Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Θετική η πρώτη εβδομάδα του 2022 για το ελληνικό χρηματιστήριο

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Με τις ευρωπαικές αγορές να έχουν πλαγιοκαθοδικές τάσεις λόγω των εξελίξεων με τον πληθωρισμό στη Ευρωζώνη και τις προθέσεις τις FED στην Αμερική, το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε καλύτερα απ’ ότι θα ανέμεναν κάποιοι απαισιόδοξοι επενδυτές. Στην Αμερική, τα νέα στοιχεία για την απασχόληση δεν ικανοποίησαν αλλά οι χρηματιστηριακοί δείκτες δεν δείχνουν να καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Οι αγορές απλώς διορθώνουν επιλεκτικά μέχρι να έρθει το επόμενο ανοδικό ‘κύμα’.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Ο Γ.Δ παρέμεινε πάνω από τις 905 μονάδες σε μία θετική εβδομάδα

Η πρώτη εβδομάδα του 2022 ολοκληρώθηκε θετικά για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με άνοδο Γεν. Δείκτη κατά 1,5% κυρίως από την μερική ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών. Όμως αντίρροπα λειτούργησαν άλλα δεικτοβαρή blue chips όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος. Οι ελπίδες για την επόμενη εβδομάδα και, γενικά για τον υπόλοιπο Ιανουάριο, είναι να εναρμονιστεί η άνοδος και στα χρηματοοικονομικά blue chips και στα μη χρηματοοικονομικά, ώστε να δούμε Γεν. Δείκτη και μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα. Τα προβλήματα (πανδημία, πληθωρισμός, ενεργειακό κόστος) είναι γνωστά και έχουν προεξοφληθεί σε μεγάλο μέρος τους από τις χρηματιστηριακές αγορές.

Την ήπια ανοδική τάση κατά την σημερινή συνεδρίαση την έδωσαν κυρίως οι τραπεζικές μετοχές που ακολούθησαν και την διεθνή τάση της ημέρας που ευνοούσε τις χρηματοοικονομικές μετοχές έναντι άλλων κλάδων. Το σημαντικότερο είναι ότι ο Γεν. Δείκτης διατήρησε την άνοδο  που είχε την πρώτη εβδομάδα του έτους (1,5% εβδομαδιαία μεταβολή) ενώ κάποιες επιμέρους δεικτοβαρείς μετοχές κατέγραψαν απώλειες.

Ο Γεν. Δείκτης διαμορφώθηκε στο τέλος της συνεδρίασης στις 906,48 μονάδες με οριακή άνοδο 0,09%. Η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη στα 72 εκατ. Ευρώ κυρίως από τις υψηλές συναλλαγές σε ΟΤΕ, Alpha, Eurobank και ΟΠΑΠ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 67 έκλεισαν ανοδικά και οι 47 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) είχε άνοδο 0,21% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατέγραψε άνοδο 0,15%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (2,45%), Εμπορίου (1,37%), Πετρελαίου (0,43%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των προσωπικών-οικιακών προϊόντων (-2%), Υγείας (-1,95%), Τηλεπικοινωνιών (-1,55%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΟΤΕ, Alpha, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΔΕΗ που κατέγραψαν το 80% των συνολικών συναλλαγών.