Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Ισχυρή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τον Nord Stream I την Παρασκευή ουσιαστικά είχε προετοιμάσει τους επενδυτές για έναν ακόμη γύρο χρηματιστηριακών πιέσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Να επισημάνουμε ότι οι αμερικανικές αγορές είναι κλειστές σήμερα λόγω Labor Day. Το Ευρώ παραμένει στα χαμηλά 20ετίας ως προς το δολάριο ενώ οι τιμές πετρελαίου έκαναν άλμα μετά την απόφαση του OPEC + για μείωση της παραγωγής.

Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά 2,2% προς τις 12.760 (είχε φτάσει μέχρι τις 12.640 μονάδες περίπου ενδοσυνεδριακά), ο γαλλικός CAC κατά (-1,25%) στις 6.090 μονάδες , ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 (-1,6%) στις 3.486 μονάδες και ο ιταλικός MIB (-2,1%) στις 21.459 μονάδες. Ωστόσο οι φόβοι των διεθνών οίκων δεν εστιάζονται τόσο στα χρηματιστήρια όσο στις μετέπειτα ενεργειακές εξελίξεις οπότε μέχρι να βρεθεί εκεί λύση, οι χρηματιστηριακές εξελίξεις θα είναι αρνητικές ή μάλλον θα βλέπουμε πτώση με μερικές ανοδικές ‘αναλαμπές’.

Στις 829,34 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Κρίσιμη για την τάση η αυριανή συνεδρίαση

Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε την πτώση των ευρωπαϊκών αγορών χωρίς κάποια αντίσταση. Ακόμη και οι λίγες μετοχές που έδειχναν ότι μπορούσαν να αντιδράσουν (Jumbo, Ελλάκτωρ ) απώλεσαν την αρχική τους δυναμική και μόνο ο ΑΔΜΗΕ και η Autohellas (από την υψηλή κεφαλαιοποίηση) κατάφεραν να κλείσουν με θετικό πρόσημο.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε (από τα μισά της συνεδρίασης) κάτω από τις 830 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 829,34 μονάδες με πτώση 1,83%. Η αξία συναλλαγών άγγιξε τα 70 εκατ. Ευρώ. Στο ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 23 έκλεισαν ανοδικά και οι 86 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε 1,85%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,83%. Στους επιμέρους κλάδους, τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα αυξήθηκαν οριακά ενώ ο κλαδικός δείκτης της Υγείας είχε μηδενική μεταβολή. Από εκεί και πέρα όλοι οι υπόλοιποι υποχώρησαν με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφουν οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-3,94%), οι Πρώτες Ύλες (-3%), η Τεχνολογία (-2,08%), οι Κατασκευές (-2,07%), το Εμπόριο (-2,01%). Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης υποχώρησε κατά (-1,95%).

Η αυριανή συνεδρίαση θα δείξει εάν εκτονώθηκαν οι πιέσεις ή θα συνεχιστούν. Την Πέμπτη αναμένονται ανακοινώσεις από την ΕΚΤ για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και για την αύξηση των επιτοκίων, με το Δ.Σ της ΕΚΤ να παραμένει διχασμένο ως προς το ύψος της αύξησης τους.

Source