Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Κερδοφορίες δύο ταχυτήτων θα παρουσιάσουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα το 2021

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Τα αποτελέσματα 9μηνου των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών δείχνουν ότι το τέλος του 2021 θα βρει τις εισηγμένες με μία κερδοφορία που θα αγγίζει τα 3 δις ευρώ και η οποία θα δώσει τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ άμεσους φόρους στο ελληνικό δημόσιο και άλλους τόσους έμμεσους. Η καλή πορεία των εισηγμένων εταιρειών στο ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να αντανακλά και την πορεία αρκετών άλλων μεγάλων μη εισηγμένων επιχειρήσεων που θα κλείσουν την χρήση με αρκετά υψηλά αποτελέσματα και κερδοφορίες. Αν και το δ’ τρίμηνο απειλείται άμεσα από την μείωση της δραστηριότητας και την αύξηση του λειτουργικού κόστους (λόγω ενέργειας) εντούτοις η ιδιωτική επιχειρηματικότητα φαίνεται ότι θα προσφέρει πολλά περισσότερα απ’ ότι το ελληνικό δημόσιο είχε προϋπολογίσει να εισπράξει.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνολική κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων του 2021 θα κλείσει τις φορολογικές ‘τρύπες’ του 2020 που είχαν δημιουργηθεί λόγω των 2 lockdowns ενώ γενικότερα η εισπραξιμότητα είχε αυξηθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Για τον Νοέμβριο δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία. Εάν ήταν αυξημένος και ο Νοέμβριος τότε ίσως κλείσει μέρος από το μεγάλο έλλειμμα.   

«Κόπωση» στα μεγέθη των μικρότερων επιχειρήσεων

Όμως επειδή οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο αποτελούν μόλις το 35-40% του ΑΕΠ, θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει και με τις υπόλοιπες μικρότερες επιχειρήσεις. Εκεί τα πράγματα όπως διαβάζουμε και ακούμε στις εκθέσεις των Επιμελητηρίων δεν είναι τόσο αισιόδοξα. Σε πολλούς κλάδους τα κέρδη είναι οριακά (ίσα να συντηρούν τις επιχειρήσεις) ενώ σε άλλους έχουν διευρυνθεί οι ζημίες. Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις θα συνεισφέρουν  και το 2021 σε μεγάλο ποσοστό στον δημόσιο κορβανά.  

Το ζητούμενο είναι οι μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις (ατομικές) που συνεισφέρουν περίπου στο 15-20% στο ΑΕΠ και οι περισσότερες είναι εξουθενωμένες από τη πλευρά του τζίρου και με έντονα ερωτηματικά για την διατήρηση τους την ‘επόμενη ημέρα’. Εκεί σίγουρα το 2022  θα είναι αρκετά δύσκολο. Γενικότερα βιώνουμε μία επιχειρηματική διπλή πραγματικότητα, μεγάλη ανάκαμψη για τις ισχυρές επιχειρήσεις πολλά προβλήματα για τις μικρο-μεσαίες. Το ελληνικό Κράτος και οι ελληνικές τράπεζες θα προσπαθήσουν με άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις (περίπου 5 δις για το 2022) να στηρίξουν την μικρο-μεσαία επιχειρηματικότητα. Εάν καταφέρουν να ανακάμψουν και οργανικά, το 2022 θα είναι αισιόδοξο.