Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Λογιστικός και Φορολογικός Καζαμίας 2022

Λογιστικός και Φορολογικός Καζαμίας 2022

[Τους «μονούς» μήνες επιμελήθηκε ο Βαγγέλης Μιχελινάκης και τους «ζυγούς» ο Κώστας Νιφορόπουλος].


 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Έντρομη η επιστημονική κοινότητα παρατηρεί ένα νέο πρωτόγνωρο φαινόμενο.

Στην αρχή όλοι νόμισαν ότι πρόκειται για φάρσα. Τα επιστημονικά δεδομένα όμως επιμένουν για το αντίθετο.
Ναι. Το mydata μεταλλάσσεται! Στην τρέχουσα μετάλλαξη του που οι επιστήμονες βάφτισαν R ο ιός μεταδίδεται εύκολα και γρήγορα και είναι εξαιρετικά μολυσματικός.
Σε έκτακτη συνεδρίαση τους οι λοιμωξιολόγοι πρότειναν την αυστηρή καραντίνα, όσων ασχολήθηκαν ή ασχολούνται με το εν λόγω ιό, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω μόλυνση. Η κυβέρνηση εξετάζει το αίτημα.
 
 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Εκδίδεται η απόφαση για τα πρόστιμα της myDATA , τα κύρια σημεία της οποίας έχουν ως εξής :
α) Είναι η πρώτη στην Ιστορία, απόφαση κατά την οποία η «Προθεσμία» δεν εκφράζεται σε «ημερομηνία» αλλά σε γεγονός. Συγκεκριμένα η έναρξη επιβολής των προστίμων θα αρχίσει, δέκα ημέρες μετά την πτώση των κρουσμάτων covid-19 στην Ελλάδα, κάτω των 1.000 ατόμων, ανά ημέρα [ Άρα να υπολογίζουμε από τον Απρίλιο και μετά].
β) Τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης διαβίβασης έχουν ως εξής : 1 ευρώ για την πρώτη εκπρόθεσμη διαβίβαση, 2 ευρώ για την δεύτερη, 4  ευρώ για την τρίτη, 8 ευρώ στη τέταρτη και ούτω καθεξής.
γ) Διευκρινίζεται η έννοια του «Πραγματικού Χρόνου» (άρθρο 5 της Α.1138/2020) : Σύμφωνα με τα επίσημα λεξικά «πραγματικός: που ανήκει ή που αναφέρεται στα πράγματα, στην πραγματικότητα. (Αντίθετη : μη πραγματικός, εξωπραγματικός) »
Άρα η έννοια «διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε. σε πραγματικό χρόνο», με βάση τα ανωτέρω σημαίνει, σε χρόνο που αυτό είναι εφικτό [Αναμένεται νέα διευκρινιστική]. Δηλαδή να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή, να έχει φύγει με το καλό ο Πελάτης και να υπάρχει internet και «Τιμολογιέρα».
 
 

ΜΑΡΤΙΟΣ

Σε ρυθμούς fintech αρχίζει να κινείται η ΑΑΔΕ. Η πληροφορία ότι μετά το αναγκαίο λογισμικό η ΑΑΔΕ θα προμηθευτεί και hardware αποτελούμενο από 150 robot cops που θα συλλαμβάνουν και θα «συνετίζουν» τους φοροφυγάδες, δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής. Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης λοιπόν στο δημόσιο ξεκινά!
Έξαλλοι από τη χαρά τους δημόσιοι υπάλληλοι, γλεντούν και χορεύουν στους δρόμους.
 
 
 

 
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Έναρξη την 1η Απριλίου των Φορολογικών Δηλώσεων, σε «demo περιβάλλον». Η μετάπτωση σε «παραγωγικό περιβάλλον», θα γίνεται αυτόματα μετά την οριστικοποίηση των «βεβαιώσεων μισθοδοσίας», από τους διάφορους Δημόσιους Οργανισμούς. Στο αίτημα των Λογιστών, ότι δεν μας ενδιαφέρει η ημερομηνία έναρξης, αλλά η χρονική διάρκεια της υποβολής των δηλώσεων, η απάντηση των αρμοδίων ήταν : Το φάρμακο της «Παράτασης», είναι αποτελεσματικό και δεν έχει ιδιαίτερες παρενέργειες, άσε που βοηθάει και την ψυχολογία.
«Πλατινένιο», μέσα σε λίγες μέρες γίνεται το cd «Τιμολογιέρα να πάρεις », που εκτός το ομώνυμο τραγούδι, περιέχει και τις επιτυχίες (σουξέ) : «Κάνε μου μάπινγκ», «Χαρακτήρισε με ασύστολα», «Ασυμφωνία», «Έλα να με διαβιβάσεις», κ.λπ. . Εκτός λοιπόν τις Εταιρείες Λογισμικού, τους Εισηγητές Σεμιναρίων και τους Συγγραφείς, έρχεται  τώρα και η «Μουσική Βιομηχανία», να τα «κονομήσει» από τα myDATA. Φημολογείται ότι Στιχουργός στο συγκεκριμένο cd, είναι γνωστός αρθρογράφος και εισηγητής του «Φορολογικού Παράδεισου», κρυπτόμενος κάτω από το ψευδώνυμο «Riolo».
 

 
ΜΑΙΟΣ
Χαμόγελα αισιοδοξίας εκπέμπει η μείωση των κρουσμάτων covid διεθνώς. Ωστόσο η ένταση παραμένει καθώς οι επιστήμονες επιμένουν ότι η μείωση οφείλεται στην ιατρική παρέμβαση και τα φάρμακα, ενώ οι αρνητές ότι οφείλεται στην ευλογία του Αγίου Χαραλάμπους. Στο πλαίσιο αυτό καθοριστική ήταν και η παρέμβαση του Αμβρόσιου που δήλωσε ότι το εμβόλιο είναι σφραγίδα του διαβόλου και τέκνα του οι εμβολιασμένοι. Ο πρώην πλανητάρχης Τραμπ ευχαρίστησε την εκκλησία για το θεάρεστο έργο της.
 
 
ΙΟΥΝΙΟΣ
Μετά την άρση της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, οργανώνεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο, μεγαλειώδης συγκέντρωση/εκδήλωση, για τα 200 Χρόνια των Οικονομολογικών Επαγγελμάτων στην Ελλάδα. Έγιναν εμπνευσμένες αναλύσεις/τοποθετήσεις, από τις οποίες ξεχώρισαν : α) «7 Λόγοι για τους οποίους δεν μας ενδιαφέρει η Ιστορία μας», β) «Η Ιστορία αφενός δεν σου δίνει να φας και αφετέρου δεν είναι Επίκαιρη» και γ) «Γιατί οι απόφοιτοι των Τ.Ε.Ι, δεν είναι μέλη του Ο.Ε.Ε, αλλά μόνο συνδρομητές».
Πάντως κατά γενική ομολογία, η εκδήλωση ήταν σαφώς καλύτερη από την αντίστοιχη εκδήλωση, με τίτλο «Από την «Δεκάτη» στο «myDATA» » , που είχε οργανωθεί το 2021, από το Υπουργείο Οικονομικών και στην οποία όλες οι αναλύσεις/τοποθετήσεις/εισηγήσεις αφορούσαν το «myDATA» και γενικά την «Μετάβαση στην Ψηφιακή Εποχή», με το αιτιολογικό ότι όλα τα άλλα έχουν καταργηθεί.
 
 
 ΙΟΥΛΙΟΣ
Έντρομοι σήμερα οι οδηγοί στη Λ. Κηφισιάς προσπαθούσαν να αποφύγουν καροτσάκια που εκτοξευόταν από παρακείμενο σούπερ μάρκετ. Τελικά αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για τα καλάθια της νοικοκυράς, που μετά τις τελευταίες αυξήσεις πήραν φωτιά, με αποτέλεσμα οι νοικοκυρές να τα διώχνουν μακριά τους. Όπως είναι λογικό τα αδέσποτα καροτσάκια δημιούργησαν κυκλοφοριακό χάος.
 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Συνεχίζεται η υποβολή των Φορολογικών Δηλώσεων, μετά την τρίτη παράταση της προθεσμίας αυτών. Δημοσιεύεται ιστορική μελέτη με τίτλο : «Τα αίτια των Παρατάσεων», στην οποία αναφέρεται ως κύριος λόγος της Παράτασης, η ύπαρξη των Προθεσμιών.
Προσαγωγή της γνωστής «Τσιγγάνας» (έφτιαξε και site : «digital futurist» ), με σκοπό την αποκάλυψη των πηγών της σχετικά με τις επιτυχείς προβλέψεις της. Στην απολογία της υποστήριξε ότι οι προβλέψεις της, δεν είναι θέμα «εσωτερικής πληροφόρησης», αλλά θέμα μελέτης των πραγματικών δεδομένων και εφαρμογής των «νόμων των Πιθανοτήτων».

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Ξεκινάει επιτέλους η λειτουργία του metaverse. Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΑΑΔΕ που θα συντονίσει το έργο, κάθε Έλληνας απαιτείται να αποκτήσει ένα avatar μέσω του οποίου θα συναλλάσσεται με το δημόσιο και διάφορες άλλες υπηρεσίες. Πρώτοι επέλεξαν οι Έλληνες πολιτικοί. Στην επιλογή αυτή σημειώθηκαν όμως επεισόδια καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία θέλαν φιγούρα Μπάιντεν ή Μακρόν. Ωστόσο βρέθηκε γνωστός υπουργός που ζήτησε τη φιγούρα του Τραμπ κι ένας άγνωστος που ζήτησε τη φιγούρα του Ερντογαν. Η διαλογή θα συνεχιστεί ηλεκτρονικά βέβαια, με τους κωδικούς του taxisnet.
 
 
 
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Η διαβίβαση στη myDATA, σε «πραγματικό χρόνο», συνεχίζεται κανονικά, με ελάχιστες δυσλειτουργίες, όπως χαρακτηριστικά :
α) Αγρότης από το χωριό Ριόλος Αχαΐας, διαβίβασε 10.007.008 φορές το ίδιο τιμολόγιο. Το λάθος ήταν ότι σύνδεσε («κόμπλαρε») την  «τιμολογιέρα», που αποτελεί πια αξεσουάρ όλων των νέων μοντέλων τρακτέρ, όχι μόνο με την myDATA, αλλά και  με το «παρτικόφ» του τρακτέρ.
β) 17 Κτηνοτρόφοι σε ορεινά χωριά, χάθηκαν έως τώρα, προσπαθώντας να βρουν «internet». Εξαιτίας αυτού του θλιβερού γεγονότος και των επερχόμενων εκλογών, αποφασίστηκε η απαλλαγή όλων των αγροτοκτηνοτρόφων, των φορτηγατζήδων και 17 άλλων επαγγελμάτων (μεταξύ άλλων και το Δημόσιο),  από την διαβίβαση σε «πραγματικό χρόνο», με την προϋπόθεση οι τελευταίοι, να μην διατηρούν λογαριασμό στο f/b, Instagram ή twitter .
Τρεις Δημόσιοι Οργανισμοί αναρτούν τις τελικές «Βεβαιώσεις Μισθοδοσίας», γεγονός που αναγκάζει την ΑΑΔΕ, μετά από διαμαρτυρίες των Λογιστών, να εξαγγείλει το «κλείδωμα» των «Βεβαιώσεων» μέχρι 28/2, μέτρο όμως που θα ισχύσει, από το επόμενο Φορολογικό Έτος, του επόμενου Φορολογικού Έτους.
 
 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Φέτος είναι η χρονιά που συμπληρώνονται και τα 20 χρονιά από την έλευση του ευρώ. Η επέτειος πέρασε μάλλον απαρατήρητη ίσως λόγω covid ή ίσως επειδή λίγα πράγματα πρόσφερε το ευρώ στα χρόνια της παρουσίας του. Το θέμα είναι πέραν του ευρώ, ότι οι δυσοίωνες προβλέψεις που γινόταν πριν 20 χρόνια, για την κλιματική αλλαγή, την «ομογενοποίηση» των ανθρώπων, την τυφλή βία στους δρόμους και τις δυσκολίες της οικονομίας δείχνουν να γίνονται πράξη. Τα ζούμε πλέον όλα αυτά καθημερινά. Άρα η ευχή μας είναι εκτός από τον covid το 2022 να απαλλαγούμε και από τις άλλες παθογένειες.
 
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Ανακοινώνονται από την ΑΑΔΕ, μερικά στοιχεία από την εφαρμογή της myDATA :
α) Ρεκόρ διαβίβασης αποδείξεων λιανικής, έγινε το μήνα Δεκέμβριο, σε ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων,  όπου διαβιβάστηκε αξία ίση με το 50% των εξόδων του προηγούμενου έτους. Ηλεκτρονικό μήνυμα στάλθηκε σε 999.999  επιτηδευματίες, οι οποίοι παρουσίασαν αυξημένο αριθμό «Αποδείξεων Λιανικής» σε σχέση με τον τζίρο και τα έξοδά τους, ώστε να προβούν στην αιτιολόγηση αυτού του γεγονότος.
β) Ο συνδυασμός των στοιχείων των μηνιαίων Αγορών σε σχέση με τις μηνιαίες Πωλήσεις, οδήγησε 9.999 επιτηδευματίες στον έλεγχο με τις «Έμμεσες Τεχνικές Ελέγχου»
γ) Συνελήφθησαν 9.999 επιτηδευματίες, οι οποίοι συστηματικά δεν διαβίβαζαν. Στην απολογία τους υποστήριξαν ότι : «Το μη εκδοθέν και μη διαβιβασθέν».
δ) Ηλεκτρονικό μήνυμα στάλθηκε σε 99.999  επιτηδευματίες, οι οποίοι παρουσίασαν αυξημένο αριθμό «Πιστωτικών Αποδείξεων Λιανικής», ώστε να προβούν στην αιτιολόγηση αυτού του γεγονότος.
 Με το σύνθημα «Ενιαίος Αριθμός για Όλα», τίθεται σε εφαρμογή η νέα πλατφόρμα : «myAFM».  Αντικαθιστά, μια σειρά από αριθμούς/κωδικούς, όπως : το κλασσικό Α.Φ.Μ, τον Αριθμό Αστυνομικής Ταυτότητας, τον Α.Μ.Κ.Α ( το γεγονός αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ευχαρίστηση σε αρκετούς πολίτες, γιατί ως γνωστόν με τον υπάρχοντα αριθμό φανερώνεται η ηλικία ), κ.λπ.
Με τον αριθμό αυτό και χρησιμοποιώντας μια σειρά application   θα μπαίνουμε σε όλες τις πλατφόρμες, στα κινητό μας, στα ξενοδοχεία, στα γήπεδα, στα κέντρα εμβολισμού  κ.λπ. Ο αριθμός αυτός θα ανιχνεύεται από το κινητό μας ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή και τα δεδομένα τα οποία θα αποθηκεύονται στο cloud και θα διατηρούνται, για 5 έτη (εκτός των περιπτώσεως χρήσης παρόχου, όπου τα έτη θα είναι αναλόγως 3 ή 4 ) . Ειδικά για τους ηλικιωμένους και γενικά με τους μη εξοικειωμένους με την τεχνολογία, υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης μέσω πιεσόμετρου ή ειδικού ρολογιού, ή μέσω Λογιστή. Ειδικά για την χρήση, του τελευταίου μέσου, δίνεται εντολή για σύσταση από Κ.Ε.Π, Τράπεζες, κ.λπ.ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Αποφασίσαμε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, να αντιμετωπίσουμε με μία δόση χιούμορ που όλοι την έχουμε ανάγκη τη δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνουμε.
Αυτό δε μειώνει τη λύπη, ούτε σημαίνει ότι δεν κρατάμε στη μνήμη μας τους συγγενείς, φίλους, συναδέλφους ή γνωστούς που έχασαν τη μάχη με τη φοβερή όπως αποδείχθηκε νόσο του COVID-19. Επίσης έχουμε πάντα στο μυαλό μας και στις ευχές μας όλους τους συνανθρώπους μας που δίνουν τη μάχη με τη νόσο αυτή. Ευχόμαστε να καταφέρει η ανθρωπότητα να απαλλαγεί από τον δολοφονικό ιό και σιγά σιγά να ορθοποδήσει. Μέχρι τότε προσέχουμε όλοι τους εαυτούς μας, προσέχουμε τους γύρω μας και κάνουμε για ακόμα μια φορά υπομονή.
 
Καλή χρονιά με υγεία, σε όλους.