Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Μ. Συρεγγέλα: Η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, είναι ποινικό αδίκημα

Ομιλία σε ημερίδα του ΚΕΘΙ και του ΕΚΚΕ για την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, είναι ποινικό αδίκημα. Τα περιστατικά κακοποίησης σε βάρος των γυναικών πρέπει να καταγγέλλονται και να διώκονται από το νόμο. Γι’ αυτό οφείλουμε να αφυπνίσουμε συνειδήσεις και να σπάσουμε την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής». Αυτό ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών στην Ελλάδα σήμερα: Κοινωνικές Αναπαραστάσεις, Πεποιθήσεις, Στερεότυπα», που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).

«Κοινωνία και πολιτεία έχουν πλέον μηδενική ανοχή σε περιστατικά παρενόχλησης και βίας», τόνισε η κα Συρεγγέλα και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να γνωρίζουν οι γυναίκες που βίωσαν κακοποιητικές συμπεριφορές πως η πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό τους». Ήδη υπάρχει ένα πλέγμα μέτρων και δράσεων που στόχο έχουν να λειτουργήσουν ενημερωτικά, αποτρεπτικά, αλλά και προστατευτικά σε περίπτωση που υπάρχει ήδη συμβάν ενδοοικογενειακής βίας.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις ρίζες του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, στις βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις που θέλουν τις γυναίκες να υστερούν έναντι των ανδρών, υπογραμμίζοντας ότι οφείλουμε να καταπολεμήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα. «Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για την ισότητα και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματα των γυναικών και γι’ αυτό απαιτείται συστηματική προσπάθεια από όλους και όλες, σχέδιο, στρατηγική, υπομονή και επιμονή», σημείωσε η κα Συρεγγέλα.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Γιάννα Χορμόβα, δήλωσε ότι «η έρευνα που διεξήγαγε το ΕΚΚΕ για το ΚΕΘΙ και παρουσιάστηκε σήμερα, φωτίζει με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο μια από τις γενεσιουργές αιτίες της ενδοοικογενειακής βίας: τις κοινωνικές αναπαραστάσεις, τις πεποιθήσεις και τα στερεότυπα και για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η συμβολή της στην καταπολέμηση της κοινωνικής παθογένειας της ενδοοικογενειακής βίας».

Η αντιπρόεδρος του ΚΕΘΙ, Αθανασία Ξεπαπαδάκου, ανέφερε ότι «η σημασία που αποδίδεται στα στερεότυπα, που βαθιά ριζωμένα συνεχίζουν να επηρεάζουν στάσεις και συμπεριφορές και εν τέλει οδηγούν στην άσκηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών, υπήρξαν οι παράγοντες εκείνοι, οι οποίοι μας ώθησαν να προβούμε στην ενδελεχή διερεύνηση αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος. Μια  κοινωνία που προσανατολίζεται προς την αναγκαιότητα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης και κατ’ επέκτασιν προς την ολοκληρωτική εξάλειψη του φαινομένου της έμφυλης βίας, είναι πάνω από όλα μια κοινωνία δίκαιη και υγιής».