Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Νέα άνοδος για τον Γεν. Δείκτη στις 955,76 μονάδες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Με νέα άνοδο 0,57% στις 955,76 μονάδες και πάλι με μεγάλο όγκο συναλλαγών συνέχισε ο Γεν. Δείκτης την έντονα ανοδική εβδομάδα που διανύουμε. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει προεξοφλήσει μία θετική αξιολόγηση από την Fitch και εκμεταλλεύεται και το θετικό κλίμα που επικρατεί στις ξένες χρηματιστηριακές αγορές σε Αμερική και Ευρώπη. Όμως οι μεγάλοι όγκοι συναλλαγών (115 εκατ τζίρος σήμερα) δείχνει ότι έχουμε εισροές νέων κεφαλαίων από εγχώριους και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Φαίνεται ότι κάποιοι έχουν ανακαλύψει την “χαμένη γοητεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς”, δηλαδή είδαν πολύ χαμηλές αποτιμήσεις και έσπευσαν να τοποθετηθούν. Οι θετικές εκθέσεις ξένων οίκων (σήμερα μάλιστα είχαμε και έκθεση της Fitch για τον τραπεζικό κλάδο) λειτουργούν ενισχυτικά στο κλίμα αγορών που έχει διαχυθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, τόσο για μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης όσο και μικρο-μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η εικόνα της ανόδου

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε στις 948 μονάδες με μία ήπια διόρθωση αλλά μέσα σε ελάχιστο διάστημα  η εμφάνιση των αγοραστών τον οδήγησε προς τις 955 μονάδες και προς το μέσο της συνεδρίασης άγγιξε τις 960 μονάδες όπου ήταν το υψηλό της συνεδρίασης. Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 955,7 μονάδες με άνοδο 0,57%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 115,3 εκατ. Ευρώ, επίπεδα αρκετά υψηλά και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 61 ήταν ανοδικές και οι 59 πτωτικές, δείχνοντας ότι συνεχίστηκε η άνοδος στην υψηλή κεφαλαιοποίηση αλλά σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίστηκαν πωλητές. Ο δείκτης FTSE Large Cap είχε άνοδο 0,54% και ο δείκτης Mid Cap είχε άνοδο 0,35%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι Τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) αυξήθηκαν κατά 2,05%, ο κλάδος πετρελαίου-αερίου (ΕΛΠΕ, Motor Oil) κατά 1,45%, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (1,55%), τα Τρόφιμα-Ποτά (coca cola HBC) κατά 0,76% και οι Τράπεζες (0,55%) με την μετοχή της Eurobank να διαφοροποιείται από την άνοδο των άλλων 3 συστημικών (και την μεγάλη άνοδο της μετοχής της Τράπεζας Αττικής) και να υποχωρεί.

Κλειδί η αυριανή συνεδρίαση λόγω Fitch

Η άνοδος του Γεν. Δείκτη είναι ίσως η μεγαλύτερη ανάμεσα στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης. Το ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων σήμερα ήταν ισορροπημένο (61 ανοδικές και 59 πτωτικές) γεγονός που δείχνει ότι το μίνι ράλι ανόδου εξαντλείται. Η αυριανή συνεδρίαση ίσως δείξει σημάδια διόρθωσης, λένε κάποιοι αναλυτές, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα κλείσει έντονα ανοδικά. Ακόμη και αν η βραδινή (ώρα Ελλάδος) αξιολόγηση της Fitch για το ελληνικό αξιόχρεο και τις τράπεζες είναι θετική, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ίσως υποχωρήσει αύριο επειδή το έχει ήδη προεξοφλήσει. Αν η Fitch δεν αναγγείλει κάτι, τότε οι πιέσεις θα μετατεθούν την Δευτέρα. Όμως αυτά είναι τα αρνητικά ενδεχόμενα και το ελληνικό χρηματιστήριο βιώνει την ισχυρότερη άνοδο από τον Νοέμβριο 2020.

Συνεχίζεται το momentum στις διεθνείς αγορές

Με άνοδο ξεκίνησαν οι αμερικανικοί δείκτες χθες το απόγευμα ως αποτέλεσμα της αισιοδοξίας ότι η πανδημία βρίσκεται στο τελικό στάδιο και ότι οι επιχειρήσεις και οι οικονομίες θα καταφέρουν να επιστρέψουν σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης το 2022 και από το 2021 και από το 2019. Στο ίδιο ανοδικό κλίμα και οι μεγάλες ευρωπαικές αγορές που απ’ ότι δείχνουν οι στρατηγικές των ξένων οίκων, ο Ιανουάριος θα είναι ένας εξαιρετικά καλός μήνας. Ένα January Effect όπως έχουμε γράψει.