Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Νέα άνοδος στον Γενικό Δείκτη στις 987,01 μονάδες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ξένες Αγορές: Μεικτές τάσεις σε Αμερική και Ευρώπη

Αντίθετες καταστάσεις βίωσαν χθες οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις ξένες αγορές. Στο εξωτερικό, τα στοιχεία για το κινέζικο ΑΕΠ ήταν χαμηλότερα απ’ ότι αναμένονταν ενώ και τα αποτελέσματα της Goldman Sachs έδειξαν μείωση 69% στα κέρδη του δ’ τριμήνου 2022. Δύο ειδήσεις που σαφέστατα επηρέασαν τις χρηματιστηριακές αγορές σε Ευρώπη και Αμερική. Λίγο μετά τις 17:00 ώρα Ελλάδος, στις αμερικανικές αγορές, ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε μικρή υποχώρηση (-0,4%) αλλά ο S&P 500 και ο Nasdaq αυξάνονταν κατά 0,31% και 0,49% αντίστοιχα. Οι ευρωπαικές αγορές γύρισαν και αυτές θετικές με τον DAX να αυξάνεται κατά 0,72%, ο CAC είχε άνοδο 0,74%, ο ιταλικός MIB είχε άνοδο 0,59% και ο Eurostoxx 50 άνοδο 0,79%.

Θετικά νέα για το ελληνικό χρηματιστήριο

Τα θετικά νέα για το ελληνικό χρηματιστήριο ήρθαν κυρίως από την έκδοση του 10ετους ομολόγου που είχε πρωτοφανή ζήτηση- με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο να αντλήσει τελικά 3,5 δις. Ευρώ (αντί για 2-3 δις. Ευρώ) – με επιτόκιο λίγο χαμηλότερο του 4,4%. Επίσης τα στοιχεία για τον τζίρο στο δ’ τρίμηνο (Νοεμβρίου) έδειξαν εκτίναξη τζίρου στην μεταποίηση και ουσιαστικά αποτέλεσαν έναν θετικό χρηματιστηριακό οιωνό για την 10η ανοδική χρηματιστηριακή συνεδρίαση του 2023. Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, το ελληνικό χρηματιστήριο προσέγγισε τις 990 μονάδες Γενικού Δείκτη με άνοδο στις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 987,01 μονάδες και η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη στα 90 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 65 έκλεισαν ανοδικά και οι 42 πτωτικά. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,54 % και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) επί κατά 0,54%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πετρελαίου Αερίου (2,55%), Εμπόριο (2,53%), Χρηματοοικονομικές (1,37%) ενώ δυναμική είχαν και οι Τράπεζες (0,98%) Την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχή (-0,75%), Πρώτων Υλών (-0,31%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στη σημερινή συνεδρίαση ήταν οι μετοχές Πειραιώς, Μυτιληναίου, ΕΤΕ, Alpha Bank, Eurobank.

Εάν καταφέρει να φτάσει ο Γενικός Δείκτης μέχρι το τέλος της εβδομάδας στις 1.000 μονάδες θα έχουμε ίσως την πλέον δυναμική άνοδο των τελευταίων ετών σε διάστημα λιγότερο του μήνα ενώ, σαφέστατα, θα δημιουργήσει προσδοκίες για πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Source