Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Ξεπέρασε τις 960 μονάδες ο Γενικός Δείκτης μετά από 11 μήνες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven
 

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε από το πρωί ανοδικά προς τις 954 μονάδες, στη μέση της συνεδρίασης έφτασε στις 957 μονάδες και μετά την έναρξη των αμερικανικών αγορών ξεπέρασε τις 960 μονάδες. Στο τέλος της συνεδρίασης έκλεισε στις 962,84 μονάδες (υψηλά ημέρας) με άνοδο 1,2%. Η αξία συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 142 εκατ. ευρώ, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αφορούσε την προσυμφωνημένη συναλλαγής της Fairfax με την Μυτιληναίος. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 68 έκλεισαν ανοδικά και οι 46 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 1,31% και ο δείκτης Mid Cap κατά 0,89%.  

Τραπεζική ώθηση
 
Η ανοδική κίνηση δρομολογήθηκε κυρίως από την υπερ-αντίδραση των τραπεζικών μετοχών με την Alpha Bank να καταγράφει άνοδο (λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης) πάνω από 6%, την Πειραιώς πάνω από 4%, την ΕΤΕ πάνω από 2% και την Eurobank πάνω από 1%. Το βασικό σενάριο που ώθησε σε άνοδο τις τραπεζικές μετοχές ήταν κυρίως η από-επένδυση του ΤΧΣ από μετοχικά τους κεφάλαια.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι Τράπεζες (3,54%), το Εμπόριο (1,96%), οι Πρώτες Ύλες (1,91%) και οι Χρηματοοικονομικές (1,65%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών (-0,71%), Τηλεπικοινωνίες (-0,54%) και τα Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (-0,14%). Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Μυτιληναίος, Alpha Bank, Πειραιώς, Motor Oil, ΟΤΕ, Eurobank.

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ – ΑΝΟΔΟΣ ΣΕ ΑΣΙΑ, ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΗΠΑ

Ανοδική είναι η εικόνα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών κατά την πρώτη ημέρα της εβδομάδας. Οι καλές ειδήσεις ξεκίνησαν από το πρωί και συνεχίστηκαν μέχρι νωρίς το απόγευμα.  
Οι δίαυλοι επικοινωνίας (πολιτικής και οικονομικής) ανάμεσα σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ ήταν το πρώτο θετικό νέο της ημέρας που έφερε άνοδο στις ασιατικές αγορές. Στη συνέχεια την σκυτάλη ανόδου πήραν οι ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες παρέτειναν την ανοδική κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα αφ’ ενός γιατί ‘τιμολογούν’ την υποχώρηση του πληθωρισμού και αφ’ ετέρου γιατί η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία βγήκε υψηλότερη απ’ όσο αναμένονταν. Ο DAX οδηγείται (στις 17.00 ώρα Ελλάδος) με άνοδο 1,07% πάνω από τις 14.700 μονάδες, ο γαλλικός CAC αυξάνεται κατά 0,6%, ο πανευρωπαϊκός  Eurostoxx 50 με 1,01%, ο ολλανδικός AEX με 1,33% και ο ιταλικός MIB με 0,8%.  

Αμερικάνικος πληθωρισμός και ανάκαμψη ομολόγων
 
Στην Αμερική οι αγορές ξεκίνησαν ανοδικά με τον Dow Jones να αυξάνεται κατά 0,3% στις 33.700 μονάδες, τον S&P 500 να ξεπερνά τις 3.900 μονάδες (0,4%) και τον Nasdaq να κινείται προς τις 10.700 (0,84%). Οι βασικές ειδήσεις στην Αμερική είναι η αποκλιμάκωση και εκεί του πληθωρισμού (μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat για την Ευρωζώνη) και οι ελπίδες ότι η ύφεση δεν θα έρθει. Η σταδιακή υποχώρηση των αποδόσεων των 10ετών κρατικών αμερικανικών ομολόγων δείχνουν ότι οι πιθανότητες ύφεσης μειώνονται.

Source