Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Οι αλλαγές στο «καλάθι του νοικοκυριού» – Υποχρεωτικό το ειδικό σήμα

Δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. η απόφαση του υπ. Ανάπτυξης με την οποία τροποποιείται η απόφαση 108669/31-10-2022, που αναφέρεται στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Αναλυτικά οι αλλαγές έχουν ως εξής:

α)  Στο άρθρο 1 της απόφασης και συγκεκριμένα στον πίνακα, τροποποιούνται δύο κατηγορίες προϊόντων:

27 Κρέμα βρεφικής ηλικίας
28 Γάλα βρεφικής ηλικίας

β)  Στο άρθρο 3 της απόφασης τροποποιείται η παράγραφος 1 και προστίθενται οι παράγραφοι 1α και 4 :

1. Η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» γίνεται υποχρεωτικά μέσω ειδικού σήματος που τοποθετείται επί των προϊόντων ή στο φυσικό ή στον ηλεκτρονικό χώρο πώλησής τους ή σε κάθε μέσο με το οποίο τα προϊόντα διαφημίζονται στον καταναλωτή. Επιπρόσθετα στην είσοδο κάθε καταστήματος αναρτάται ευκρινής λίστα / κατάλογος των προϊόντων που συνθέτουν το καλάθι του νοικοκυριού καθώς και οι τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.

1α. Το ειδικό σήμα της παρ. 1 τοποθετείται υποχρεωτικά δίπλα στην ένδειξη τιμής αγοράς κάθε προϊόντος που έχει ενταχθεί στο «καλάθι του νοικοκυριού» στο ράφι σε διακριτό καρτελάκι. Το καρτελάκι έχει σχήμα τετράγωνο ή ορθογώνιο, με διαστάσεις τουλάχιστον ίσες με οκτώ (8) εκατοστά x οκτώ (8) εκαστοστά, ή έχει σχήμα κυκλικό, με διάμετρο τουλάχιστον ίση με οκτώ (8) εκατοστά, επί του οποίου έχει τυπωθεί το ειδικό (έγχρωμο) σήμα της παρ. 1. Η υποχρέωση εφαρμογής των ως άνω διαστάσεων του ειδικού σήματος εκκινεί από την 1η Δεκεμβρίου 2022.

4. Απαγορεύεται η χρήση του ειδικού σήματος της παρ. 1 σε προϊόντα που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» και δεν έχουν δηλωθεί με τον κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων που κάθε επιχείρηση έχει αποστείλει στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την ως άνω απαγόρευση επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 13α του ν. 2251/1994.


γ)  Προστίθενται επίσης νέες παράγραφοι 3α και 3β

Άρθρο 3α
Επάρκεια προϊόντων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού»

1. Οι υπόχρεοι της παρ. 1 του άρθρου 87 του ν. 4986/ 2022 διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που δηλώνονται στον κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων («καλάθι του νοικοκυριού») που αποστέλλεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων βρίσκονται στα καταστήματά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό.

2. Αν τα αποθέματα προϊόντος που συμμετέχει στο «καλάθι του νοικοκυριού» εξαντληθούν σε ένα ή περισσότερα καταστήματα, οι υπόχρεοι της παρ. 1 του άρθρου 87 του ν. 4986/2022, αντικαθιστούν προσωρινά το προϊόν που εξαντλήθηκε με αντίστοιχο προϊόν που διατίθεται στην ίδια ή χαμηλότερη τιμή και στην ίδια ή μεγαλύτερη ποσότητα. Αν δεν υπάρχει τέτοιο προϊόν στο κατάστημα, οι υπόχρεοι μεριμνούν για την τροφοδοσία του καταστήματος στο οποίο εξαντλήθηκε το προϊόν εντός δύο (2) ημερών με επαρκή ποσότητα του προϊόντος που εξαντλήθηκε ή ενημερώνουν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis για την οριστική αντικατάσταση του προϊόντος στο σύνολο των καταστημάτων τους. Το νέο προϊόν θα πρέπει επίσης να βρίσκεται σε επάρκεια. Η οριστική αντικατάσταση προϊόντος επιτρέπεται για μία μόνο φορά μέχρι την νέα τακτική υποβολή καταλόγου προϊόντων.

3. Οι παρ. 1 και 2 δεν εφαρμόζονται για προϊόντα που διατηρούνται υποχρεωτικά εντός ψυγείου ή κατάψυξης.

Άρθρο 3β
Κυρώσεις

1. Στις επιχειρήσεις που παραβαίνουν την υποχρέωση της παρ. 1α του άρθρου 3 επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά κατάστημα στο οποίο συντελείται η παράβαση.

2. Στις επιχειρήσεις που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 3α επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά κατάστημα στο οποίο συντελείται η παράβαση.

Δείτε την απόφαση στο φορολογικό αρχείο του κόμβου✔ Δείτε την απόφαση 108669/31-10-2022  όπως έχει κωδικοποιηθεί και ισχύει Source