Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 3,8% για την ελληνική οικονομία το 2021 και 5% το 2022

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι εμβολιασμοί και οι χρηματοδοτικές στηρίξεις στις ΗΠΑ (ξεπερνούν τα 5,6 τρις δολάρια στις ΗΠΑ) θα δημιουργήσουν κύμα ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία από το 2021 και μετά εκτιμά σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ. Ο πληθωρισμός θα αποτελέσει μεν πρόβλημα αλλά η ανάπτυξη θα υπερκαλύψει τις αρνητικές συνέπειες.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,8% το 2021 και 4,4% το 2022 σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αυξάνοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης που είχε δώσει τον Μάρτιο και ήταν 5,6% και 4% αντίστοιχα.

Ανάπτυξη 3,8% για την ελληνική οικονομία το 2021 και 5% το 2022

Για την ελληνική οικονομία, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα αυξηθεί κατά 3,8% (χαμηλότερα από τον παγκόσμιο δείκτη) αλλά το 2022 θα φτάσει στο 5%.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 3,8% και 5% το επόμενο έτος, η ανεργία αργά αλλά σταθερά θα συνεχίσει να διαγράφει καθοδική τροχιά σε υψηλά επίπεδα (από 16,3% πέρυσι σε 15,9% φέτος και 15,6% του χρόνου), ενώ η επάνοδος της κατανάλωσης σε συνθήκες κανονικότητας θα είναι ομαλή, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις φέτος.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση, ο ΟΟΣΑ είναι περισσότερο συγκρατημένος σε σχέση με το Υπουργείο Οικονομίας και προβλέπει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,6% φέτος στο σε 3%, μετά από κάθετη πτώση κατά 5,2% το 2020.

Οι εξαγωγές εκτιμάται πως θα αυξηθούν φέτος κατά 4,9% και 13,3% το 2022, όταν οι εισαγωγές θα ενισχυθούν φέτος μόλις 1,5%, για να εκτιναχθούν με αύξηση 13,3% το 2022. Συνακόλουθα το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από 6,5% του ΑΕΠ φέτος θα περιοριστεί σε 5,2% του ΑΕΠ το 2022.

Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία

Στους κινδύνους που περιβάλλουν τις προβλέψεις ανάκαμψης ο ΟΟΣΑ σημειώνει το ενδεχόμενο οι εμβολιασμοί να αποδειχθούν λιγότερο αποτελεσματικοί, με αποτέλεσμα να κινηθούν χαμηλότερα οι μεταφορές και ο τουρισμός ενώ αν οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις συνεισφέρουν λιγότερο από το αναμενόμενο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ανάπτυξη και απασχόληση θα έχουν μικρότερα από τα προβλεπόμενα οφέλη.

Συνεχίστε την χρηματοδοτική στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Η συμβουλή του ΟΟΣΑ είναι σαφής προς την ελληνική κυβέρνηση για την οικονομία. Ταυτίζεται και με την άποψη της Τράπεζας της Ελλάδας που θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης.

«Με δεδομένο ότι η ανάκαμψη στις υπηρεσίες εντάσεως εργασίας θα είναι μάλλον σταδιακή, η επαναστόχευση των μέτρων εισοδηματικής ενίσχυσης σε προγράμματα ενεργούς απασχόλησης και κατάρτισης θα βοηθούσε έτσι ώστε να αποφευχθεί η άνοδος της φτώχειας και της μακροχρόνιας ανεργίας», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο θα αυξήσουν και τον κίνδυνο πτωχεύσεων, με αποτέλεσμα τη διάβρωση της εμπιστοσύνης και τη χαριστική βολή στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Ο ΟΟΣΑ συντάσσεται με την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία απαιτούνται συμπληρωματικά του «Ηρακλή» μέτρα για τον αναβαλλόμενο φόρο στις τράπεζες, με στόχο την εξυγίανση και ισχυροποίηση των ισολογισμών τους.