Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ: Να καταργηθεί η τροπολογία για την εξίσωση των πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά κολέγια

www.dpko.gr

Στις 23/2/21 συνεδρίασε η Κεντρική Διοίκηση του ΟΕΕ και ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν “Άρθρο 164 του Ν. 4763/2020 Ρυθμίσεις για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας”. Εκεί αποκαλύφθηκε για ακόμα μια φορά η ταύτιση της ηγεσίας του ΟΕΕ με την κυβέρνηση και το παζάρι που κάνει με την κυβέρνηση για τα δικαιώματά μας. Δηλαδή, το παζάρι για τη δημιουργία Επιτροπής Ακαδημαϊκών που θα γνωμοδοτεί στο Υπουργείο Παιδείας (ΑΤΕΕΝ) για την απευθείας έγκριση ή με εξετάσεις απονομή επαγγελματικού δικαιώματος στους αποφοίτους κολεγίων. Δηλαδή επί της ουσίας συμφωνούν με την ισοτίμηση των κολεγίων με τα πανεπιστήμια, αλλά παζαρεύουν τη διαδικασία πιστοποίησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Και σε αυτή την κατεύθυνση στοιχίζονται από κοινού οι παρατάξεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, ΠΟΦΕΕ-ΑΚΙΟΕ!

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ επανέφερε την ξεκάθαρη θέση της και επέμεινε να υπερψηφιστεί το ψήφισμα που υιοθέτησε η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ (στις 19/12/20) που θέτει ως κύριο ζήτημα την απόρριψη και κατάργηση της τροπολογίας για τα κολέγια, ως μέτρο υπεράσπισης της δημόσιας, δωρεάν, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με αδιάσπαστο, ενιαίο δίπλωμα. Ψήφισμα που απέφυγε να υιοθετήσει-όσον αφορά το ουσιαστικό περιεχόμενο του-η πλειοψηφία της ΚΔ του ΟΕΕ σε προηγούμενη συνεδρίαση της με ευθύνη των ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ-ΠΟΦΕΕ-ΠΟΕ. Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ τόνισε για άλλη μια φορά ότι η ισοτίμηση θα επιφέρει περαιτέρω χειροτέρευση των εργασιακών και επαγγελματικών  δικαιωμάτων, θα επιδράσει στην περαιτέρω συμπίεση μισθών και αμοιβών.

Με ευθύνη του Προεδρείου απέφυγαν να θέσουν σε ψηφοφορία το κείμενο της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Αποφεύγουν δηλαδή με κάθε τρόπο να στηρίξουν το αίτημα για την απόσυρση–κατάργηση της τροπολογίας.

Οι τοποθετήσεις τους ήταν αποκαλυπτικές. ΔΗΚΙΟ (ΝΔ) και ΠΔΣΟ (ΚΙΝΑΛ) υπερθεμάτισαν του παζαριού του ΟΕΕ με την κυβέρνηση, κάνοντας ταυτόχρονα επίθεση στην ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ. Οι θέσεις τους επί της ουσίας είναι σύμφωνες με την «απελευθέρωση των επαγγελμάτων», την αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος και τις σχετικές ευρωενωσιακές οδηγίες, επομένως και με την ισοτίμηση των τίτλων σπουδών από κολέγια.

Η ΠΟΦΕΕ, ως συνήθως στοιχήθηκε από πίσω τους. Η ΑΚΙΟΕ κάτι ψιθύρισε περί αντισυνταγματικότητας. Η ΠΟΕ (ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσε ότι είναι και με το κείμενο του ΤΕΕ… και με το κείμενο του ΟΕΕ (!!!), δηλαδή και με την κατάργηση της τροπολογίας και με τη διατήρησή της τροποποιημένη, που σημαίνει ναι στην ισοτίμηση, αλλά με άλλη διαδικασία από αυτή που μπήκε αρχικά στο νόμο! Η ΠΟΕ πήγε επί της ουσίας ένα βήμα παραπάνω με πρόταση που οδηγεί στην πράξη σε πλήρη «απελευθέρωση» του επαγγέλματος λογιστή-φοροτέχνη. Άλλωστε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, νομοθετώντας σχετική διάταξη για την αναγνώριση και ισοτίμηση των τίτλων κολεγίων, με τη συμφωνία της ηγεσίας του ΟΕΕ.

Μέσα από αυτές τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι οικονομολόγοι να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις δυνάμεις, που πολλές φορές τους χαϊδεύουν μεν τα αυτιά, αλλά τελικά είναι εχθρικές προς τα συμφέροντά τους. Να κάνουν το βήμα, να οργανωθούν στα σωματεία τους και στους συλλόγους τους, να παλέψουν με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Συνεχίζουμε, Απαιτούμε και παλεύουμε:

– Να μην ισχύσει η εξίσωση των πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά κολέγια. Να καταργηθεί η τροπολογία του Άρθρου 164 του Ν. 4763/2020.

– Ενιαία ανωτάτη εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν. Ο τίτλος σπουδών μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος.

– Ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Αντίσταση, απειθαρχία, ανυπακοή στις επιταγές της ΕΕ για την παιδεία και τα επαγγελματικά δικαιώματα, καμιά εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ, κατάργηση όλων των νόμων και ΠΔ που τις ενσωματώνουν στην εθνική νομοθεσία.

– Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.