Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ: MyData και «ψηφιακός μετασχηματισμός» – Ποιος ωφελείται πραγματικά;

www.dpko.gr

Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών, η υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (mydata) ξεκινά 1/10/2021.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία και η ψηφιοποίηση του κράτους, είναι σχεδιασμός που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς από την κυβέρνηση της ΝΔ στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής αποκρύπτοντας τα τεράστια μεγέθη της νόμιμης φοροαποφυγής του μεγάλου κεφαλαίου (πχ. Εφοπλιστές, αναπτυξιακοί νόμοι κτλ), που απλόχερα έχουν προσφέρει διαχρονικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Στόχος είναι η υλοποίηση με καλύτερους όρους της ευνοϊκής φορολογικής και αναπτυξιακής πολιτικής για το μεγάλο κεφάλαιο-που συνδυάζεται με την ένταση της φοροληστείας για τα λαϊκά στρώματα- και από την άλλη πλευρά στο να έχει πλήρη και άμεση εικόνα για την πορεία των κλάδων της οικονομίας, της κερδοφορίας τους, προκειμένου το μεγάλο κεφάλαιο να ανακαλύπτει άμεσα τις ευκαιρίες επένδυσης με υψηλή κερδοφορία ανά κλάδο. Είναι μεγάλα τα κέρδη που προσδοκούν οι εταιρείες σχεδιασμού και λειτουργίας των μεγάλων πλατφορμών από το εμπόριο των οικονομικών δεδομένων.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία συνοδεύονται από την διεκπεραίωση μιας σειράς εργασιών μέσα από τις γνώστες πλατφόρμες, που έχουν οδηγήσει σε «έκρηξη» επιπρόσθετης δουλειάς των μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων λογιστών και στη μεταφορά του κόστους του κρατικού μηχανισμού στους μικροεπαγγελματίες.

Δεν είναι μία κατάσταση win-win! Κάποιος κερδίζει, κάποιος χάνει!

Η παραπάνω εξέλιξη δεν θα ωφελήσει πραγματικά ούτε τους μισθωτούς και τους μικρούς αυτοαπασχολουμένους του κλάδου, άλλα ούτε και τα λαϊκά στρώματα γενικότερα.

Δίπλα στην κυβέρνηση, η πλειοψηφία του ΟΕΕ (ΔΗΚΙΟ-ΝΔ, ΠΔΣΟ-ΚΙΝΑΛ, ΠΟΕ-ΚΙΝΑΛ/ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΦΕΕ, ΑΚΙΟΕ) που στήνοντας κοινές επιτροπές με τα κυβερνητικά επιτελεία διαμορφώνουν το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσουν τα mydata. Η όποια διαφωνία παρουσιάζουν, η πρόταση περί προαιρετικού 2021, πιλοτικού 2022 και υποχρεωτική εφαρμογή από το 2023, διαμορφώνεται κάτω από την πίεση της δικαιολογημένης δυσαρέσκειας αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών του κλάδου. Άλλωστε σε όλους τους τόνους διατυμπανίζουν ότι θέλουν την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση εκπροσώπου της ΠΟΦΕΕ στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΔ του ΟΕΕ σε συνέχεια άλλων και σε μια προσπάθεια να κρύψει την πραγματικότητα ωραιοποιώντας την κατάσταση, ότι όλες οι επιχειρήσεις-«πελάτες» του εφαρμόζουν τα mydata χωρίς κανένα πρόβλημα, όλοι οι νέοι εργαζόμενοι εφαρμόζουν τη νέα τεχνολογία χωρίς πρόβλημα.

Όμως, η πραγματικότητα για τη μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων είναι τελείως διαφορετική. Οι μεν μισθωτοί (μικρών και μεγάλων εταιριών), στενάζουν λόγω της εντατικοποιημένης δουλειάς, των απαράδεκτων όρων εργασίας χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα (χωρίς ωράριο, άδειες, δουλειά και τα σαββατοκύριακα, φόβος της απόλυσης, χτύπημα της μητρότητας και πολλά άλλα). Σε αυτό συμβάλει και η μη ύπαρξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από το 2009 και φυσικά και το νέο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη. Μακροπρόθεσμα, λόγω της αυτοματοποίησης, οι αλλαγές στον κλάδο θα είναι σημαντικές με νέο γύρο απολύσεων, αλλαγή των απαραίτητων επαγγελματικών προσόντων, αύξηση της ανεργίας, προσλήψεις με χειρότερους όρους και περιορισμό δικαιωμάτων. Οι δε αυτοαπασχολούμενοι στενάζουν και αυτοί λόγω του υπέρογκα αυξημένου φόρτου δουλειάς που γίνεται αφόρητος κάτω από τις ασφυκτικές προθεσμίες, την φοροαφαίμαξη, τα χρέη που αυξάνονται.

Οι μόνοι ωφελημένοι του κλάδου θα είναι οι μεγάλες λογιστικές, ελεγκτικές και συμβουλευτικές εταιρείες, καθώς και εταιρίες πληροφορικής και μηχανογράφησης που θα ασχοληθούν με την προσαρμογή των λογιστικών προγραμμάτων, αφού έχουν την υποδομή και την τεχνογνωσία, το απαραίτητο κεφάλαιο για να ανταπεξέλθουν. Μακροπρόθεσμα οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συγκέντρωση των σχετικών δραστηριοτήτων σε μερικές μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, με τις πιο μικρές να οδηγούνται αναπόφευκτα σε παραμερισμό από τον ασφυκτικό ανταγωνισμό.

Το φάρμακο που γίνεται…φαρμάκι!

Η εξέλιξη της τεχνολογίας θα έπρεπε να επιφέρει βελτίωση της ζωής μας. Δημιουργεί αντικειμενικά δυνατότητες για μείωση του αναγκαίου εργάσιμου χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες και ταυτόχρονα να καλύπτονται περισσότερες ανάγκες μας. Αντ’ αυτού βλέπουμε αύξηση του εργάσιμου χρόνου και ταυτόχρονη αύξηση της ανεργίας. Ποια είναι η αιτία αυτού του «παραδόξου»; Δεν είναι η τεχνολογία καθαυτή που φταίει, αλλά το κριτήριο με βάση το οποίο αξιοποιείται. Και το κριτήριο αυτό δεν είναι άλλο από το καπιταλιστικό κέρδος και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Τα παραδείγματα είναι αρκετά, όπως: η τηλεργασία, που όχι απλά δεν βοηθά τους εργαζόμενους να ζουν καλύτερα, αλλά έχει οδηγήσει σε κατάργηση της διάκρισης ελεύθερου-εργάσιμου χρόνου, σε μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας, μεταφορά δαπανών που έκαναν οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενους. Το «ψηφιοποιημένο» κράτος, που «επιτρέπει» στον καθένα να πληρώνει τους υπέρογκους ληστρικούς φόρους από κάθε σημείο, κάθε ώρα, φορτώνοντας τη «γραφειοκρατία» στα λογιστικά γραφεία. Το ηλεκτρονικό χρήμα, που έχει γονατίσει κυριολεκτικά χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.

Μονόδρομος για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους είναι η οργάνωση στα σωματεία τους, η πάλη για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς μισθούς – αμοιβές, ωράριο, άδειες, που θα είναι συνολικά πλέγμα προστασίας ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που ενισχύεται και από την ψηφιακή της μορφή. Έτσι θα μπαίνει φρένο στην χειροτέρευση των όρων εργασίας μας.

Σε αυτό το δρόμο, διεκδικούμε:

1. Αναστολή εφαρμογής των MY DATA. Πιλοτική εφαρμογή μετά το πέρας της πανδημίας και μόνο για τα έσοδα. Απλοποίηση της διαδικασίας για τις μικρές επιχειρήσεις.

2. Η προθεσμία διαβίβασης στο mydata να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις προθεσμίες ενημέρωσης των λογιστικών βιβλίων που προβλέπονται στα Ε.Λ.Π.

3. Δωρεάν εκπαίδευση για την εφαρμογή των ΜΥ DATA από το υπουργείο για όλους τους λογιστές αυτοαπασχολούμενους και από τους εργοδότες για τους μισθωτούς με σαφείς οδηγίες από το υπουργείο (εντός ωραρίου εργασίας). Δημιουργία ειδικού γραφείου υποστήριξης (help desk) για την πλατφόρμα από το υπουργείο.

4. Επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των αυτοαπασχολούμενων λογιστών και των μικρών επιχειρήσεων προκειμένου να ανταποκριθούν στην αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού και το στήσιμο της εφαρμογής.

5. Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις ΣΣΕ. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση. Μόνιμη σταθερή εργασία με 7ωρο – 35ωρο – 5ήμερο, καθορισμένο ωράριο με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις. Ένταξη του διαλείμματος στον εργάσιμο χρόνο. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Υπογραφή ΣΣΕ στην βάση του Σχεδίου της ΠΟΛ με αυξήσεις στους μισθούς και προστασία του ωραρίου.

6. Κατοχύρωση άδειας των αυτοαπασχολούμενων λογιστών σε περίπτωση ασθένειας με παράταση των δηλωτικών υποχρεώσεων των πελατών τους. Ο μήνας Αύγουστος να καθιερωθεί ως μήνας αδείας των αυτοαπασχολούμενων λογιστών.