Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

ΠΟΕΕΤ: «Τελικά το νόμος είναι το δίκιο του εργάτη κράτησε λίγες ώρες μόνο…»

http://poeet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

08/07/2022

ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ “ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ” ΚΡΑΤΗΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΜΟΝΟ…

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση εχθές αργά το απόγευμα το Υπουργείο Εργασίας καταστρατήγησε την ΚΣΣΕ του Επισιτισμού, που πριν λίγο καιρό είχε κηρύξει ως γενικώς υποχρεωτική.

Με την εγκύκλιο αυτή λοιπόν το Υπουργείο Εργασίας καταργεί το 5ήμερο (όπως προβλέπονταν στην ΚΣΕΕ) ανοίγοντας την κερκόπορτα να καταργούνται οι όροι των Συλλογικών Συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες πολλές φορές εκβιαστικές.

Η εγκύκλιος λοιπόν αυτή βάζει ταφόπλακα στην ελπίδα 400.000 εργαζόμενων στον κλάδο του επισιτισμού να είχαν για πρώτη φορά ρυθμισμένους όρους αμοιβής και εργασίας!!!

Δίνει την δυνατότητα όπως χαρακτηριστικά λέει να δηλώνει ο εργαζόμενος (άκουσον… άκουσον) στο ΕΡΓΑΝΗ, πως επιθυμεί να εργαστεί την 6η ημέρα για οικογενειακούς λόγους και μάλιστα τσάμπα, εφαρμόζοντας ωράριο 6 ώρες και 40 λεπτά που κανείς στην πράξη δεν θα εφαρμόζει.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως μετά το 8ωρο καταργείται στην πράξη και το 5ήμερο, κυρίως όμως καταργούνται οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων.

Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη έχει ανοίξει η κουβέντα για 4ήμερη απασχόληση η Κυβέρνηση στην Ελλάδα νομοθετεί το 6ήμερο.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε μήπως τελικά η κήρυξη της σύμβασης σε υποχρεωτική πριν 10 ημέρες ήταν στο πλαίσιο του προεκλογικού τοπίου και τώρα που αυτό απομακρύνθηκε επιστρέφουμε στην κανονικότητα.

Γιατί αν είναι έτσι πολύ φοβόμαστε πως αν τελικά γίνουν οι εκλογές σε έναν χρόνο δεν θα μείνει ούτε ένα άρθρο από την σύμβαση.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην εστίαση εποχικούς και μη, που δουλεύουν σε νησιά αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα να μην δεχθούν να δουλεύουν 6η μέρα, να προστατεύσουμε όλοι μαζί την σύμβαση μας.

Όπως είπαμε φέτος ΟΧΙ στην δουλειά με συνθήκες γαλέρας έτσι θα πούμε ΟΧΙ στον βιασμό της σύμβασης μας.

ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΠΙΣΩ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΥΤΗ & ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΤΕΡΟΥΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Source