Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Πρώτες ύλες, αποθεματοποίηση και κερδοσκοπία συντηρούν την ακρίβεια στην αγορά

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο πληθωρισμός Οκτωβρίου μειώθηκε στο 9,1% από 12% τον Σεπτέμβριο αλλά η μείωση δεν φάνηκε στην αγορά αγαθών όπου η ακρίβεια κυριαρχεί. Οι 3 βασικοί λόγοι για την ακρίβεια είναι κατά σειρά οι πρώτες ύλες, η αποθεματοποίηση των αγαθών και η κερδοσκοπία των μεσαζόντων.

Ας τα πάρουμε με την σειρά. Οι πρώτες ύλες στα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα είναι εισαγόμενες και αυξάνονται όχι μόνο στην αγορά τους αλλά και λόγω των προβλημάτων στις μεταφορές. Υπολογίζεται από την έξοδό του από το εργοστάσιο μέχρι να φτάσει στα χέρια του έλληνα παραγωγού (αγρότη, κτηνοτρόφου ή και μεταποιητή) η πρώτη ύλη έχει αυξηθεί τουλάχιστον 25%. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.  

Ο δεύτερος λόγος είναι η αποθεματοποίηση. Οι ελληνικές εταιρείες αγοράζουν το προϊόν στην τιμή Χ, τη διατηρούν κατά μέσο όρο 30 ημέρες στις αποθήκες και εάν υποχωρήσει ο πληθωρισμός (όπως έγινε τον Οκτώβριο που υποχώρησε στο 9,1% από 12%) ο ίδιος θα πρέπει να το προωθήσει σε Χ+ περιθώριο κέρδους. Έτσι συντηρούνται και αυξάνονται οι παλιές ακριβές τιμές.

Ο τρίτος λόγος είναι η κερδοσκοπία. Εμφανίζεται σε όλους τους κλάδους και συχνά δεν δικαιολογείται από την άνοδο του πληθωρισμού. Για παράδειγμα στον τουρισμό, η κερδοσκοπία τροφοδοτείται από την αυξημένη ζήτηση. Κερδοσκοπία υπάρχει στα ανελαστικά αγαθά (πχ φάρμακα), τρόφιμα (αυγά, φρούτα κ.ά.) που σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούν αυξήσεις της τάξης του 30%.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά στον υπό κατάθεση προϋπολογισμό ότι ο μέσος πληθωρισμός το επόμενο έτος (2023) θα κυμανθεί πέριξ του 5% από περίπου 10% φέτος (9,2% στο δεκάμηνο) ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκτιμάται πως η επιστροφή του μέσου δείκτη στην περιοχή του 2% θα απαιτήσει δύο με τρία χρόνια σύμφωνα με τις δηλώσεις Λαγκάρντ πρόσφατα.

Source