Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Πτωτικά οι αμερικανικές αγορές, ανοδικά οι ευρωπαϊκές

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μέσα σε ένα μικρό εύρος διακύμανσης (6 μονάδων περίπου) και από την αρχή της συνεδρίασης σταθεροποιήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα. Η άνοδος προήλθε με χαμηλές συναλλαγές και επιλεκτικές τοποθετήσεις. Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 916,48 μονάδες με άνοδο 0,51% . Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα  38 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 56 έκλεισαν ανοδικά και οι 39 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,71 % και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης μειώθηκε κατά (-0,25%). Η αξία συναλλαγών ήταν από τις μικρότερες τους 2022 και δείχνει ότι ουσιαστικά οι εγχώριοι επενδυτές ‘βλέπουν’ το τέλος του χρόνου.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (1,79%), Τηλεπικοινωνιών (1,27%), Πετρελαίου-Αερίου (1,24%), Τραπεζών (1,23%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-1,72%), Βιομηχανικών (-0,99%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,2%). Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Motor Oil, ΕΤΕ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, Πειραιώς.

Οι επόμενες συνεδριάσεις θα δοκιμάσουν είτε την αντίσταση των 920 μονάδων (πολύ πιθανό) είτε την υποχώρηση και την στήριξη των 905-910 μονάδων.

Διεθνείς αγορές

Πτωτικά (ήπια) κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες κατά την πρώτη ώρα διαπραγμάτευσης ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές, μέχρι τις 17.00 ήταν ανοδικά και συνέχιζαν με τους ίδιους ανοδικούς ρυθμούς. Οι αγορές ουσιαστικά ολοκλήρωσαν την κίνηση από τις αυξήσεις επιτοκίων της FED και της ECB, βλέπουν αποτελέσματα εταιρειών και κάνουν επιλεκτικές κινήσεις με τις οποίες θα κλείσουν τον χρόνο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τελευταίες συνεδριάσεις δεν θα έχουν μεγάλες διαφορές από τα παρόντα επίπεδα μετοχών και δεικτών. O Dow Jones δοκιμάζει να επιστρέψει στις 33.000 μονάδες και ο S&P 500 στις 3.900 μονάδες. Στη Ευρώπη, ο DAX κινείται προς τις 14.000 μονάδες.

Source