Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Πτώση κάτω από τις 850 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε σήμερα την πτώση των άλλων ευρωπαϊκών αγορών και η αρχική στήριξη των 850 μονάδων χάθηκε σχετικά εύκολα μετά και το πτωτικό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 843,17 μονάδες με υποχώρηση 1,54%. Η αξία συναλλαγών ήταν 63,24 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 25 έκλεισαν ανοδικά και οι 76 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 1,58% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 1,66%. Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, της πτώσης διασώθηκαν ο ΟΠΑΠ, η Aegean, η EYΔΑΠ και η Ελλάκτωρ. Αξιοπρόσεκτη η νέα ισχυρή υποχώρηση της μετοχής του ΟΤΕ, της Coca Cola HBC, της Jumbo και της Motor Oil.

Κλάδοι

Στους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι Τροφίμων-Ποτών (-2,83%), τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα (-2,71%), οι Βιομηχανικές (-2,29%), το Εμπόριο (-2,27%) και οι Τηλεπικοινωνίες (-2,26%). Ο κλαδικός τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά (-1,91%) με πιέσεις και στις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών. Ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι Υγείας (1,23%) και Ταξιδιών-Αναψυχής (1,25%)

Διεθνείς αγορές

Η σημερινή υποχώρηση αποτελεί την συνέχεια των δυσοίωνων προβλέψεων όλων των ξένων οίκων σχετικά με το ενδεχόμενο ύφεσης σε Αμερική και Ευρώπη. Στο επόμενο διάστημα του Σεπτεμβρίου θα δούμε εάν οι στηρίξεις των βασικών αμερικανικών και ευρωπαϊκών δεικτών θα αντέξουν ή θα οδηγηθούμε προς τα χαμηλά του 2022 μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Με μία σημαντική υποχώρηση στις αγορές της Αμερικής και της Ε.Ε ξεκίνησε ο Σεπτέμβριος. Οι φόβοι για το δ’ τρίμηνο και τα απειλητικά «σύννεφα» πάνω από τις οικονομίες οδηγούν τις χρηματιστηριακές σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι υπεραξίες από την προηγούμενη ανάκαμψη του καλοκαιριού έχουν χαθεί την τελευταία εβδομάδα και πλέον θα δοκιμαστούν οι βασικές στηρίξεις που έχουμε δει μέσα στο 2022 για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε Αμερική και Ευρώπη. Ο γερμανικός DAX κινείται προς τις 12.600 μονάδες, ο γαλλικός CAC δοκιμάζει τις 6.000 μονάδες ενώ στην Αμερική, ο Dow Jones επιστρέφει κάτω από τα χαμηλά 6 εβδομάδων προς τις 31.200 μονάδες, ο S&P 500 προς τις 3.900 μονάδες.

Source