Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Πτώση σε Αμερική και Ευρώπη. Διακοπή συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο λόγω τεχνικού προβλήματος

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η αρχική ανοδική αντίδραση στις ευρωπαικές αγορές γύρισε σε πτώση λίγο μετά το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών καθώς φαίνεται ότι οι ενδείξεις για την αποδυνάμωση των ευρωπαϊκών οικονομιών και της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν ισχυρές.

Λίγο μετά τις 17.30 ώρα Ελλάδος ο Dow Jones υποχωρούσε προς τις 31.170 μονάδες (-0,45%), ο S&P 500 κινούνταν πτωτικά (-0,57%) προς τις 3.902 μονάδες και ο Nasdaq υποχωρούσε εντονότερα (-1,06%) προς τις 11.511 μονάδες. Στις ευρωπαικές αγορές, ο DAX ήταν σε θετικό έδαφος (0,47%) στις 12.817 μονάδες, ο γαλλικός CAC υποχωρούσε οριακά (-0,19%), ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κινούνταν στα ίδια περίπου επίπεδα με το άνοιγμά του και ο ιταλικός MIB 30 υποχωρούσε κατά (-0,31%). Πτωτικά κινείτο και ο βρετανικός δείκτης την πρώτη ημέρα της νέας Πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Οι επόμενες συνεδριάσεις στην Ευρώπη θα είναι επηρεασμένες από τις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με την -πιθανολογούμενη- μεγάλη αύξηση επιτοκίων του Ευρώ για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός. Ωστόσο την περίοδο αυτή περισσότερο απασχολούν τους επενδυτές οι φόβοι για την ύφεση.

Η ημιτελής συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου

Στο ελληνικό χρηματιστήριο είχαμε μία ημιτελή συνεδρίαση που σταμάτησε λόγω τεχνικού προβλήματος στις 14.25 ενώ ο Γενικός Δείκτης κινούνταν στις 834,91 μονάδες με άνοδο 0,67% και αξία συναλλαγών στα 27 εκατ. Ευρώ. Λίγο μετά την (επίσημη) ώρα κλεισίματος, οι αρμόδιοι παράγοντες του χρηματιστηρίου με επικοινωνία προς τα μέλη της ΕΧΑΕ (δηλαδή χρηματιστές και θεσμικούς επενδυτές) ανακοίνωσαν ότι η συνεδρίαση είχε λήξει κανονικά.

Από τις μετοχές που είχαν συναλλαχθεί μέχρι τις 14.25, οι 44 ήταν ανοδικές και οι 41 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε αυξηθεί κατά 0,58% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,75%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώριζαν ανοδικά ο Φουρλής, η Cenergy, τα ΕΛΠΕ, η Jumbo, Alpha Aστικά Ακίνητα, η Titan Int και η Coca Cola HBC.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν το Εμπόριο (2,61%), τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα (1,9%), οι Χρηματοοικονομικές (1,72%), Τρόφιμα-Ποτά (1,68%) και τηλεπικοινωνίες (1,24%). Στους κλάδους που είχαν καταγράψει πτώση μέχρι εκείνη την ώρα ήταν οι Τράπεζες (-0,52%) και οι Βιομηχανικές (-0,14%).

Συμπεράσματα για την συνεδρίαση δεν μπορούμε να βγάλουμε γιατί διακόπηκε λόγω του τεχνικού προβλήματος. Ωστόσο από τα στιγμή μέχρι εκείνη την στιγμή βλέπουμε ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον είχε εντοπιστεί σε συγκεκριμένες μετοχές που είτε θεωρούνται ελκυστικές λόγω χαμηλών αποτιμήσεων (Φουρλής, Titan Int κά), είτε έχουν παρουσιάσει καλά αποτελέσματα (Cenergy, EΛΠΕ, Jumbo) είτε βρίσκονται σε φάση αναδιοργάνωσης μετά την πτώση (Coca Cola HBC).

Source