Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Π. Τσακλόγλου: Η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης θωρακίζει συνολικά το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

3 Ιουνίου 2021

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η εισαγωγή της κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης για τους νέους ασφαλισμένους μετά την 1/1/2022 θωρακίζει συνολικά το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, επειδή με αυτή την μεταρρύθμιση επιτυγχάνεται διαφοροποίηση των πηγών εισοδημάτων και κινδύνων για τους ασφαλισμένους. Επίσης, εξασφαλίζονται καλύτερες συντάξεις για τις μελλοντικές γενιές, μετατρέπεται τμήμα της κοινωνικής ασφάλισης σε μοχλό ανάπτυξης και ενισχύεται η εμπιστοσύνη των νέων στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα». Αυτό επεσήμανε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στην διαδικτυακή διοργάνωση της Insurance Europe, «Ανθεκτικότητα (Resilience)».

Ο κ. Τσακλόγλου ανέλυσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τόσο τα συνταξιοδοτικά συστήματα όσο και τα συστήματα υγείας λόγω της δημογραφικής γήρανσης. Εντός του νέου δημογραφικού τοπίου περιέγραψε μια σειρά από πολιτικές που βελτιώνουν την ανθεκτικότητα και την επάρκεια του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως:

– τη σημασία της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στη βελτίωση της παραγωγικότητας που οδηγεί στην αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων και κατ΄ επέκταση στην αύξηση των συντάξεών τους και τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου ως συνταξιούχων,

– την ανάγκη για διαμόρφωση συνθηκών και κινήτρων που θα διευκολύνουν και θα ενθαρρύνουν την επιμήκυνση του εργασιακού βίου,

– την ανάγκη διαφοροποίησης του ασφαλιστικού κινδύνου των συνταξιοδοτικών συστημάτων στο σύνολό τους,

– την προσεκτική υιοθέτηση πολιτικών ελάχιστου συνταξιοδοτικού εισοδήματος χρηματοδοτούμενων από τον προϋπολογισμό και

– την ανάγκη για αύξηση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης κατά τον εργασιακό βίο τόσο μέσω της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης αλλά και, συμπληρωματικά, μέσω της ιδιωτικής αποταμίευσης του 2ου και του 3ου πυλώνα ασφάλισης.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ