Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Ράλι στα ξένα χρηματιστήρια, στασιμότητα στο ελληνικό λόγω πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι ξένες αγορές ίπτανται κατά την τελευταία ημέρα της εβδομάδας. Οι αμερικανικές αγορές (δείκτες) ξεκίνησαν με άνοδο της τάξης του 2% για τους 3 σημαντικότερους δείκτες με τον Dow Jones να κινείται πλέον στις 31.200 μονάδες και τον S&P 500 προς τις 3.900 μονάδες ενώ και οι ευρωπαϊκές αν και ξεκίνησαν με ήπια άνοδο, μετά την έντονη έναρξη των αμερικανικών αγορών βρέθηκαν σε υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά, ο DAX καταγράφει άνοδο πάνω από 1,7%, ο γαλλικός CAC είχε άνοδο 3,05%, ο ολλανδικός AEX πάνω από 3% και ο Eurostoxx 50 άνω του 2,6%.

Στις 834,83 μονάδες ο Γεν. Δείκτης

Αντίθετα από το διεθνές χρηματιστηριακό ράλι, στο ελληνικό χρηματιστήριο η πτώση των τραπεζικών μετοχών συμπαρέσυρε και άλλες μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 834,83 μονάδες με μικρή υποχώρηση της τάξης του 0,17%. Η εβδομαδιαία μεταβολή του Γεν. Δείκτη ήταν 1,14% και από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 6,55%.

Νέα πτώση των τραπεζικών μετοχών

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη ήταν και πάλι πολύ μικρή (κινήθηκε μέσα σε διάστημα 5 μονάδων) ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης αυξήθηκαν οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές με αποτέλεσμα και να ‘γυρίσει’ πτωτικά ο Γενικός Δείκτης και να αυξηθούν οι συναλλαγές που μέχρι τις 15.00 ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στο ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων υπήρχε ισορροπία με 53 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και 54 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μειώθηκε κατά 0,41% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,19%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα (2,76%) λόγω Jumbo, τα τρόφιμα ποτά (1,6%) λόγω Coca Cola HBC και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (0,74%).

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι βιομηχανικές (-2,21%), οι τράπεζες (-1,88%) και οι πρώτες ύλες (-1,37%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η ΔΕΗ, η Eurobank, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο ΟΤΕ, η ΕΤΕ και η Motor Oil.

Αν θελήσουμε να βρούμε κάτι θετικό στην παρούσα συγκυρία είναι ότι ο Γ.Δ παρέμεινε στα ίδια επίπεδα και κοντά στις 840 μονάδες. Όμως τα ίδια επίπεδα μπορούν να ιδωθούν και ως αρνητικό εάν δούμε το ράλι των ξένων αγορών και την υστέρηση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Με την άνοδό τους, οι διεθνείς αγορές κλείνουν καλύτερα την εβδομάδα και δείχνουν ότι ίσως περιμένουν καλύτερες εξελίξεις σε ότι αφορά τον πληθωρισμό (σε ΗΠΑ και Ε.Ε) και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Ενδεχομένως να περιμένουν και γεωπολιτικές εξελίξεις.

Source