Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Ράλι στις χρηματιστηριακές αγορές Ευρώπης και Αμερικής

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι χρηματιστηριακές αγορές αγνόησαν τα σήματα κινδύνου των επενδυτικών οίκων περί ύφεσης σε Ευρώπη και Αμερική και έκλεισαν το μήνα με έντονα ανοδική κίνηση.

Ο γερμανικός δείκτης DAX κινείται πλέον στις 13.500 μονάδες, ο γαλλικός CAC πάνω από τις 6.500 μονάδες και ο ιταλικός MIB αυξάνονταν πάνω από 2% κινούμενος προς τις 22.500 μονάδες.
Στην Αμερική, ο S&P 500 έχει ξεπεράσει τις 4.100 μονάδες και ο Nasdaq τις 12.317 μονάδες. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου προς το 2,6%. Στοιχεία που δείχνουν ότι ίσως οι φόβοι των επενδυτικών οίκων για είσοδο της Αμερικής σε ύφεση είναι υπερβολικοί. Εξ’ άλλου τόσο η FED (Powell) όσο και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ (Yellen) υποστηρίζουν ότι η ύφεση στις ΗΠΑ είναι μακριά ακόμη.

Στις 851 μονάδες ο Γενικός Δείκτης από τραπεζικά και μη τραπεζικά blue chips

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την ανοδική του κίνηση προς τις 850 μονάδες όπως ανάμεναν αρκετοί αναλυτές για το τέλος του μήνα. Η άνοδος και σήμερα βασίστηκε κυρίως στις τραπεζικές μετοχές αλλά και στα περισσότερα δεικτοβαρή blue chips. Η εβδομάδα έκλεισε με άνοδο της τάξης του 2,5% περίπου. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, οι ελληνικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ακολούθησαν τις ανοδικές διεθνείς τάσεις.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 851,05 μονάδες με άνοδο 1,37%. Η αξία συναλλαγών ήταν σχετικά αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και διαμορφώθηκε στα 51,5 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 65 έκλεισαν ανοδικά και οι 40  πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE large Cap αυξήθηκε κατά 1,36%  και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) κατά 0,19%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πετρελαίου-Αερίου (3,10%), τα Τρόφιμα-Ποτά (1,9%), τα Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (1,81%) και οι Τράπεζες (1,39%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι Υγείας (-1,94%), Εμπορίου (-1,75%), Ταξίδια-Αναψυχή (-0,81%).
Ο Ιούλιος κλείνει με το Γενικό Δείκτη πάνω από το ορόσημο των 850 μονάδων και εάν συνεχιστεί η διεθνής άνοδος μέσα στον Αύγουστο, βάζει υποθήκη για περαιτέρω άνοδο προς τις 880-890 μονάδες.

Source