Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρώπη, εταιρικά αποτελέσματα και ποσοτική χαλάρωση στην Κίνα δίνουν ανοδικούς ρυθμούς στις αγορές

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η μετάλλαξη Omicron δεν φαίνεται να φοβίζει τις αγορές, οι ρυθμοί ανάπτυξη είναι ικανοποιητικοί, η Κίνα αποφάσισε να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση χθες βράδυ και οι χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς οδεύουν σε ένα year end’s rally με αποτιμήσεις που προσεγγίζουν τα υψηλά έτους ή ιστορικά υψηλά.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε την άνοδο τις ξένες αγορές

Το ελληνικό χρηματιστήριο, ακολούθησε σήμερα την δυναμική αντίδραση των διεθνών αγορών και ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις 890 μονάδες βάζοντας πλώρη για τις 900 μονάδες. Το ρυθμό έδωσαν κυρίως οι τράπεζες που ‘χρωστούσαν’ μία ανοδική αντίδραση από το προηγούμενο διάστημα. Ακολούθησαν και τα υπόλοιπα χρηματοοικονομικά blue chips δημιουργώντας ένα ανοδικό κύμα προς υψηλότερα επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ξεπερνώντας τις 880 μονάδες και μέσα σε δύο ώρες άγγιξε τις 890 μονάδες. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 891,84 μονάδες με άνοδο 1,54%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 51,6 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 83 έκλεισαν ανοδικά και οι 26 πτωτικά δίνοντας μία σαφή ανοδική νότα.

Η άνοδος προήλθε κυρίως από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τον Large Cap να αυξάνεται κατά 1,67% και τον Mid Cap με 0,43%. Στους κλαδικούς δείκτες, όλοι έκλεισαν ανοδικά. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλαδικοί δείκτες των Τραπεζών (2,44%), Τρόφιμα-Ποτά (2,26%), Χρηματοοικονομικές (1,96%), Πρώτες Ύλες (1,5%), Βιομηχανικές (1,47%), Προσωπικά-Οικιακά προϊόντα (1,41%).

Τις μεγαλύτερες συναλλαγές (σε τζίρο) είχαν οι μετοχές ΕΤΕ, ΔΕΗ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος που πραγματοποίησαν πάνω από το 60% των συναλλαγών.

Η προσέγγιση των 900 μονάδων που θεωρούνται κομβικό σημείο είναι απολύτως εφικτή μέχρι την επόμενη εβδομάδα αν συνεχιστεί το year’s end rally στα διεθνή χρηματιστήρια.