Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

ΣΕΕΛΦΟΚ: Να μην επιτρέπεται η μετακίνηση με τις ταυτότητες του ΟΕΕ διότι κάτοχοι είναι όλοι οι εγγεγραμμένοι και όχι μόνο οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα

Καρδίτσα 18.02.2021

Ανακοίνωση

Προς:
κ. Κόλλια Κων/νο,

Πρόεδρο Ο.Ε.Ε.

Κοινοποίηση:
– Πρόεδρο και ΔΣ 7ου Π.Τ. Θεσσαλίας
– Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
– Ενώσεις – Μέλη Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

ΘΕΜΑ: «ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΕΕ – ΔΙΟΤΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΣΚΟΥΝΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ»

Κ. Πρόεδρε,

Έχει γίνει πολύ κουβέντα για τον τρόπο μετακίνησης των ελευθέρων επαγγελματιών, χωρίς την εκτύπωση των βεβαιώσεων αλλά κάνοντας χρήση της ταυτότητας που έχουν ως εγγεγραμμένα μέλη στον φορέα που ανήκουν.

Πολύ φασαρία για το τίποτε, ειδικά για τους λογιστές. Κι εξηγούμε γιατί:

Το υπουργείο αναφέρεται στη δυνατότητα μετακίνησης ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι είναι μέλη στο φορέα τους – ΝΠΔΔ. Τέτοιοι φορείς είναι οι Ιατρικοί Σύλλογοι, οι δικηγορικοί σύλλογοι, το ΟΕΕ κ.λπ.

Ένας δικηγόρος π.χ., εάν δεν είναι εγγεγραμμένος, δεν μπορεί να ασκήσει την δραστηριότητά του. Εάν αντίστοιχα, κάνει διακοπή, η ταυτότητα ως ενεργός δικηγόρος δεν ισχύει.

Αντίθετα, η ταυτότητα του Ο.Ε.Ε. δεν έχει καμία τέτοια ισχύ διότι κάτοχοί της είναι όλοι όσοι έχουν τελειώσει οικονομικές σχολές, ανεξάρτητα εάν ασκούν ελευθέριο επάγγελμα ή όχι.

Αυτό σημαίνει ότι, όποιος έχει πληρωμένη την ετήσια συνδρομή του στο ΟΕΕ, είτε είναι συνταξιούχος εφοριακός, είτε ενεργός τραπεζοϋπάλληλος, είτε κάτοικος εξωτερικού, διατηρεί στην κατοχή του την ταυτότητα του ΟΕΕ (η οποία παρεμπιπτόντως δεν έχει ημερομηνία λήξης) και κάνει βόλτες στις Υπηρεσίες και στους δρόμους της χώρας.

ΖΗΤΑΜΕ: Να μην επιτρέπεται σε κανέναν η κυκλοφορία με την ταυτότητα ΟΕΕ διότι, με τον τρόπο αυτό, όχι απλώς δεν διασφαλίζεται κανένας ελεύθερος επαγγελματίας λογιστής, αλλά στην ουσία «καπελώνονται» όλοι οι συνάδελφοι ελεύθεροι επαγγελματίες, από τους άσχετους με το επάγγελμά μας.

κ. Πρόεδρε και μέλη της Διοίκησης,

Η διεκπεραίωση των εργασιών που απαιτούνται για να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις στη χώρα μας (είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι) γίνεται από ελεύθερους επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικούς οικονομολόγους. Αυτό είναι το γεγονός και δεν αμφισβητείται από κανέναν…στα χαρτιά.

Γιατί στην πράξη, η άρνηση από την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και δεν ξέρουμε πόσων ακόμα Υπουργείων (σσ. Όπου εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες, είναι για να μην μπορεί κανείς να βγάλει άκρη), σε συνάρτηση με τη χαλαρή στάση από το Ο.Ε.Ε. (όταν τα μισά μέλη της κάθε κυβέρνησης είναι μέλη του Ο.Ε.Ε., ποιος θα υπογράψει για τα αυτονόητα;), να υποβάλλονται τα πάντα από ελεύθερους επαγγελματίες, δίνει τη δυνατότητα να λυμαίνουν το χώρο διάφοροι άσχετοι με το επάγγελμα.

Εάν ενδιαφέρεστε πραγματικά να προασπίσετε τα συμφέροντος του Δημοσίου, ενεργοποιείστε άμεσα την υποχρεωτική υποβολή όλων των εντύπων οικονομικής φύσεως από ελεύθερους επαγγελματίες Λογιστές Φοροτεχνικούς Οικονομολόγους. Αναγκάστε όλους να σταματήσουν το παραμυθάκι «…ο καθένας έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει με τους κωδικούς taxis το τάδε ή το δείνα…..», διότι τίποτε από όλα αυτά δεν συμβαίνει στην πράξη.

Έχετε δει κάποιον δικηγόρο να λειτουργεί χωρίς άδεια; Στο Ο.Ε.Ε. ποιοι είναι άραγε αυτοί οι οποίοι κόπτονται με την πιθανότητα να κλειδώσουν τα ΑΦΜ;

Αν θέλετε να μείνετε στην ιστορία για κάτι πραγματικά καινοτόμο, πετάξτε έξω από όλες τις οικονομικές συναλλαγές, όσους δεν έχουν το δικαίωμα να ασκούν το επάγγελμα, αλλά λειτουργούν πάρεργα εις βάρος κάποιων χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών, κινούμενοι στο παρασκήνιο, εις βάρος πολιτών, επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, κάνοντας χρήση (τις περισσότερες φορές) της θέσης που κατέχουν και φυσικά με έσοδα πιο μαύρα κι από πίσσα.

Το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Γιώργος Παπαδημητρίου

Ο Αντιπρόεδρος
Κώστας Συρόπουλος

Ο Γ. Γραμματέας
Κώστας Λαμπρόπουλος

Η Ταμίας
Γεωργία Νταντάμη

Το Μέλος
Αποστολόπουλος Αλέξανδρος