Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Σε νέα ιστορικά υψηλά οι αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί δείκτες – Τις 910 μονάδες προσεγγίζει ο Γεν. Δείκτης

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Άνοδος στον Γεν. Δείκτη με μη χρηματοοικονομικά blue chips

Το ελληνικό χρηματιστήριο από την αρχή της συνεδρίασης κινήθηκε έντονα ανοδικά, ακολουθώντας και τις υπόλοιπες ευρωπαικές αγορές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ξεκινήσει στις 902 μονάδες και να κλείσει κοντά στο υψηλό ημέρας στις 908,08 με άνοδο 1,03%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 49 εκατ. Ευρώ, χαμηλά μεν επίπεδα αλλά ουχί απογοητευτικά. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 82 έκλεισαν θετικά και οι 32 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,93%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,5%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι Τροφίμων-Ποτών (4,77%) λόγω Coca Cola HBC, Υγείας (4,76%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (2,29%) λόγω Jumbo, Εμπορίου (1,89%) λόγω Φουρλή, Τηλεπικοινωνιών (1,76%) λόγω ΟΤΕ.  Ο κλάδος των βιομηχανικών προϊόντων -υπηρεσιών υποχώρησε κατά (-0,91%) λόγω Μυτιληναίου ενώ σταθεροποιητικά κινήθηκε ο κλάδος των Τραπεζών με αντίρροπες και διαφοροποιημένες τάσεις. Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και ΕΤΕ αυξήθηκαν ενώ υποχώρησε η μετοχή της Alpha Bank που φαίνεται ότι έχει απολέσει την ανοδική τάση που είχε στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η Alpha Bank, η Πειραιώς, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ και η ΕΤΕ.

Το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είχε 2 στις 2 θετικές συνεδριάσεις στην αρχή του 2022 μπορεί να θεωρηθεί μία καλή εξέλιξη και ειδικά όταν οδεύει ολοταχώς προς τις 920-930 μονάδες όπου θα συναντήσει και την πρώτη αντίσταση. Οι εγχώριοι αναλυτές θεωρούν ότι ο Ιανουάριος, εάν συνεχιστεί με τους υπάρχοντες ρυθμούς, θα είναι ένας καλός μήνας και ουσιαστικά θα ανοίξει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο προς τις 950 μονάδες. Όλα αυτά βέβαια υπό δύο βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη, ότι όντως θα εκτονωθεί η πανδημία και η δεύτερη ότι δεν θα έχουμε άλλες αρνητικές εξελίξεις που θα επιδράσουν στην οικονομία.

Οι ξένες αγορές προεξοφλούν την σταδιακή εκτόνωση της πανδημίας

Εν πλήρη αισιοδοξία κύλησε η δεύτερη ημέρα του 2022 για τις ευρωπαικές αγορές ενώ οι αμερικανικές αγορές ήδη ξεκίνησαν ανοδικά με κατεύθυνση προς νέα ιστορικά υψηλά με τον Dow Jones να προσεγγίζει τις 37.000 μονάδες, τον S&P 500 να έχει υπερβεί τις 4.800 μονάδες. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η άνοδος των κεφαλαιαγορών βασίζεται κυρίως στις εκτιμήσεις ότι οδεύουμε προς εκτόνωση της πανδημίας μέσα στους επόμενους μήνες. Είναι και ο Ιανουάριος ένας μήνας ανόδου (παραδοσιακά) λόγω αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων και τοποθετήσεων νέων κεφαλαίων και έτσι οι αγορές κινούνται προς νέα ιστορικά υψηλά παρά τα υπάρχοντα προβλήματα που συνεχίζονται από το 2021.