Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

“Με συνεπή και επίμονη στρατηγική” θα αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ από την Πορτογαλία που φιλοξενείται το Φόρουμ της ΕΚΤ, “Προκλήσεις για τη νομισματική πολιτική σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο”. Η κα Λαγκάρντ (ως εκπρόσωπος της ΕΚΤ) θα έχει συναντήσεις και με εκπροσώπους της FED αλλά και της Τράπεζας της Αγγλίας για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με θέματα πληθωρισμού και ανάπτυξης.  

Κατά την εναρκτήρια ομιλία της, επανέλαβε ότι θα υπάρξει η πρώτη μετά από 11 χρόνια αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% τον Ιούλιο και άφησε να εννοηθεί ότι οι αυξήσεις θα είναι τακτικές όσο διάστημα θα είναι υψηλά ο πληθωρισμός. Πρόβλεψε μάλιστα ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα (ο πληθωρισμός) για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά η στρατηγική της ΕΚΤ στους επόμενους μήνες θα είναι η συγκέντρωση δεδομένων (Data) και θα λαμβάνονται οι απαραίτητες αποφάσεις προκειμένου να μειωθεί σταδιακά ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης στο 2% χωρίς να πληγεί η ανάπτυξη στα κράτη μέλη. Ανάμεσα στα μέτρα θα είναι και η διακοπή επαναγοράς στοιχείων ενεργητικού (assets), δηλαδή κυρίως ομολόγων και εταιρικών ομολόγων από τις αρχές Ιουλίου.  

Ζήτηση και προσφορά καθορίζουν τις αυξήσεις τιμών

Τόνισε ότι ο πληθωρισμός οφείλεται στην αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης που προκλήθηκε μετά την πανδημία να οδήγησε στα ύψη τις τιμές αγαθών και στην απότομη αύξηση της ζήτησης. Επιπλέον, η άνοδος οφείλεται και στις αυξήσεις τιμών ενέργειας στην Ευρωζώνη εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Τέλος επεσήμανε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, (σήμερα ανακοίνωσαν μείωση καταναλωτικών δαπανών η Γερμανία και η Γαλλία), εναλλάσσονται από τα αγαθά στις υπηρεσίες καθώς αίρονται οι περιορισμοί, ενώ η ζήτηση για τουριστικές δραστηριότητες και ψυχαγωγία, αποδεικνύεται εξαιρετικά ισχυρή.

Source