Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

«Σπίτι μου»: Το Μάρτιο τα πρώτα δάνεια και τα πρώτα σπίτια για το πρόγραμμα «Κάλυψη»

Με ταχύτατους ρυθμούς η υλοποίηση των προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
 
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Στο στάδιο της υλοποίησης πέρασαν ήδη τα πρώτα δύο προγράμματα στεγαστικής πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ύστερα από την ψήφιση του νόμου 5006/2022 «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία», που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 239 Α΄/22.12.2022).
Συγκεκριμένα, προχωρούν αμέσως η χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών και την διάθεσή τους σε ωφελούμενους νέους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Τα προγράμματα αυτά σηματοδοτούν την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους με έμφαση στους νέους, τα νέα ζευγάρια και τις ευάλωτες ομάδες πολιτών. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» αφορά δράσεις συνολικού ύψους 1,75 δισεκ. ευρώ από τα οποία εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περί τους 137.000 δικαιούχους που θα εξασφαλίσουν προσιτή κατοικία υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Παράλληλα με τις δράσεις στεγαστικής πολιτικής αυξάνεται η απασχόληση και η οικονομική δραστηριότητα, ενώ αξιοποιείται δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

Ειδικότερα, για το πρόγραμμα των χαμηλότοκων δανείων προβλέπεται ότι:
– Εντός των ημερών θα εκδοθούν οι αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος με τις οποίες εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις χορήγησης των δανείων.
– Θα ακολουθήσει στις αρχές Φεβρουαρίου η πρόσκληση προς τις τράπεζες προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
– Μέσα στο Φεβρουάριο υπολογίζεται ότι θα εκδοθεί ο Οδηγός εφαρμογής του προγράμματος και το Μάρτιο θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους και σταδιακά η έγκριση από τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι άτομα ηλικίας 25-39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και οι οποίοι δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.
Τα ακίνητα πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, εμβαδόν έως 150 τ.μ. και παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ (με πρόβλεψη για διπλασιασμό σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων), ενώ εκτιμάται ότι ωφελούμενοι θα είναι 10.000 νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών.

Αναφορικά με το πρόγραμμα Κάλυψη το οποίο, υπενθυμίζεται, βασίζεται κατ’ αρχήν στις κατοικίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε αστικά διαμερίσματα (το οποίο έχει ολοκληρωθεί), οι εξελίξεις έχουν ως εξής:
– Καταγράφεται η αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιοκτήτες ακινήτων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» προκειμένου να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα και καταχωρούνται τα στοιχεία όσων ανταποκρίνονται θετικά.
– Έχει ξεκινήσει μια πρώτη συνεννόηση με τους Δήμους και τους φορείς που λειτούργησαν ως εταίροι στο πρόγραμμα Εστία προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία στο νέο πρόγραμμα. Τις επόμενες ημέρες θα οριστεί και επίσημη συνάντηση.
– Έως το τέλος Ιανουαρίου θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος.
– Το Φεβρουάριο θα αναπτυχθεί η ψηφιακή πλατφόρμα για τους ιδιοκτήτες και τους δυνητικούς ωφελούμενους, προκειμένου οι πρώτοι να δηλώσουν επίσημα τη διαθεσιμότητα του ακινήτου τους και οι δεύτεροι να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής.
– Η παράδοση των κατοικιών στους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Στόχος είναι η αξιοποίηση σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων, στα οποία θα στεγαστούν 2.500 ωφελούμενοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
 
 
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Source