Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στήριξη του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ελληνικό χρηματιστήριο: Στις 904,09 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Οι αντίρροπες δυνάμεις ανάμεσα στα blue chips και η καλή εικόνα κάποιων μη χρηματοοικονομικών blue chips (Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo) λειτούργησαν ως ισχυρές στηρίξεις στην πορεία του Γενικού Δείκτη. Στο τέλος της συνεδρίασης βρέθηκε στις 904,09 μονάδες με οριακή άνοδο (0,09%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 67 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 40 έκλεισαν ανοδικά και οι 59 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε αμετάβλητος (ακριβώς εξαιτίας των αντίρροπων τάσεων) και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,69%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (1,77%) λόγω Jumbo, Πετρελαίου-Αερίου (1,73%), Βιομηχανικών (0,85%), κατασκευών (0,45%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχε ο κλαδικός δείκτης της Υγείας (-2,26%), Τροφίμων-Ποτών (-1,38%), Τραπεζών (-1,28%).

Το θετικό της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι ο Γενικός Δείκτης έδειξε σταθερότητα πάνω από τις 900 μονάδες, υπήρξε αγοραστικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένους τίτλους που είχαν πιεστεί (ΟΤΕ) και ουσιαστικά περιορίστηκαν οι έντονες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει σε άμεση διασύνδεση με τις ευρωπαικές αγορές και θα ακολουθήσει τις δικές τους τάσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

Υποχώρησης συνέχεια στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στις αμερικανικές αγορές

Ακόμη μία ‘βροχερή’ ημέρα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής σήμερα. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες συνεχίζουν την υποχώρησή τους εν αναμονή των αυξήσεων επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και της συνειδητοποίησης ότι ο δρόμος ανόδου (των επιτοκίων) θα είναι μακρύς και οδυνηρός. Οι ‘χρησμοί’ των μεγάλων αμερικανικών οίκων για τις ευρωπαικές μετοχές δεν είναι ευοίωνοι λόγω εκτιμώμενης ύφεσης στις μεγάλες ευρωπαικές οικονομίες ενώ για τις αμερικανικές αγορές, τονίζουν ότι είναι μοχλευμένες.

Στις ΗΠΑ, λίγες ώρες μετά την έναρξη των συνεδριάσεων, o Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,43%, ο S&P 500 είχε πτώση κατά (-0,84%), ο Nasdaq κατά (-1,44%). Στις ευρωπαικές συνεχίζονταν οι ρευστοποιήσεις με τον DAX να υποχωρεί κατά (-0,84%), τον CAC (-0,42%), ο Eurostoxx (-0,62%), o ιταλικός ΜΙΒ (-0,82%).

Source