Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Σταθεροποιητικά κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 892,92 μονάδες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ήπια καθοδικά τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη

Η θετική είδηση της ημέρας ήταν η δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη της Γαλλίας ότι η ανάπτυξη για το 2021 θα είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις και θα διαμορφωθεί στο 6,7%. Επίσης οι επιχειρηματικές ειδήσεις σε Ευρώπη και Αμερική είναι καλές, ειδικά σε τεχνολογικούς κλάδους. Ωστόσο τα χρηματιστήρια κινούνται με εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και μετά την άνοδο ακολουθούν συνήθως πτωτικές συνεδριάσεις.

Το ελληνικό χρηματιστήριο

Το ελληνικό χρηματιστήριο διαφοροποιήθηκε κάπως από την ευρωπαϊκή τάση και κινήθηκε ήπια ανοδικά με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται την αρχή της συνεδρίασης στις 895 μονάδες, να υποχωρεί οριακά στο μεσοδιάστημα και να κλείνει στις 892,92 μονάδες στο τέλος της συνεδρίασης με άνοδο 0,12%. Η αξία συναλλαγών ήταν χαμηλή και μετά από ένα μικρό φορτσάρισμα προς το τέλος της συνεδρίασης κατάφερε και έκλεισε στα 50 εκατ. Ευρώ. Ισορροπημένο ήταν και το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων με 56 μετοχές να κινούνται ανοδικά και 54 πτωτικά.

Μεικτές τάσεις είχαμε και στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενώ ήπια άνοδο είχαν και αρκετοί leaders της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο δείκτης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,02%, ο δείκτης FTSE Mid Cap είχε άνοδο 0,69%.

Στους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (1,32%), Εμπορίου (1,32%), Πρώτων Υλών (0,85%), Κατασκευών-Υλικών (0,49%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-1,10%), Τροφίμων-Ποτών (-0,71%), Τεχνολογίας (-0,65%), Ταξιδιών Αναψυχής (-0,57%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η ΕΤΕ, η ΔΕΗ ο Μυτιληναίος και η Εurobank.

Ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε πάνω από τις 892 μονάδες και διατήρησε ζωντανή την ελπίδα ανόδου προς τις 900 μονάδες είτε μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις είτε την ερχόμενη εβδομάδα. Το ζητούμενο είναι να συνεχίσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και οι ξένες αγορές, να υπάρχουν θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της πανδημίας και να βγαίνουν και θετικές ειδήσεις σε ότι αφορά τις εισηγμένες επιχειρήσεις. Οι χρηματιστηριακές αγορές αναμένουν νέες δηλώσεις από τους Κεντρικούς τραπεζίτες σε ότι αφορά τα θέματα του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και της ανάπτυξης.