Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Σταθερότητα κίνησης πάνω από τις 890 μονάδες για το Γεν. Δείκτη

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η ‘καταιγίδα’ που περίμεναν πολλοί ξένοι οίκοι φαίνεται ότι προς το παρόν απομακρύνεται αφού οι Κεντρικές Τράπεζες επιφυλάσσονται για νέα μέτρα προστασίας εισοδημάτων έναντι των πληθωριστικών πιέσεων. Ωστόσο, το ενεργειακό πρόβλημα θα συνεχίσει να απασχολεί τις αγορές για μεγάλο διάστημα. Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, ο πληθωρισμός και οι επιπτώσεις αυτού στα εισοδήματα καθώς και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους έχουν προεξοφληθεί μέσα στις προηγούμενες διορθώσεις. Οι αγορές θεωρούν σταδιακά ότι θα αποκατασταθεί η ηρεμία στις οικονομίες και γι’ αυτό παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ήδη ο S&P 500 είχε την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων 2 μηνών.

Διεθνείς αγορές

Μεικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, σταθεροποιητικά με εναλλαγές προσήμων στους αμερικανικούς δείκτες διαμορφώνουν εικόνα συσσώρευσης μετά το ισχυρό ‘ράλι αναστήλωσης’ των αγορών χθες. Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης από την αρχή της συνεδρίασης ξεπέρασε τις 890 μονάδες, δίνοντας μήνυμα ότι εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες επί τα χείρω υπάρχουν ανοδικές προοπτικές για προσέγγιση των 900 μονάδων μέσα στον Οκτώβριο.

Πάνω από τις 890 μονάδες ο Γεν. Δείκτης

Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε από την αρχή της συνεδρίασης τις 890 μονάδες, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές τάσεις για ήπιες ανοδικές κινήσεις. Το εύρος διακύμανσης ήταν ελάχιστο ενώ και οι περισσότερες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έδειξαν ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 892,6 μονάδες με άνοδο 0,39%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66,5 εκατ. ευρώ και το ισοζύγιο κερδισμένων /χαμένων ήταν θετικό με 60 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και 52 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε και πάλι προτεραιότητα στην άνοδο με 0,37% ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε μόλις 0,06%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Πετρελαίου-Αερίου (1,85%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (1,41%), Βιομηχανικών Προϊόντων (0,86%), Πρώτων Υλών (0,78%), Κατασκευών-Υλικών (0,76%), Τηλεπικοινωνιών (0,5%), Τροφίμων-Ποτών (0,5%) και οι Τράπεζες με (0,28%). Πτωτικά κινήθηκαν η Τεχνολογία (-0,71%), Εμπόριο (-0,6%), Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (-0,56%) και Ταξίδια-Αναψυχή (-0,12%). Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα είχε η μετοχή της Alpha Bank, ΕΤΕ, Motor Oil, ΟΤΕ, Πειραιώς, Eurobank και Τέρνα Ενεργειακή.