Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στα υψηλά ημέρας ο Γενικός Δείκτης στις 854,8 μονάδες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γεν. Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά και συνέχισε ανοδικά μέχρι το τέλος της συνεδρίασης. Μοναδικό αρνητικό της συνεδρίασης οι πολύ χαμηλές συναλλαγές που δείχνουν την αμηχανία των επενδυτών απέναντι στις έντονα μεταβαλλόμενες εξελίξεις.

Ο Γεν. Δείκτης έκλεισε στις 854,8 μονάδες με άνοδο 0,78%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 45,84 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 64 έκλεισαν ανοδικά και οι 38 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 0,83%. Ο δείκτης Mid Cap 1,52% με αγοραστικό ενδιαφέρον και για αρκετές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Εμπορίου 2,88%, τηλεπικοινωνίες 1,66%, τράπεζες 1,33%, ταξίδια-αναψυχής 1,24%, χρηματοοικονομικές 1,21% και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Υγείας (-2,6%), Πετρελαϊκές (-0,6%), Τρόφιμα-Ποτά (-0,4%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Τέρνα Ενεργειακή, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η Μυτιληναίος, η Eurobank.

Ο δείκτης δείχνει ότι συσσωρεύει πέριξ των 850 μονάδων και αυτό είναι μία θετική εξέλιξη. Επίσης δείχνει μία εξαιρετική σταθερότητα την τελευταία εβδομάδα εν αντιθέσει με την αυξημένη μεταβλητότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών.

Ανοδικά οι ξένες αγορές

Το θετικό γύρισμα των αμερικανικών αγορών λίγο μετά την έναρξή τους έφερε αντίστοιχο γύρισμα και στις ευρωπαικές αγορές. Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνταν ήπια ανοδικά. Η παραίτηση της κας Τρας από την πρωθυπουργία της Βρετανίας εκλήφθηκε από τις αγορές ως μία κίνηση εκτόνωσης της ‘βρετανικής κρίσης’.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η μεταβλητότητα παραμένει και μετά τις τελευταίες εξελίξεις και η εικόνα επιφυλάσσει ενίοτε ευχάριστες και δυσάρεστες χρηματιστηριακές εκπλήξεις. Ο γερμανικός δείκτης DAX (στις 17.00) κατέγραφε ‘ευάλωτη’ άνοδο 0,15% , ο γαλλικός CAC είχε άνοδο 0,56%, ο ιταλικός MIB 0,95% και ο βρετανικός FTSE 100 αυξάνονταν κατά 0,4% προσεγγίζοντας ξανά τις 6.950 μονάδες.

Source