Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στα υψηλά ημέρας των 873,62 μονάδων έκλεισε ο Γενικός Δείκτης


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Τα επίπεδα των 870 μονάδων υπερέβη τελικά προς το τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατά τη σημερινή συνεδρίαση (4η ανοδική κατά σειρά) δείχνοντας σαφώς ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι σε ανοδικό momentum και ότι ακολουθεί κατά πόδας τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Μπορεί η συνεδρίαση να ήταν ανοδική μεν στο σύνολό της αλλά μέσα στην συνεδρίαση υπήρχε αυξημένο trading σε επιλεκτικούς τίτλους.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στο υψηλό ημέρας στις 873,62 μονάδες με άνοδο 1,25%  Η αξία συναλλαγών ήταν χαμηλότερη από τις προηγούμενες -παρά το πακέτο 1,2% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που άλλαξε χέρια- και διαμορφώθηκε στα 86,7εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 80 έκλεισαν ανοδικά και οι 37 πτωτικά.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Κατασκευών – Υλικών (3,42%), Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (2,89%), Πετρελαίου και αερίου (2,56%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,33%), Ταξιδιών –Αναψυχής (-0,75%), Τεχνολογίας (-0,34%).

Για μία ακόμη συνεδρίαση, το ενδιαφέρον για τα τραπεζικά blue chips εναλλάχθηκε μεταξύ των τραπεζικών μετοχών με την Eurobank να έχει την μεγαλύτερη μεταβλητότητα (άνοδο και μετά πτώση) και με τη μετοχή της Πειραιώς και βρίσκεται σταθερά σε μεγάλη άνοδο. Από τα υπόλοιπα blue chips, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Motor Oil, ΤΙΤΑΝ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, Coca Cola  ήταν μερικά από τα blue chips που στήριξαν και την σημερινή υπέρβαση των 870 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Kαθ’ οδόν προς τις 900 μονάδες παρά τις όποιες διορθώσεις

Η πορεία πλέον έχει ανοίξει, έστω και με ορισμένες διορθωτικές συνεδριάσεις που θα έρθουν σίγουρα στο μέλλον, προς τις 900 μονάδες Γενικού Δείκτη που μπορεί να επιτευχθούν πριν το τέλος του Απριλίου. Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι συνάρτηση με την πορεία των διεθνών αγορών που και αυτές βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων και οι πληθωριστικές πιέσεις φρένο στο ράλι των ξένων δεικτών

Όπως αναφέρουν οι περισσότεροι ξένοι οίκοι, οι μετοχές αποτελούν βασική επιλογή των επενδυτών και αυτό είναι ορατό και στις πορείες των χρηματιστηριακών δεικτών. Ο Dow Jones βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά πάνω από τις 33.000 μονάδες, ο S&P 500 κοντά στις 4.000 μονάδες και στην Ευρώπη ο DAX είναι σε πορεία  προς τις 15.000 μονάδες. Όμως σήμερα, η ανοδική πορεία φαίνεται να φρενάρει εξ’ αιτίας της ανόδου των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και των φόβων για πληθωρισμό στην Ευρώπη.