Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στα 4,26 δις ευρώ η παραγωγή των ασφαλιστικών εταιρειών το 2021

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Μία καλή χρονιά για την ασφαλιστική αγορά σε επίπεδο παραγωγής ήταν το 2021. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών  Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), η παραγωγή διαμορφώθηκε στα 4,263 δις ευρώ που είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική παραγωγή της τελευταίας 10ετίας. Οι ασφαλίσεις ζωής διαμορφώθηκαν στα 2 δις. Ευρώ με άνοδο 10% και οι ασφαλίσεις κατά ζημιών (Γενικές Ασφαλίσεις) διαμορφώθηκαν στα 2,263 δις ευρώ με άνοδο 5,7%.  

Εκτίναξη 57,7% των προϊόντων Unit Linked (ασφάλειες με επενδύσεις)

Στις ασφαλίσεις ζωής, η εκτίναξη της παραγωγής των προϊόντων ασφάλισης με επενδύσεις (Unit Linked) με αύξηση 57,7% στα 630 εκατ. ευρώ έκανε τη διαφορά στον κλάδο αλλά έδωσε και ώθηση στην ασφαλιστική αγορά. Η αύξηση του κλάδου για 2η συνεχόμενη χρονιά οφείλεται στα πολύ χαμηλά επιτόκια που δίνουν οι προθεσμιακές καταθέσεις των τραπεζών και τα unit linked λειτουργούν ως εναλλακτικές τοποθετήσεις των προθεσμιακών καταθέσεων

Φθίνει η ασφάλιση παραγωγής αυτοκινήτου

Στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, η παραγωγή της αστικής ευθύνης αυτοκινήτων υποχώρησε για 6η συνεχόμενη χρονιά κατά (-1%) και διαμορφώθηκε στα 727,4 εκατ. ευρώ. Η ασφάλιση αυτοκινήτου αποτελεί το 32,1% της παραγωγής Γενικών Ασφαλίσεων και περίπου το 17% επί της συνολικής παραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από 10 χρόνια, η αστική ευθύνη αυτοκινήτου ξεπερνούσε το 25% επί της συνολικής παραγωγής.    

Κλάδος Υγείας

Ο κλάδος Υγείας εντάσσεται μέσα στους υποκλάδους Ατυχημάτων και Ασθενειών που καταγράφονται λογιστικά στις Ασφαλίσεις κατά Ζημιών. Ο κλάδος ατυχημάτων παρουσίασε αύξηση 1,8% στην παραγωγή του (50,4 εκατ. ευρώ) και ο κλάδος Ασθενειών είχε αύξηση 12,1% στην παραγωγή του και διαμορφώθηκε στα 336,7 εκατ. ευρώ.