Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

ΣτΕ 2334-2348/2021: Φορολογική απαλλαγή ενεργειακών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή (ή τη διατήρηση της ικανότητας παραγωγής) ηλεκτρικής ενέργειας

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΣτΕ Β’ 7μ 2334-2348/2021
Πρόεδρος: Μ. Πικραμένος, Αντιπρόεδρος ΣτΕ
Εισηγητής: Ο-Μ.Βασιλάκη, Πάρεδρος ΣτΕ

 
Οδηγία 2003/96/ΕΚ. Φορολογική απαλλαγή των ενεργειακών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή (ή τη διατήρηση της ικανότητας παραγωγής) ηλεκτρικής ενέργειας, κατά το άρθρο 14 παρ. 1 στοιχ.α) αυτής. Άμεσο αποτέλεσμα.
 

Με τις αποφάσεις αυτές κρίθηκε ότι η παράλειψη του εθνικού νομοθέτη να συμπεριλάβει στον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα (ν. 2960/2001) ρύθμιση αντίστοιχη με αυτήν του άρθρου 14 παρ. 1 περ. α) της οδηγίας 2003/96/ΕΚ, το οποίο, μεταξύ άλλων, επιβάλλει στα κράτη μέλη-υπό τις προβλεπόμενες σε αυτό προϋποθέσεις και επιφυλάξεις- την υποχρέωση να απαλλάσσουν από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έχει ως αποτέλεσμα την ασυμβίβαστη με την οδηγία φορολόγηση επιχείρησης/διανομέα στην περίπτωση που η παραγόμενη από την επιχείρηση αυτήν ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Δοθέντος, ωστόσο, ότι η προαναφερθείσα διάταξη της οδηγίας έχει άμεσο αποτέλεσμα, επιχείρηση η οποία είναι σε θέση να αποδείξει ότι χρησιμοποίησε την παραγόμενη από την ίδια ηλεκτρική ενέργεια για να παραγάγει ηλεκτρική ενέργεια και ότι, συνεπώς, υπάγεται στην ως άνω απαλλαγή, μπορεί να επικαλεσθεί απευθείας την ως άνω διάταξη της οδηγίας ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων προκειμένου να εμποδίσει την εφαρμογή εθνικής διάταξης ασυμβίβαστης με αυτήν.