Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον επανακαθορισμό των πράξεων και των βασικών αδικημάτων που αφορούν στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Κυρώσεις και πλαίσιο ευθύνης νομικών προσώπων και οντοτήτων

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας – Τροποποίηση του ν.4557/2018 – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (EE) 2018/1673 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω του ποινικού δικαίου και διατάξεις για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης»

Με το υπόψη σχέδιο νόμου, εισάγονται ρυθμίσεις αναφορικά με: α) την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, β) τα διοικητικά δικαστήρια.

Ειδικότερα:

Ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία (EE) 2018/1673 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω του ποινικού δικαίου (L 284). Προς τούτο, επέρχονται μεταβολές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο (ν.4557/2018), οι κυριότερες εκ των οποίων αναφέρονται στον επανακαθορισμό:
α. των πράξεων που συνιστούν νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες,
β. των βασικών αδικημάτων που αφορούν στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες,
γ. των επιβαλλόμενων κυρώσεων,
δ. των προϋποθέσεων και της διαδικασίας δέσμευσης και δήμευσης των προϊόντων του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες καθώς και της δέσμευσης και της αναγόρευσης εκποίησης περιουσιακών στοιχείων,
ε. του πλαισίου ευθύνης των νομικών προσώπων και οντοτήτων όταν τελούνται πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. (άρθρα 1 -11)

Επανακαθορίζεται η αρμοδιότητα των διοικητικών δικαστηρίων όσον αφορά στις ακυρωτικές διαφορές και τις διαφορές ουσίας.
Ορίζεται ότι ισχυρισμοί που αφορούν παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου ή τέλους μπορούν επίσης να προβληθούν με την ευκαιρία άσκησης ανακοπής για πρώτη φορά εφ’ όσον δεν έχουν προταθεί και κριθεί από άλλο δικαστήριο με ισχύ δεδικασμένου. (άρθρα 12 -15) 

Αυξάνεται ο αριθμός των οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ως ακολούθως:
κατά τρεις (3) στο βαθμό του Προέδρου Εφετών, ο συνολικός αριθμός των οποίων ορίζεται σε Εβδομήντα οκτώ (78),
κατά έξι (6) στο βαθμό του Εφέτη, ο συνολικός αριθμός των οποίων ορίζεται σε διακόσιους εβδομήντα δύο (272). (άρθρο 16)

Εισάγονται μεταβατικής ισχύος διατάξεις για την επιβολή του μέτρου της δέσμευσης και την εκδίκαση εκκρεμών υποθέσεων ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και προσδιορίζονται οι καταργούμενες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. (άρθρα 17 – 19)

Δείτε από το φορολογικό αρχείο του κόμβου την αιτιολογική έκθεση και το σχέδιο νόμου