Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 773,52 μονάδες με υποχώρηση -1,08% ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αξιών

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο Γενικός Δείκτης μετά από μία αρχική προσπάθεια κίνησης προς τις 790 μονάδες, παραδόθηκε στις ορέξεις των πωλητών (εγχώριων και ξένων) με αποτέλεσμα να βρεθεί από τα μισά της συνεδρίασης σε πτωτικό έδαφος και κάτω από τις 780 μονάδες. Οι τραπεζικές μετοχές διαφοροποιήθηκαν μεταξύ τους ενώ τα υπόλοιπα blue chips πιέστηκαν από πωλητές της ‘τελευταίας στιγμής’.

Άλλη είδηση που επιβάρυνε το χρηματιστηριακό κλίμα, είναι δήλωση του κ. Σταϊκούρα ότι θα δούμε φως στο τούνελ από το β’ τρίμηνο’ με την οποία έμμεσα γίνεται παραδοχή ότι -λόγω των lockdowns- το α’ τρίμηνο 2021 είναι χαμένο. Ήδη η φημολογία περί παράτασης του ήδη υπάρχοντος lockdown κατά μία εβδομάδα ακόμη έχει δημιουργήσει επιχειρηματική αναστάτωση. Οι ελπίδες για το β’ και γ’ τρίμηνο εστιάζονται στο -προσεκτικό- άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού.

Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται ανάμεσα στη μέγγενη της υγειονομικής προστασίας και επιχειρηματικής καχεξίας

 
Ο Γενικός δείκτης έκλεισε στις 773,52 μονάδες με υποχώρηση -1,08%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 69 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 33 έκλεισαν ανοδικά και οι 78 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχε ο κλάδος των Τροφίμων-Ποτών (0,14%) λόγω της αντιθετικής κίνησης (contrarian) της Coca Cola και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Υγείας (-7,18%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-1,93%), Πρώτες Ύλες (-1,68%), Χρηματοικονομικών Υπηρεσιών (-1,45%).

Οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές ομολόγων μεταδίδονται και στα χρηματιστήρια μετοχών

Αυτό που φοβούνταν και δεν ομολογούσαν ευθέως οι διεθνείς επενδυτές ήταν η αντιστροφή της καμπύλης των επιτοκίων στα αμερικανικά ομόλογα. Το θέμα ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες στην Αμερική και έχει πάρει έκταση αυτή την εβδομάδα με πωλήσεις ομολόγων (ειδικά γερμανικών, γαλλικών και ιταλικών) και στην Ε.Ε. Μία αρνητική εξέλιξη και για τα χρηματιστήρια μετοχών αφού όταν πιέζονται τα ομόλογα, νομοτελειακά οι πιέσεις μετατίθενται και στις μετοχές.

Οι διεθνείς αγορές περιμένουν τώρα τον διοικητή της FED, Τζερόμ Πάουελ να μιλήσει και για τα αμερικανικά ομόλογα και για το πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και για την πορεία της πανδημίας.

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, οι αμερικανικές και  ευρωπαϊκές αγορές βρέθηκαν σε διορθωτικό έδαφος αλλά γι’ αυτούς ίσως το κακό είναι μικρότερο αφού εξορθολογίζουν τις ήδη υψηλές αποτιμήσεις. Στις ΗΠΑ διορθώνουν οι τεχνολογικές μετοχές πιέζοντας όλους τους χρηματιστηριακούς δείκτες χαμηλότερα (ο Dow Jones προσεγγίζει τις 31.300 μονάδες και ο S&P κινείται προς τις 3.800 μονάδες) και στην Ευρώπη ‘αποκαθηλώνεται’ ο DAX που είχε εκτοξευτεί πάνω από τις 14.000 μονάδες πριν από δύο εβδομάδες. Προς το παρόν μιλάμε για μία λογική διόρθωση. Εάν γίνει ξεπούλημα (sell off) θα φανεί την επόμενη εβδομάδα.