Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 787,63 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και με αυξημένες συναλλαγές

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Μία αναμενόμενα πολύ ενδιαφέρουσα και ενθουσιώδη συνεδρίαση είχαμε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης, ακολουθώντας τη διεθνή ανοδική τάση, επαναπροσέγγισε τις 790 μονάδες με σημαντική άνοδο τόσο στις τραπεζικές μετοχές όσο και στα μη χρηματοοικονομικά blue chips που μετά από μία περίοδο συσσώρευσης επέστρεψαν σε ανοδική πορεία.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 787,43 μονάδες με άνοδο 1,63%. Η αξία συναλλαγών αυξήθηκε στα 70 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 67 έκλεισαν ανοδικά και οι 37 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, η άνοδο ήταν εξαιρετικά ομοιόμορφη και ισορροπημένη. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Εμπορίου (3,96%), Τηλεπικοινωνιών (2,76%), Ταξιδίων (2,69%), Τροφίμων Ποτών (2,29%) και Τραπεζών (2,25%). Ενδεικτικά του επενδυτικού ενθουσιασμού ήταν ότι δεν υπήρξαν κλαδικοί δείκτες με υποχώρηση.
Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα τραπεζικά blue chips κινήθηκαν ταυτόχρονα ανοδικά με τα μη τραπεζικά blue chips.

Η υπέρβαση των 780 μονάδων είναι μία θετική εξέλιξη υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η άνοδος και στην αυριανή συνεδρίαση που ενδεχομένως να υπάρξουν πιέσεις και μεταβλητότητα λόγω λήξης συμβολαίων (παραγώγων) στο τέλος του μήνα. Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές κρατούν την ενθουσιώδη ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αξιών και την αύξηση των συναλλαγών ως υποθήκη για μελλοντική χρηματιστηριακή άνοδο.

Η ανατροπή του σκηνικού στις ΗΠΑ έφερε παγκόσμια χρηματιστηριακή άνοδο.

Ξεκίνησαν διορθωτικά σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες

Η αιτία της ανόδου, βρίσκεται στην εκτίναξη των αμερικανικών δεικτών χθες μετά τις διαβεβαιώσεις Πάουελ ότι η FED παρακολουθεί το θέμα του πληθωρισμού και τις ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων και ότι έρχεται η μεγάλη βοήθεια ύψους 1,9 τρισ. Δολαρίων. Η επιστροφή των αμερικανικών δεικτών σε ιστορικά υψηλά , μεταδόθηκε στις ασιατικές αγορές και με την σειρά τους πέρασαν την σκυτάλη της ανόδου στις ευρωπαϊκές αγορές. Ο DAX ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 14.000 μονάδες ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Πάντως η σημερινή συνεδρίαση στις αμερικανικές αγορές ξεκίνησε διορθωτικά μεν (και οι 3 βασικοί δείκτες κινούνται χαμηλότερα) αλλά όχι ανησυχητικά. Ενδεχομένως αν υπάρξει υποχώρηση, να επηρεάσει τις ασιατικές αγορές και, βέβαια, τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορά αύριο το πρωί.