Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 822,15 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με υποχώρηση 0,21%

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στο ελληνικό χρηματιστήριο και πάλι είχαμε μία ανούσια (πτωτική) συνεδρίαση με μόνο τεχνικό όφελος, την διατήρηση του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα άνω των 820 μονάδων. Και πάλι οι συναλλαγές ήταν χαμηλές αλλά υψηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε και πάλι στις τραπεζικές μετοχές αλλά και στα μη χρηματοοικονομικά blue chips. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 822,15 μονάδες με υποχώρηση 0,21%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 67,04 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 45 έκλεισαν ανοδικά και οι 62 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,37% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,12%. Στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και πάλι είχαμε αντίρροπες δυνάμεις με αποτέλεσμα να επιμερίζεται το αθροιστικό αποτέλεσμα στο Δείκτη.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (1,7%), Πετρέλαιο (1,52%), Τηλεπικοινωνιών (1,09%). Τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (-2,85%), Πρώτων Υλών (-2,02%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,84%), Εμπορίου (-1,72%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η ΕΤΕ, η ΔΕΗ και η Eurobank.

Μπορεί να κρατήσει τις 820 μονάδες ο Γενικός Δείκτης;

Το ζητούμενο για την τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του εξαμήνου βεβαίως (ίσως το πιο δύσκολο α’ εξάμηνο των τελευταίων 7 ετών) είναι να παραμείνει ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 820 μονάδες όπου εμφανίζει ισχυρή συσσώρευση και να ξεκινήσει ο Ιούλιος (γ’ τρίμηνο) με καλύτερες προοπτικές. Αυτό όμως εξαρτάται και από το κλίμα στις διεθνείς αγορές που παραμένει εξαιρετικά ευμετάβλητο (τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη). Ο πληθωρισμός Ιουνίου και Ιουλίου ίσως δώσουν σαφέστερη εικόνα εάν η πορεία του μεσοσταθμικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη είναι πτωτική ή εάν οδεύουμε ταχύτερα προς κάποια μορφή ύφεσης στο δ’ τρίμηνο.

Διεθνείς αγορές : Φόβοι για ύφεση στο δ’ τρίμηνο

Πτωτικά κινούνταν οι περισσότερες ευρωπαϊκες αγορές κατά τη σημερινή συνεδρίαση  μετά από 3 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Οι βασικοί λόγοι διόρθωσης ήταν η αποκόμιση κερδών και η αναζωπύρωση των φόβων για ύφεση στο 4ο τρίμηνο όπως ανέφερε σε έκθεσή της η Morgan Stanley. Οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν και πάλι με έντονη μεταβλητότητα και ουδείς μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί η συνεδρίασή τους. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στην πρώτη ώρα συνεδρίασης, οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες έχουν αλλάξει 3 φορές πρόσημο.

Source