Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 836 μονάδες ο Γεν. Δείκτης λόγω πιέσεων στις τράπεζες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Πτώση στις ευρωπαικές αγορές παρέσυρε και το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι ευρωπαϊκές αγορές αν και είχαν ισορροπία στις μεταβολές τους, μετά 17.00 γύρισαν πτωτικές οι περισσότερες. Ίσως η αναφορά από το Bloomberg ότι το fund Bridgewater πήρε αντίθετες θέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές ύψους 10,5 δις. Δολαρίων να επηρέασε την ενδοσυνεδριακή αλλαγή τάσεων.

Αντίθετα, οι αμερικανικές αγορές, ποντάροντας στις επιλογές της FED αλλά και σε ορισμένα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία όπως τα επιδόματα ανεργίας κινούνταν στις αρχές των συνεδριάσεων θετικά.

Τα βασικά προβλήματα γεωπολιτικά και οικονομικά παραμένουν και μαζί τους διατηρείται σε υψηλά επίπεδα η μεταβλητότητας.

Οι τραπεζικές μετοχές επηρέασαν την συνεδρίαση στο Χ.Α.

Σε οριακά αρνητικό κλείσιμο παρασύρθηκε ο Γενικός Δείκτης από την αλλαγή τάσεων στις ευρωπαϊκές αγορές και από την εμφάνιση πωλητών προς το τέλος της συνεδρίασης σε τραπεζικές μετοχές που κατέγραφαν μέχρι εκείνη την στιγμή ανοδική κίνηση. Η διακύμανση Γενικού Δείκτη έγινε σε ένα μικρό εύρος από τις 835 μέχρι τις 841 μονάδες.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την έναρξη, στις 836,23 μονάδες με υποχώρηση (-0,03%). Η αξία συναλλαγών και πάλι χαμηλή στα 54 εκατ. Ευρώ, δείγμα της επενδυτικής επιφυλακτικότητας που υπάρχει λόγω της συγκυρίας.

Ισορροπία υπήρχε στο ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 52 έκλεισαν ανοδικά και οι 52 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (large cap) μεταβλήθηκε κατά (-0,18%) με τη μετοχή της ΔΕΗ να κυριαρχεί σε άνοδο. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μεταβλήθηκε κατά 0,08%.

Οι τράπεζες παρέσυραν καθοδικά την αγορά

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Υγείας (3,06%), Πετρελαϊκών (0,39%), Βιομηχανικές (0,29%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τραπεζών (-1,27%) πιθανότατα λόγω και των διαπιστώσεων του ΔΝΤ, το Εμπόριο (-1,1%), τα Ταξίδια-Μεταφορές (-0,72%), τα Προσωπικά-Οικιακά προϊόντα (-0,5%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Πειραιώς, ΕΤΕ, Eurobank, ΟΤΕ, Motor Oil, Alpha Bank

Γενικότερα, και πάλι παρατηρήθηκε το φαινόμενο των αντίρροπων τάσεων ανάμεσα σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αποτέλεσμα της επενδυτικής διελκυστίνδας είναι να μην μπορεί να πάρει δυναμική το εγχώριο χρηματιστήριο. Ούτως ή άλλως το διεθνές οικονομικό σκηνικό δεν επιτρέπει σημαντικά ανοδικά ράλι.

Source