Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 841,12 μονάδες ο Γενικός Δείκτης μετά από διακυμάνσεις με νέο υψηλό 13 μηνών

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Συνεδρίαση πολλών ταχυτήτων και μεγάλων συγκινήσεων η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αξιών. Οι κινήσεις του Fund συμφερόντων Μαριάννας Λάτση στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η στροφή των Ολλανδών στην Ελλάκτωρ, η διόρθωση των τραπεζικών μετοχών μετά από το ράλι και η ενίσχυση μετοχών ενέργειας και υποδομών ήταν το ‘ελληνικό μενού’  σε ένα διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον που ενισχύεται.

Στις διεθνείς αγορές, οι αμερικανικές αγορές (δείκτες) ξεκίνησαν ανοδικά μετά από θετικά μακροοικονομικά στοιχεία (δείκτης τιμών καταναλωτή)  ενώ εντείνεται η άνοδος στις χρηματιστηριακές αγορές της Ε.Ε (με νέο ιστορικό υψηλό στον DAX) ενώ οριακή υποχώρησε ο FTSE 100 στο Λονδίνο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε από τις 839 μονάδες ξεπέρασε γρήγορα τις 844 μονάδες και μετά λόγω των πιέσεων σε τραπεζικές μετοχές υποχώρησε προς τις 833 μονάδες. Σταδιακά οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές περιορίστηκαν και ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε σε θετική μεταβολή.

Τελικά διαμορφώθηκε στις 841,12 μονάδες με άνοδο 0,42%. Η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 69,2 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 56 έκλεισαν ανοδικά και οι 54 πτωτικά.

Εκτός από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που συγκέντρωσε και πάλι το 85% των συναλλαγών, υπήρχε επιλεκτικό ενδιαφέρον για μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Ο δείκτης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 0,48% , ο δείκτης FTSE Mid Cap κατά 0,12%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (2,9%), τα Ταξίδια-Αναψυχή (2,69%) και οι Κατασκευές (1,95%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τραπεζών (-2,23%), οι Πρώτες Ύλες (-0,92%), τα Τρόφιμα-Ποτά (-0,35%).

Να σημειωθεί ότι η Eurobank έβγαλε αποτελέσματα χρήσης 2020 μετά τη λήξη της συνεδρίασης και θα υπάρξει conference call με αναλυτές και επενδυτές. Τα αποτελέσματα θα είναι τα πρώτα τραπεζικά αποτελέσματα χρήσης 2020 και θα δείξουν που βρίσκεται όχι  μόνο η Εurobank αλλά ο τραπεζικός κλάδος ευρύτερα.

Ξένες Αγορές – Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ και η ΕΚΤ στην Ε.Ε.

Τα στοιχεία για την κατανάλωση (δείκτη τιμών καταναλωτή CPI) που βγήκαν στις ΗΠΑ δείχνουν μία σχετική ομαλοποίηση της οικονομικής κατάστασης και αυτό αποτέλεσε ένα καλό λόγο για να επιστρέψουν σε θετική τροχιά οι αμερικανικοί δείκτες. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο DAX συνέχισε απτόητος προς νέα υψηλά συμπαρασύροντας και τους δείκτες από τα 5 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το ενδιαφέρον στην Ε.Ε στρέφεται στις αυριανές εξελίξεις στην ΕΚΤ και τις δηλώσεις της κας Λαγκάρντ.