Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 866, 75 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α με πτώση 2,44%.

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Πωλήσεις πανικού στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι ευρωπαικές αγορές ξεκίνησαν ήπια πτωτικά και μετά το αρνητικό άνοιγμα των αμερικανικών επικράτησαν πωλήσεις πανικού, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες των ισχυρών ευρωπαϊκών αγορών να κινούνται πλέον στα χαμηλά Μαρτίου 2020 (όταν ξεκίνησαν τα lockdown της πανδημίας). Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ήπια πτώση στις 870 μονάδες και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να θέτει σε αναστολή διαπραγμάτευσης τις μετοχές ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Motor Oil λόγω της συμφωνίας μετόχων της Ελλάκτωρ και της οικογένειας Βαρδινογιάννη για την απορρόφηση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ από την Motor Oil. Σταδιακά οι πιέσεις, ειδικά προς τις τραπεζικές μετοχές, οξύνθηκαν και οι ρευστοποιήσεις επεκτάθηκαν στο σύνολο των κεφαλαιοποιήσεων (μεγάλες, μεσαίας και μικρής). Μόνο η άνοδος της μετοχής του ΟΤΕ και του Jumbo στάθηκαν ανάχωμα στην διεύρυνση της πτώσης.   

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 866,75 μονάδες με υποχώρηση (-2,44%) ενώ ο τζίρος εκτοξεύθηκε στα 112,8 εκατ. Ευρώ εξαιτίας μεγάλων συναλλαγών στον ΟΠΑΠ (περίπου 21 εκατ. Ευρώ), στην Alpha Bank, στην ΕΤΕ και στον Μυτιληναίο. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 9 ήταν ανοδικές και οι 102 πτωτικές, αναλογία (1/11) δείγμα του πόσο αρνητική ήταν σήμερα η αγορά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-2,76%), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) μειώθηκε κατά (-2,25%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις κατέγραψαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-4,51%), Βιομηχανικών Προϊόντων (-4,31%), Τροφίμων-Ποτών (-4,22%), Εμπορίου (-3,4%), Πρώτων Υλών (-3,03%).

Ανοδικά κινήθηκε μόνο ο κλαδικός δείκτης των τηλεπικοινωνιών (0,73%).

Πιέσεις και στις διεθνείς αγορές

Το ελληνικό χρηματιστήριο δυστυχώς ακολούθησε κατά πόδας την μεγάλη διόρθωση στις αμερικανικές και ευρωπαικές αγορές. Μία πτώση που αιτιολογείται πλήρως από την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία που βιώνουν οι ισχυρές οικονομίες του πλανήτη, τα αποτελέσματα του πολέμου στην Ουκρανία και την δυστοπική πραγματικότητα στο επιχειρείν. Το χειρότερο της συγκυρίας που βιώνουν οι χρηματιστηριακές αγορές είναι ότι οι Κεντρικές Τράπεζες δείχνουν να έχουν εξαντλήσει το ρεπερτόριο παρεμβάσεών τους και τους εναπομένει μόνο το κύμα αυξήσεως των επιτοκίων. Ξεκίνησε προχθές η FED με 0,5%, ακολούθησε η Τράπεζα της Αγγλίας με 1% και η ΕΚΤ θα επισπεύσει και αυτή την αύξηση των επιτοκίων αλλά και το μέγεθος απ’ ότι δείχνει (από 0,25% σε 0,5%). Σε ότι αφορά την Αμερική, οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων αγγίζουν το 3,1%, ενώ συνεχίζει να ανατιμάται το αμερικανικό δολάριο έναντι του Ευρώ και του ιαπωνικού Γεν. Σημαντικό άλμα κάνουν και οι τιμές πετρελαίου.

Source