Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 890 μονάδες επέστρεψε ο Γεν. Δείκτης με πολύ χαμηλούς τζίρους – Σε ιστορικά υψηλά οι αμερικανικοί δείκτες, ανοδικά οι ευρωπαικές αγορές

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ελληνικό χρηματιστήριο: Στις 890 μονάδες ο Γεν. Δείκτης με υποσχέσεις για το νέο έτος

Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γεν. Δείκτης επιστρέφει στις 890 μονάδες, ανοίγοντας τον δίαυλο για περαιτέρω άνοδο από την αρχή του νέου χρόνου. Όχι βέβαια ότι η ελληνική άνοδος είναι δεδομένη αλλά τουλάχιστον από τεχνικής πλευράς υπάρχουν οι προοπτικές να δούμε το ‘ράλι του Ιανουαρίου’ όπου συνηθίζεται τα περισσότερα χρόνια.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν πολύ καλύτερη από την χθεσινή που είχαμε την ‘μαγική εικόνα’ να ανεβαίνει ο Γεν. Δείκτης και να είναι περισσότερες οι πτωτικές μετοχές. Σήμερα είχαμε μία συμμετρική άνοδο σε όλους τους κλάδους. Παραφωνία στο εορταστικό κλίμα ήταν οι πολύ χαμηλοί όγκοι συναλλαγών. Οι διεθνείς επενδυτές απέχουν, οι εγχώριοι έχουν μάλλον το μυαλό τους στην διακράτηση ρευστότητας.

Ο Γεν. Δείκτης έκλεισε στις 890,73 μονάδες με άνοδο 0,76%. Η αξία συναλλαγών μόλις στα 38 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 74 έκλεισαν ανοδικά και οι 37 πτωτικά και το επενδυτικό ενδιαφέρον (έστω και πενιχρό σε τζίρους) διαχύθηκε σε όλες τις κατηγορίες των μετοχών. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,86%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) είχε άνοδο 0,32%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (1,04%), Τραπεζών (0,93%), Βιομηχανικών Προϊόντων (0,92%), Πρώτων Υλών (0,9%). Υποχώρησαν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (-0,54%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ο ΟΤΕ, η Alpha Bank, η ΕΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ και ο Μυτιληναίος.

Απ’ την στιγμή που ο στόχος της προσέγγισης των 890 μονάδων Γενικού Δείκτη επιτεύχθηκε, ο επόμενος είναι οι 900 μονάδες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Διεθνείς αγορές

Σε ‘εορταστικό κλίμα’ κινούνται τα διεθνή χρηματιστήρια και βέβαια ακολουθεί το ελληνικό έστω και εάν ο Γεν. Δείκτης δεν βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά όπως συμβαίνει με τους δείκτες σε Ευρώπη και Αμερική. Η σημερινή ημέρα έδειξε ότι ούτε οι επιπτώσεις της πανδημίας, ούτε ο πληθωρισμός ούτε η ενεργειακή κρίση πτοούν τις χρηματιστηριακές αγορές που με διάφορα προσχήματα βρίσκουν πιο δελεαστικές τις τοποθετήσεις σε μετοχές απ’ οποιεσδήποτε άλλες επενδυτικές επιλογές. Ταυτόχρονα υπάρχει και ο καθιερωμένες ‘καλλωπισμός’ των αποτιμήσεων δεικτοβαρών μετοχών που βρίσκονται σε υποτιμημένα επίπεδα, ενόψει της νέας χρονιάς. Όλα αυτά συνηγορούν στην ανοδική κίνηση των μετοχών εν μέσω κρίσης. Ενδεικτικά, ο S&P 500 κινείται προς νέα ιστορικά υψηλά πάνω από τις 4.700 μονάδες ενώ ο Dow Jones κινείται προς τις 36.000 μονάδες. Προς ιστορικά υψηλά κινείται ο γαλλικός δείκτης CAC 40, ακολουθούμενος και από τα ιστορικά υψηλά του ιταλικού MIB.