Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 903,44 μονάδες με υποχώρηση 1,06% ο Γενικός Δείκτης

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ακολούθησε τη διόρθωση των ευρωπαϊκών αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό. Η αδράνεια των αγοραστών σε συνδυασμό με την αποκόμιση κερδών από τη χθεσινή άνοδο έφεραν το Γενικό Δείκτη προς τις 900 μονάδες, με τις πιέσεις να αυξάνονται προς το τέλος της συνεδρίασης. Η σημερινή συνεδρίαση μέχρι και τις 15.00 χαρακτηρίστηκε από χαμηλές συναλλαγές (35 εκατ. ευρώ) και γι’ αυτό η πτώση ήταν αποτέλεσμα αδράνειας και όχι πιεστικών πωλήσεων. Κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης αυξήθηκαν οι πωλήσεις αλλά και τα πακέτα συναλλαγών και ιδιαίτερα το placement ΕλβαλΧαλκορ με αποτέλεσμα οι συνολικές συναλλαγές να αυξηθούν στα 122,4 εκατ. ευρώ (με περίπου 50 εκατ. ευρώ από το placement) και ο Γενικός Δείκτης να πιεστεί περισσότερο.

Τελικά, το τέλος της συνεδρίασης βρήκε το Γενικό Δείκτη στο χαμηλό ημέρας στις 903,44 μονάδες με υποχώρηση 1,06%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 112,4 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 35 έκλεισαν ανοδικά και οι 75 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (0,34%) και Ταξιδιών-Αναψυχής (0,02%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-3,24%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-2,8%), Πετρελαίου-Αερίου (-2,42%), Τραπεζών (-2,05%).   

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Οι ευρωπαϊκές αγορές στην πλειονότητά τους ήταν αρνητικές σήμερα. Αποκόμιση κερδών στις ισχυρές κεφαλαιαγορές που όμως διαπραγματεύονται σε υψηλά επίπεδα. Στις αμερικανικές αγορές, ο Dow Jones ξεκίνησε με οριακές πιέσεις ενώ θετικά κινούνται ο S&P 500 και ο Nasdaq. Τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και οι προσδοκίες για την αμερικανική οικονομία είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η άνοδος των δεικτών αλλά και μετοχών σε ιστορικά υψηλά τους.

Η τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει ανοδική και η σημερινή συνεδρίαση ήταν μία συνεδρίαση αποκόμισης κερδών ενόψει και των μελλοντικών εξελίξεων σε τράπεζες και άλλες εισηγμένες. Το ζητούμενο στις επόμενες συνεδριάσεις μέχρι το τέλος Απριλίου είναι να διατηρηθεί ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 900 μονάδες ώστε να διαμορφωθούν οι προοπτικές για νέα ανοδική κίνηση τον Μάιο. Η χρηματιστηριακή αγορά προεξόφλησε το θετικό σενάριο και τώρα θα περιμένει τον Μάιο για να δει σημαντικές εξελίξεις στην πραγματική οικονομία. Το άνοιγμα των αγορών, του τουρισμού, των μεταφορών και τις επιπτώσεις αυτών στο ελληνικό ΑΕΠ αλλά και στις μελλοντικές υγειονομικές εξελίξεις.