Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 917,64 μονάδες έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης. Εβδομαδιαία μεταβολή 3,12%

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης είχε έντονη μεταβλητότητα που προήλθε κυρίως από τις αντίρροπες δυνάμεις στα blue chips. Τελικά αφού δοκίμασε τις 921 μονάδες, υπέκυψε στις πιέσεις των τελευταίων λεπτών και έκλεισε στις 917,64 μονάδες με υποχώρηση 0,23%. Έτσι ολοκλήρωσε ένα σερί 6 ανοδικών συνεδριάσεων που τον έφεραν από τα επίπεδα πέριξ των 890 μονάδων στις 917,64 μονάδες με εβδομαδιαία μεταβολή 3,12%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 2,72% και δείχνει ότι έχει καλύψει τις απώλειες του πολέμου και των πληθωριστικών πιέσεων (Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου).

Αποκόμιση κερδών από συγκεκριμένες μετοχές που είχαν ‘τρέξει’

Η αξία συναλλαγών ήταν και πάλι χαμηλή στα 48 εκατ. Ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,38% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν σταθερός (0,01% άνοδο). Το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων ήταν αρνητικό την Παρασκευή καθώς 49 μετοχές έκλεισαν ανοδικά και 57 μετοχές υποχώρησαν.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι πρώτες ύλες 2,04%, οι βιομηχανικές (1,4%), η τεχνολογία (0,97%), οι χρηματοοικονομικές (0,66%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των ταξιδιών-αναψυχής (-2,65%), τραπεζών (-0,99%), Πετρελαϊκών (-0,79%). Απ’ τις μεταβολές αυτές γίνεται κατανοητό, ότι διόρθωσαν οι κλάδοι που είχαν πρωταγωνιστήσει στην άνοδο. Είχαμε δηλαδή αποκόμιση κερδών. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών την Παρασκευή ήταν Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης και ΟΤΕ.

Ρεκόρ εταιρικών αποτελεσμάτων

Όπως μας ενημερώνει ο κ. Μ. Χατζηδάκης της BETA AXEΠΕΥ, “στις 42 εταιρίες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα 9μήνου η αύξηση του κύκλου εργασιών είναι 69% (52,6 δις ευρώ) τα λειτουργικά κέρδη 7,1 δις ευρώ (+51,9%) και η καθαρή κερδοφορία 6,5 δις ευρώ (+340%). Το 90% των εταιριών είναι κερδοφόρες με επιδόσεις που είναι σαφώς φορτισμένες θετικά από την υπεραπόδοση του κλάδου ενέργειας αλλά και την εξαιρετική χρονιά του τουρισμού. Οι εισηγμένες θα σπάσουν όπως φαίνεται φέτος το ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας του 2007 (7,9 δις ευρώ) γιατί εκτός από την ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφεται στους οικονομικούς δείκτες, ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής δίνει περισσότερα κίνητρα εμφάνισης των πραγματικών εταιρικών επιδόσεων σε αντίθεση με το παρελθόν το οποίο με την σειρά του μεταφράζεται σε περισσότερα φορολογικά έσοδα και μεγαλύτερους βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερία”

Διεθνείς αγορές

Με μεικτές τάσεις στις ευρωπαικές αγορές και αυξημένη μεταβλητότητα και ήπια ανοδική κίνηση σε Dow Jones και S&P 500 που ανέτρεψε τα πρωινά (ώρα Ελλάδος) futures και αυξάνει το θετικό εβδομαδιαίο κλείσιμο, ολοκληρώνεται η ανοδική εβδομάδα στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Ο Dow Jones λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος κατευθύνεται προς τις 34.400 μονάδες και ο S&P 500 προς τις 4.050 μονάδες ενώ οριακά υποχωρούσε ο Nasdaq. Στις ευρωπαικές αγορές, την ίδια ώρα ο DAX υποχωρούσε κατά (-0,15%), όσο και ο γαλλικός CAC και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50. O βρετανικός FTSE 100 ήταν ανοδικός με κίνηση μετά από εκτιμήσεις επενδυτικών οίκων ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις θα ανταποκριθούν στις οικονομικές συγκυρίες και στις προσδοκίες τους.

Source