Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 945 μονάδες ο Γ.Δ με αντίρροπες δυνάμεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven
Ο Γενικός Δείκτης με εβδομαδιαία άνοδο 2,26% που προήλθε κυρίως από την αντίδραση των τραπεζών  κατάφερε να επιστρέψει μέσα σε μία εβδομάδα στα επίπεδα που είχε προ της διόρθωσης που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου. Η σημερινή συνεδρίαση ήταν συνεδρίαση με αντιθετικές τάσεις ανάμεσα σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με οριακή μεταβολή.

Έντονες πτωτικές τάσεις εμφάνισαν οι ευρωπαικές αγορές, επηρεασμένες από τις δηλώσεις της ΕΚΤ και φοβούμενες εξελίξεις στην Ουκρανία. Πτωτικά ξεκίνησαν οι αμερικανικές αγορές εξαιτίας αρνητικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν για την απασχόληση.

Το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης είναι η εκτίναξη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε υψηλά τριετίας (δηλαδή άνω του 2% για το 10ετές) ακολουθώντας αντίστοιχες τάσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου επέστρεψε μετά από χρόνια σε θετικό πρόσημο.

Στις 945 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Με μία οριακή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη (-0,12%) η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατάφερε να ισορροπήσει στα επίπεδα των 945 μονάδων με αντίρροπες τάσεις ανάμεσα στα blue chips. Ενδεικτική της ισορροπητικής τάσης ήταν το γεγονός ότι 51 μετοχές έκλεισαν ανοδικά και 50 πτωτικά. Στα 72 εκατ. Ευρώ διαμορφώθηκε η συνολική αξία συναλλαγών της συνεδρίασης που για μία ανιχνευτική συνεδρίαση μάλλον θεωρείται ικανοποιητικός τζίρος.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά (-0,11%) ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) αυξήθηκε κατά 0,77%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι του Εμπορίου (1,39%), της Τεχνολογίας (1%) και των Τραπεζών (0,95%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι Υγείας (-1,49%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,39%), Κατασκευών-Υλικών (-1,06%).

Οι μετοχές με την υψηλότερη αξία συναλλαγών ήταν Eurobank, ΕΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Διεθνείς εξελίξεις

Εάν δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο Ουκρανικό που σαφέστατα θα επηρεάσουν όλες τις οικονομίες της Ε.Ε με πρώτη την γερμανική, οι χρηματιστηριακές αγορές θα επιστρέψουν σε ανοδικό κανάλι όταν δουν κάποια σημάδια εκτόνωσης των πληθωριστικών πιέσεων. Με το πετρέλαιο (Brent και WTI) να ξεπερνούν τα 90 δολάρια /βαρέλι, αυτό δεν διαφαίνεται εφικτό μέσα στην επόμενη εβδομάδα και ενδεχομένως ούτε μέσα στον επόμενο μήνα.