Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 971,09 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 0,73%

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Κόντρα στις διεθνείς καταστάσεις κινήθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να κάνει διπλή διαδρομή. Πρώτα κινήθηκε πτωτικά προς τις 958 μονάδες και μετά επέστρεψε σε άνοδο προς τις 970 μονάδες, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική συγκυρία στην οποία βρίσκεται από τις αρχές του χρόνου και ειδικότερα από τις αρχές Φεβρουαρίου το ελληνικό χρηματιστήριο. Άξια αναφοράς είναι η μεγάλη συναλλακτική δραστηριότητα που για μία ακόμη συνεδρίαση ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ δείχνοντας την δυναμική του ελληνικού χρηματιστηρίου μέσα σε μία αρνητική συγκυρία.

Διεθνείς αγορές – Πέφτουν οι ευρωπαϊκές, ανακάμπτουν οι αμερικανικές

Οι ευρωπαϊκές αγορές «πληγώθηκαν» από τις χθεσινές εξελίξεις μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) και κινήθηκαν οι περισσότερες καθοδικά και βλέποντας ότι νομοτελειακά και η ΕΚΤ θα ακολουθήσει πιο επιθετική πολιτική στις αυξήσεις επιτοκίων. Ο πληθωρισμός που έχει ξεπεράσει το 7% στις ΗΠΑ και πάνω από 5% στην Ε.Ε αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα εχθρό στα ξένα χρηματιστήρια.  Ωστόσο μετά τη χρηματιστηριακή διόρθωση της Πέμπτης λόγω της ανακοίνωσης του πληθωρισμού, οι αμερικανικοί δείκτες απορρόφησαν τις πιέσεις και σήμερα κινούνται ανοδικά με τον Dow Jones να έχει καλύψει στην έναρξη της συνεδρίασης τις μισές απώλειες από τη χθεσινή συνεδρίαση.

Άνοδο στη μεσαία κεφαλαιοποίηση και κινητικότητα στις ασφαλιστικές λόγω φημών

Το δρομολόγιο της ανόδου άνοιξαν μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά τα ηνία της ανόδου πήραν μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που κατέγραψαν σημαντική ανοδική κίνηση. Να σημειωθεί ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου στην ανοδική πορεία πρωταγωνιστούσαν κυρίως οι τραπεζικές μετοχές και ορισμένα δεικτοβαρή μη χρηματοοικονομικά  blue chips. Εκτός από την αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, θετικό ήταν και το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων με 65 ανοδικές και 45 πτωτικές μετοχές. Οι φήμες περί πώλησης της Ευρωπαϊκής Πίστης στην Allianz εκτόξευσαν την μετοχή ενώ ανοδικά κινήθηκε και η άλλη ασφαλιστική μετοχή της Interlife χωρίς να υπάρχει όμως κάποιο σενάριο. Να σημειώσουμε ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι της Eυρωπαϊκής Πίστης έχουν περίπου το 45% του μετοχικού κεφαλαίου άρα θα απαιτηθεί μεγαλύτερο ποσοστό εξαγοράς.

Έπιασε τις 970 μονάδες ο Γεν. Δείκτης

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 971,09 μονάδες με άνοδο 0,73%. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 72 έκλεισαν ανοδικά και οι 42 πτωτικά. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 120,8  εκατ. Ευρώ.  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,64% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά 2,12 %.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες , την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Tεχνολογίας (1,92%), Κατασκευών (1,92%), Προσωπικών-Οικιακών  Προϊόντων (1,66%), Χρηματοοικονομικών (1,66%), τηλεπικοινωνίες (1,45%). Οι τράπεζες είχαν διαφοροποιημένη αντίδραση με την Eurobank, ETE να κινούνται ανοδικά και Alpha, Πειραιώς πτωτικά. Και την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Ταξιδίων (-0,58%), Πρώτων Υλών (-0,42%), Πετρελαϊκών (-0,7%).  

Στις μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών βρέθηκαν οι: Alpha Bank, Eurobank, ΕΤΕ, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ.