Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Συσσώρευση στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Μεικτές τάσεις καταγράφονται στις ευρωπαικές αγορές καθώς η αρχική ανοδική κίνηση ήταν αρκετά ασθενική για να διατηρηθεί μέχρι το τέλος των συνεδριάσεων. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες συσσωρεύουν μετά την προηγούμενη διόρθωση και περιμένουν νέες ειδήσεις που θα τους οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα. Στην παρούσα φάση, έχουν προεξοφληθεί οι αρνητικές ειδήσεις και οι αγορές θέλουν να ‘τιμολογήσουν’ κάποια θετικά γεγονότα που όμως δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Προς το παρόν, ο γερμανικός DAX παραμένει πάνω από τις στηρίξεις των 13.000 μονάδων και ο γαλλικός CAC πάνω από τις 6.150 μονάδες. Οι 3 μεγαλύτεροι αμερικανικοί δείκτες κινούνται πτωτικά χωρίς ιδιαίτερα πιεστικούς όγκους συναλλαγών. Ο Dow Jones παραμένει πάνω από τις 31.000 μονάδες και ο S&P 500 παρά την υποχώρηση του παραμένει κοντά στις 4.000 μονάδες.

Ήπια άνοδος σε δείκτες και μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η μεταβλητότητα σε επίπεδο Γενικού Δείκτη ήταν μικρή. Το αρνητικό στη σημερινή συνεδρίαση ήταν ότι δεν κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 840 μονάδων, το θετικό ότι έκλεισε με θετική μεταβολή. Στο τέλος της συνεδρίασης βρέθηκε στις 839,23 μονάδες με άνοδο 0,31%. Η αξία συναλλαγών προσέγγισε τα 60 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 60 έκλεισαν ανοδικά και οι 32 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,4% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,18%.

Επιλεκτικές κινήσεις στα blue chips και ενδιαφέρον για την μεσαία κεφαλαιοποίηση

Στη σημερινή συνεδρίαση είχαμε επιλεκτικές κινήσεις σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης με ενδιαφέρον για τράπεζες και κάποια μη χρηματοοικονομικά blue chips (Jumbo, Mυτιληναίος, OTE, ΟΠΑΠ, Lamda Development, Aegean)

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (1,74%), οι Τράπεζες 1,39%), η Τεχνολογία (0,81%), τα Ταξίδια-Αναψυχή (0,57%). Πτωτικά, τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Κατασκευών (-1,69%), Τροφίμων-Ποτών (-1,48%),  Πετρελαίου-Αερίου (-1,31%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι ΕΤΕ, ο ΟΤΕ, η Πειραιώς, ο ΟΠΑΠ, η Eurobank και η Jumbo. Γενικότερη η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης ήταν μία στάση αναμονής και αναζήτησης τάσεων ενόψει του δ’ τριμήνου. Η αγορά ακολουθεί τις ευρωπαικές τάσεις και είναι φυσικό να υπάρχουν σημαντικές μεταβολές είτε σε κλάδους είτε σε μετοχές.

Source