Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Την αδυναμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για ορισμένες περιπτώσεις επισημαίνουν συνάδελφοι λογιστές-φοροτεχνικοί

Πολλοί συνάδελφοι εδώ και αρκετές ημέρες (σ.σ. μετά την έναρξη υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων) σχολιάζουν στον κόμβο και αποστέλλουν τα ερωτήματά τους σχετικά με ορισμένες περιπτώσεις υποβολής σε σχέση με την επικαιροποίηση των στοιχείων των φορολογούμενων. Παραθέτουμε μία ενδεικτική επιστολή συναδέλφου προς το ΣΕΛΚΕ και την Ομοσπονδία.

Νικόλαος Ασκλ. Μάμαλος
Λογιστής – Φοροτεχνικός Α’ ταξ.

Προς το Δ.Σ του Σ.Ε.Λ.ΚΕ
Κοιν.: Δ.Σ ΠΟΦΕΕ

Κέρκυρα, 1 Ιουλίου 2022

Θέμα: Αδυναμία υποβολής Δήλωσης Φ.Ε φορολογικού έτους 2021 και εφεξής.

Κύριε Πρόεδρε κυρία και κύριοι Σύμβουλοι

Κατά την διάρκεια υποβολής των δηλώσεων Φ.Ε προέκυψε η ανάγκη ενημέρωσης των στοιχείων επικοινωνίας των φορολογουμένων, διαδικασία η οποία ήδη καθυστέρησε και καθυστερεί την υποβολή των δηλώσεων Φ.Ε.

Κατά τη διαδικασία, προέκυψαν τρεις (3) περιπτώσεις για τις οποίες μοιάζει απίθανο να υποβληθούν οι φετινές δηλώσεις αλλά και πολλές επόμενες, παραθέτω τις περιπτώσεις.

Σύζυγος φορολογουμένου υπερήλικας, με κινητικά προβλήματα και εξαιρετικά προβλήματα όρασης ζει για πάρα πολλά χρόνια στο εξωτερικό και είναι καταγεγραμμένη ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, χωρίς ποτέ να εκδώσει κωδικούς taxis, δηλώθηκε ως σύζυγος (κατά δήλωση) τα προγενέστερα χρόνια και υπέβαλε δηλώσεις (μηδενικές) με τους κωδικούς του συζύγου.
Φέτος και εφεξής ο φορολογούμενος δεν μπορεί να υποβληθεί δήλωση Φ.Ε αν η σύζυγος δεν αποκτήσει κλειδάριθμο.

Η 2η Περίπτωση προσομοιάζει της πρώτης με την διαφορά ότι κατοικεί στην Ελλάδα, δυστυχώς κατάκοιτη και με πολλά άλλα προβλήματα.

Στην 3η περίπτωση έγγαμος με Βρετανίδα υπήκοο βρίσκεται σε διάσταση για πολλά χρόνια και δεν υπάρχει περίπτωση επικοινωνίας.
Θεωρώ περιττό να αναφέρω την διαδικασία έκδοσης κλειδαρίθμου (εξουσιοδοτήσεις, Σφραγίδα της Χάγης, κινητό και mail επιβεβαιωμένα).

Επειδή θεωρώ σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί η έκδοση κλειδαρίθμου και στις τρεις περιπτώσεις, εξαιτίας των διαδικασιών που απαιτούνται και τις οποίες οι ίδιες αδυνατούν να διεκπεραιώσουν, η υποβολή των δηλώσεων καθίσταται αδύνατη.

Η απάντηση της τοπικής εφορίας είναι ότι πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται.

Παρακαλώ για τις ενέργειες σας ώστε να βρεθεί λύση από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ώστε να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους και να εκδοθούν οι Πράξεις Προσδιορισμού του Φόρου που απαιτούνται για τη φορολογική ενημερότητα και την απρόσκοπτη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας του υποκείμενου στο φόρο πολίτη.

Με τιμή
Νικόλαος Α. Μάμαλος
Λογιστής-Φοροτεχνικός

Source