Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Το σχόλιο της Δευτέρας – Διαβιβάζω άρα υπάρχω

Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα και καλή εβδομάδα

Πολλοί άνθρωποι γύρω μας έχουν την τάση να είναι μονίμως επικριτικοί απέναντι σε όλα όσα συμβαίνουν, συνηθίζουν συχνά να προσβάλλουν, να μειώνουν τους άλλους, να διορθώνουν τους πάντες (λες και οι ίδιοι είναι αλάνθαστοι), να σχολιάζουν γεγονότα χωρίς να έχουν καμία γνώση πάνω σε αυτά, να έχουν άποψη για τα πάντα και γενικά να επιδεικνύουν μια συμπεριφορά η οποία δείχνει ότι αντλούν ικανοποίηση απ’ όλη αυτή την αρνητικότητα που εκπέμπουν. 

Οι άνθρωποι αυτοί αγνοούν τη λέξη αυτοβελτίωση γιατί δεν βλέπουν ποτέ τον εαυτό τους στον καθρέπτη. Ασχολούνται μονίμως με τους άλλους προσπαθώντας να βρουν οτιδήποτε αρνητικό, υποτιμούν τις σχέσεις και τα προτερήματα των άλλων ανθρώπων, γιατί αυτό και μόνο τους τρέφει και τους δίνει λόγο ύπαρξης. 

Οι άνθρωποι αυτοί  εκφράζονται πάντα με καυστικό λόγο γιατί έτσι νομίζουν ότι εντυπωσιάσουν «το κοινό τους», ενώ συχνά τους αρέσει να θίγουν όσους έχουν διαφορετική άποψη από αυτούς, ή όσους για κάποιο λόγο θέλουν να θέσουν στο περιθώριο για να φανούν αυτοί οι ανώτεροι.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν φταίνε σχεδόν ποτέ, ακόμα και εάν αυτό συμβεί δεν πρόκειται να το παραδεχθούν.

Οι άνθρωποι αυτοί δυστυχώς σπανίως απομονώνονται καθώς πάντα περιτριγυρίζονται από «χειροκροτητές» οι οποίοι δεν τολμούν να αντιδράσουν απέναντι σε αυτή τη «τοξική» συμπεριφορά, φοβούμενοι μην βρεθούν οι ίδιοι στο στόχαστρο.

Οι τοξικοί αυτοί άνθρωποι δυστυχώς είναι δίπλα μας, υπάρχουν παντού και δεν είναι και τόσο δύσκολο να τους αντιληφθείς, αρκεί και μόνο να παρατηρήσεις όλα τα παραπάνω στη συμπεριφορά τους απέναντι σε άλλους συνανθρώπους μας ή σε όσα συνηθίζουν να αποτυπώνουν σε διάφορους «τοίχους».

Είπαν :  «Όποιος κάνει πολλά, κάνει και πολλά λάθη»

«Μια ζωή που αναλώθηκε σε λάθη είναι πολύ πιο αξιέπαινη και πολύ πιο χρήσιμη από μια ζωή που αναλώθηκε κάνοντας τίποτα»

Μετά από αυτόν τον μικρό πρόλογο που θα μπορούσε να είναι και επίλογος, θα ξεκινήσω την ανασκόπηση της εβδομάδας με τις διατάξεις του νέου νόμου 4972/2022 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ την περασμένη Παρασκευή. Εάν θέλετε να τις μελετήσετε διεξοδικά, δείτε στο σχετικό άρθρο του κόμβου : Νέος νόμος 4972/2022 – Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος για την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, τα πρόστιμα μη διασύνδεσης ΦΗΜ, το χαρτόσημο στα επιχειρηματικά δάνεια κ.ά.

✔  Από 31.10.2022 τα πρόστιμα μη διαβίβασης λιανικών ΦΗΜ στο esend

Τα πρόστιμα που αφορούν τη μη διαβίβαση των λιανικών στο esend θα ισχύσουν τελικά όπως φαντάζομαι ήδη έχετε ενημερωθεί από την 31η Οκτωβρίου και μετά. Ξεκαθαρίζω εδώ ότι τα πρόστιμα του άρθρου 173 και οι κυρώσεις του άρθρου 174 του νόμου 4972/2022, ισχύουν για τη μη διαβίβαση (όχι διασύνδεση) των λιανικών συναλλαγών στο πληροφοριακό σύστημα ΦΗΜ της ΑΑΔΕ το οποίο ως γνωστόν είναι το «esend» και όχι για τη μη διαβίβαση στην πλατφόρμα myDATA. Τουλάχιστον αυτό κατάλαβα εγώ διαβάζοντας και την αιτιολογική έκθεση. Η διάταξη όμως του άρθρου 173 δυστυχώς, επαναλαμβάνω, δυστυχώς δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη…

Οι κυρώσεις εν τάχει είναι :

  • 1) Για συναλλαγές με ΦΠΑ, 50% επί του κάθε στοιχείου ανά έλεγχο και όχι μικρότερο από 250,00 ευρώ για απλογραφικά και 500 ευρώ για διπλογραφικά.

    2) Για συναλλαγές χωρίς ΦΠΑ, 500,00 ευρώ ανά έλεγχο για απλογραφικά και 1.000,00 ευρώ για διπλογραφικά.
    Σε περίπτωση φυσικά που επαναληφθεί η ίδια παράβαση εντός πενταετίας (μετά από έλεγχο φυσικά) το πρόστιμο διπλασιάζεται.

    3) Η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος, αναστέλλεται:
    α. άμεσα για σαράντα οκτώ (48) ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη διαβίβαση πλέον των δέκα (10) παραστατικών λιανικών συναλλαγών, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν διαβιβάστηκαν τα παραστατικά υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ,
    β. αμελλητί για ενενήντα έξι (96) ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης α, διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη διαβίβαση τουλάχιστον τριών (3) παραστατικών λιανικής πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών,
    γ. αμελλητί για δέκα (10) ημέρες, κάθε φορά που εντός δύο (2) φορολογικών ετών από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης β, διαπιστώνεται η μη διαβίβαση τουλάχιστον τριών (3) παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Όπως αντιλαμβάνεστε οι ανωτέρω κυρώσεις  δεν αφορούν εμάς του λογιστές-φοροτεχνικούς, είτε ως ελεύθερους επαγγελματίες είτε ως υπαλλήλους των λογιστηρίων. Ο επιχειρηματίας, αλλά και οι τεχνικοί των ΦΗΜ είναι επιφορτισμένοι να ελέγχουν όπως έκαναν πάντα τη μη διαβίβαση στο esend (εάν και εφόσον οι κυρώσεις αφορούν τη διαβίβαση στο esend και όχι τις λιανικές που θα πάνε στην πλατφόρμα mydata μέσω του esend, κάτι το οποίο τώρα δεν γίνεται)…

Μάλιστα μαθαίνω ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμα για χρήση και εδικά app όπως το «myKaratsekarismaStoEsend», τα οποία ειδοποιούν του επιχειρηματίες σε περίπτωση που δεν έχουν διαβιβαστεί οι λιανικές συναλλαγές μαζί με τα Ζ, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν και «sms alert» στον τεχνικό για να ελέγξει το πρόβλημα της μη διαβίβασης! Το ίδιο «απλικαίσιο*» όταν χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις με οργανωμένο λογιστήριο εμφανίζει σε «pop up» υπενθύμιση στον επιχειρηματία, ότι το λογιστήριο του δεν έχει καμία ευθύνη και ότι πρέπει ο ίδιος ή ο τεχνικός των ΦΗΜ να κάνει τον έλεγχο. 
*Ελληνική σύνθετη λέξη που προέρχεται από τις λέξεις “απλό” και από το χημικό στοιχείο “καίσιο” που χρησιμοποιείται και στα ηλεκτρικά τηλεσκόπια.

H εξέλιξη αυτή, έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων σε διάφορα επιχειρηματικά forum και μαθαίνω ότι σχεδόν σύσσωμη η επιχειρηματική κοινότητα είναι σύμφωνη με τις κυρώσεις αυτές. Πολλοί επιχειρηματίες μάλιστα (σε διάφορα πηγαδάκια συζητήσεων που δεν έχω βρεθεί) εξέφρασαν την επιθυμία τους να ελέγχουν οι ίδιοι μία μία τη διαβίβαση των ταμειακών τους στην πλατφόρμα!
Το κακό βέβαια είναι ότι υπάρχει και μια «μικρή μερίδα» επιχειρηματιών που έχουν αντίθετη άποψη και οι οποίοι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο έλεγχο. Προτιμούν να ασχολούνται με άλλα πιο ανούσια και βαρετά θέματα τα οποία αφορούν τις επιχειρήσεις τους, παρά με τον έλεγχο διαβίβασης στο esend (άκουσον άκουσον) .

Τώρα θα μου πει κάποιος, οι υπάλληλοι που χειρίζονται τις ΦΗΜ δεν βλέπουν το πρόβλημα (error) στην αποστολή των δεδομένων όταν εκτυπώνουν το Z;
Δεν ξέρω, κάποιοι ίσως ναι, κάποιοι ίσως όχι και κάποιοι που το βλέπουν ίσως να το αγνοούν. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό, και να είστε σίγουροι ότι το γνωρίζουν στην ΑΑΔΕ, στο Υπ. Οικονομικών, αλλά και στην ΔΕΗ η οποία όμως είναι αναρμόδια για αυτά τα θέματα.

Ο έλεγχος της σύνδεσης των ΦΗΜ και της διαβίβασης των συναλλαγών στο esend είναι μια διαδικασία που δεν είναι δυνατόν να γίνεται καθημερινά (από τον οποιονδήποτε) και σε αρκετές περιπτώσεις είναι και ιδιαιτέρα χρονοβόρα όταν υπάρχουν πολλές ταμειακές μηχανές στην εγκατάσταση του επιχειρηματία. Λαμβάνοντας υπόψη επίσης ότι το esend δεν διαβιβάζει ακόμα στην πλατφόρμα mydata, (όπου εκεί θα μπορούσε να γίνει ενδεχομένως κάποιος έλεγχος) και ότι αρκετές ταμειακές δεν έχουν ακόμα συνδεθεί, θεωρώ πολύ πρώιμη (για να μην πω αχρείαστη) τη διάταξη για τα πρόστιμα. Η μόνη κύρωση που θα μπορούσα να «δω» ως λογική, θα ήταν αυτή του προστίμου της μη σύνδεσης και όχι της μη διαβίβασης.
Εάν οι κυρώσεις (οι οποίες θα έρθουν κάποια στιγμή) και για τη μη διαβίβαση των χονδρικών συναλλαγών στην πλατφόρμα myDATΑ, έχουν την ίδια λογική, καλύτερα να αλλάξουμε χώρα από τώρα…

Το πρόβλημα θα είχε λυθεί άμεσα μέσω της νέας εφαρμογής «appodixi», εάν η ΑΑΔΕ είχε προβλέψει να ενσωματώσει στις λειτουργίες της, την αυτόματη ενημέρωση της επιχείρησης στην περίπτωση που κάποιος πολίτης διαπίστωνε μη διαβίβαση αποδείξεων λιανικής. Δυστυχώς όμως η εφαρμογή δεν ενημερώνει τον επιχειρηματία που εξέδωσε την απόδειξη, αλλά την ΑΑΔΕ, έτσι ώστε αυτή με τη σειρά της να «ειδοποιήσει» πρώτη τον επιχειρηματία, συνοδεύοντας φυσικά την ενημέρωση αυτή, με μια «μικρή» πράξη προσδιορισμού φόρου και προστίμου… Σε κάθε περίπτωση πάντως ο επιχειρηματίας, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο θα «ενημερωθεί» καταλλήλως
Τώρα πως ακριβώς θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να είναι πιο γρήγορες από τον πολίτη έτσι ώστε να διορθώνουν τα οποιαδήποτε προβλήματα διαβίβασης πριν ο πολίτης τσεκάρει την διαβίβαση της απόδειξης, αυτό είναι ένα ακόμη πρόβλημα το οποίο ψάχνει απεγνωσμένα λύση. Σκεφτείτε επίσης ότι αυτή την περίοδο, οι διαβιβάσεις των αποδείξεων (αναλυτικά) μαζί με το Ζ γίνονται το βράδυ, φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν η ΑΑΔΕ ρυθμίσει γιατί η ΑΑΔΕ το ρυθμίζει αυτό την εφαρμογή έτσι ώστε οι διαβιβάσεις των αποδείξεων λιανικής στο esend να γίνονται ανά λεπτό, όπως προβλέπουν οι σχετικές αποφάσεις!
Μέχρι όμως να γίνει αυτό καλά θα κάνει η ΑΑΔΕ να ενημερώσει μέσω της εφαρμογής τους πολίτες που τη χρησιμοποιούν, ότι ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται από την επόμενη ημέρα και όχι μόλις παίρνουν την απόδειξη στα χέρια τους.

Μιας και αναφέρθηκα στην εφαρμογή appodixi να ενημερώσω ότι την περασμένη εβδομάδα απονεμήθηκε στην ΑΑΔΕ η ασημένια διάκριση στον τομέα της ψηφιακής καινοτομίας  για τις εφαρμογές myDATA, timologio και appodixi.

Την ίδια ημέρα o κόμβος πρόσθεσε μια ακόμη διάκριση στις δεκάδες που έχει μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, απονεμήθηκε στο «Τaxheaven.gr» το βραβείο «Εγκυρότερη Ιστοσελίδα στον κόσμο» μετά από διαγωνισμό που διοργάνωσε ο κόμβος, σε συνεργασία με το gus.gr.
 

Είπα(ν) :  Mydata : Διαβιβάζω άρα υπάρχω, λαμβάνεις αποκλίσεις άρα είμαι άνθρωπος

✔ Μία ακόμη διάταξη του νόμου 4972/2022 είναι και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023, αλλά και για ορισμένα εισοδήματα από το 2022 → Ποια εισοδήματα απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2022 – Τι ισχύει για τα μερίσματα.

  • Για το 2022 δεν επιβάλλεται εισφορά :

    → στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ιδιωτικού τομέα (αμοιβές ΔΣ, εισόδημα από μπλοκάκι, λοιπές αμοιβές άρθρου 12 Κ.Φ.Ε.)
    → στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (ελ επαγγελματίες, αγρότες, κ.λπ)
    στο εισόδημα από κεφάλαιο [μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα, εισόδημα από ακίνητη περιουσία (ενοίκια, κ.λπ.)]
    → στο εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου

    Επιβάλλεται 
    → Στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες Δημοσίου τομέα
    → Στις συντάξεις, και στο ασφάλισμα (διότι αποτελεί εισόδημα από σύνταξη και όχι από μισθωτή εργασία)

    Και για το 2023 απαλλάσσονται όλα τα εισοδήματα

Επειδή αρκετοί από εσάς ρωτάτε για τα μερίσματα και για να μη ψάχνετε τι και πως και από πότε,  να έχετε στο μυαλό σας ότι δεν επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης για μερίσματα που εγκρίθηκαν ή θα εγκριθούν από Γενικές Συνελεύσεις που έχουν συγκληθεί ή θα συγκληθούν από 1.1.2020 και μετά.

Έγραψαν :  «Όταν ο Οδυσσέας γύρισε πίσω στην Ιθάκη, βρήκε τους είκοσι ανεμιστήρες και την Πηνελόπη να τους δουλεύει στο φουλ.»
(Από διαγώνισμα στην Ιστορία,γυμνάσιο της Κορινθίας, 1989)

✔ Τέλος επιτηδεύματος

Το βραβείο της αποτυχίας για αυτή την εβδομάδα πάει στον άνθρωπο που έκανε την «νομοτεχνική χειροτέρευση» στην διάταξη του άρθρου 180 του νόμου 4972/2020 και η οποία αφορά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσες επιχειρήσεις αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος κατά ένα ποσοστό, τον αριθμό των εργαζομένων τους.

Η διάταξη είχε ως εξής όταν εισήχθη στην Βουλή:

  • 3α. Φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ένα έτος, για διάστημα κατ’ ελάχιστον τριών (3) μηνών εντός του έτους, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος του ίδιου φορολογικού έτους, υπό την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα έσοδά τους κατά το φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση δεν υπερβαίνουν τα δύο (2) εκατομμύρια ευρώ.

και μετά την «νομοτεχνική χειροτέρευση»:  

  • 3α. Φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που αυξάνουν κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα (3/12) ….. με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ένα έτος, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος του ίδιου φορολογικού έτους, υπό την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα έσοδά τους κατά το φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση δεν υπερβαίνουν τα δύο (2) εκατομμύρια ευρώ.

Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα διορθωθεί η διάταξη και θα προστεθεί η φράση «των εργαζομένων τους»  η οποία διαγράφηκε από λάθος, σε διαφορετική περίπτωση η διάταξη δεν βγάζει κανένα νόημα.

Το τέλος επιτηδεύματος δεν θα επιβληθεί επίσης για μια ακόμη χρονιά (2022) στους αγρότες του κανονικού καθεστώτος και στους αλιείς της παράκτιας αλιείας σύμφωνα με το άρθρο 179 του ως άνω νόμου.

Έγραψαν :  «Το εκτάριον βρίσκεται ακριβώς μεταξύ πενταρίου και επταρίου»
(Γυμνάσιο Κιλκίς, 1992)

✔ Χαρτόσημα στα επιχειρηματικά δάνεια ή αλλιώς, «το χαρτόσημο ποτέ δεν πεθαίνει».

Για το χαρτόσημο στα επιχειρηματικά δάνεια έχω αναφέρει ήδη τι ακριβώς έχει συμβεί, στο σχετικό άρθρο του κόμβου : Χαρτόσημο στα επιχειρηματικά δάνεια – Ανατροπή με νέα διάταξη – Έως 31η.10.2022 τα τέλη χαρτοσήμου των δανείων από 1.1.2021 που εντάσσονται στη διάταξη.
Σχετικές επισημάνσεις έγιναν και στο briefing της εβδομάδος, οπότε δεν θα προχωρήσω σε περαιτέρω ανάλυση. Το μόνο που θα προσθέσω είναι ό,τι η διάταξη αυτή εισήχθη στον νομοσχέδιο για δημοσιονομικούς λόγους. Προς επίρρωση των γραφομένων μου, σας παραθέτω το παρακάτω διάλογο μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου Υφυπουργού, τον οποίο μου έστειλαν οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ του κόμβου.

Υπουργός : Τόλη;
Υφυπουργός : Αποστόλη πρόεδρε, Aποστόλη, Tόλη φώναζαν μόνο τον Βοσκόπουλο.
Υπουργός : Καλά πες το και έτσι, δεν μου λες πως θα βρούμε μερικά εκατομμύρια για να καταργήσω την εισφορά αλληλεγγύης και το 2022 για τα μερίσματα. Με πήραν 3-4 μεγάλοι που θέλουν να μοιράσουν και δεν θέλουν να πληρώσουν μία!
Υφυπουργός : Να βάλουμε φόρο στις πλαστικές σακούλες.
Υπουργός : ‘Έχουμε βάλει Τόλη.
Υφυπουργός Αποστόλη είπαμε Υπουργέ, Αποστόλη.
Υπουργός : Καλά πες το και έτσι, άλλο μέτρο λέγε.
Υφυπουργός :  Να βάλουμε φόρο διαμονής στα καταλύματα,
Υπουργός : Τόλ… Αποστόλη σοβαρέψου, έχουμε βάλει και εκεί,
Υφυπουργός : Να βάλουμε περιβαλλοντολογικό τέλος.
Υπουργός : Ωχ χριστέ μου… έχουμε και εκεί, άλλο…
Υφυπουργός : Οκ., τότε να βάλουμε τέλος ανακύκλωσης.
Υπουργός : Εάν συνεχίσεις τις βλακείες θα σε ανακυκλώσω και θα βάλω στην θέση σου τον Σπανάκη. Και τέλος ανακύκλωσης έχουμε, και τέλος στην συνδρομητική τηλεόραση έχουμε, και στα τηλέφωνα έχουμε, και στο ζύθο, και σε πολλά άλλα, σκέψου επιτέλους κάτι άλλο.
Υφυπουργός : Να βάλουμε χαρτόσημο στα επιχειρηματικά δάνεια.
Υπουργός : Γιατί δεν έχουν;
Υφυπουργός : Έχουν αλλά νομίζω δεν βάζουν από το 2020 γιατί κάτι έχει γίνει με το ΣτΕ.
Υπουργός : Τι έχει γίνει;
Υφυπουργός : Που να ξέρω εγώ, ρώτα τον Γιώργο στην ΑΑΔΕ.
Υπουργός : Καλά θα μιλήσω μαζί του αύριο. Α! και τώρα που είπες για ΑΑΔΕ, με τα πρόστιμα στα myDATA τι γίνεται;
Υφυπουργός :Υπουργέ βάλαμε διάταξη τώρα για τις ταμειακές, για τα myDATA λέω να τα αργήσουμε λίγο για να μην έχουμε αντιδράσεις.
Υπουργός : Αντιδράσεις από που; Αφού είναι όλοι ικανοποιημένοι με το έργο!
Υφυπουργός : Ξέρετε υπουργέ, δεν είναι ακόμη όλα έτοιμα, υπάρχουν κάποια μικροπροβληματάκια …
Υπουργός : Αποστόλη αργούμε πολύ και πρέπει να παρουσιάσω έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, μου φαίνεται ότι πρέπει να βάλω τον Πιερακάκη να φτιάξει μια πλατφόρμα για να επιταχυνθεί το έργο. Και τώρα που το σκέφτομαι θα την ονομάσω «myDATA pass»!!!
Υφυπουργός : Υπουργέ με όλο το θάρρος, αλλά η πλατφόρμα μάλλον θα πρέπει να λέγεται «myDATA, pass και δεν pass».
Υπουργός : Τέλος πάντων αυτά θα τα πω με τον Γιώργο, φεύγω γιατί έχω και δουλειά.
Υφυπουργός : Κάτι τελευταίο υπουργέ.
Υπουργός : Για πες
Υφυπουργός  : Ο Βaγγέλας έκανε γκάφα και αντί να κάνει μεταφορά στο παιδί του για γονική παροχή, έκανε ανάληψη και κατάθεση και πήρε τηλέφωνο μήπως μπορούμε να κάνουμε κάτι…
Υπουργός : Καλά άσε, θα μου πει ο ίδιος την Κυριακή στη σουίτα, και θα το τακτοποιήσω…
Υφυπουργός Εντάξει Υπουργέ φεύγω γιατί έχω επιτροπή στη Βουλή.
Υπουργός : Στο καλό Τόλη,
Υφυπουργός : Αποστόλη υπουργέ είπαμε, Aποστόλη!!!

Κλείνοντας το θέμα του χαρτοσήμου να θυμίσω ότι με νομοτεχνική βελτίωση που έγινε στη Βουλή, όσες επιχειρήσεις δεν έχουν καταβάλλει τέλος χαρτοσήμου σε δάνεια που έχουν συνάψει από την 1.1.2021, θα μπορούν να το κάνουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Έγραψαν :  «Ο κύκλος δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος, εκτός αν σταματήσεις το διαβήτη»
(Γυμνάσιο Καρδίτσας, 1989)

✔ Αντίστροφη φορολογική αναμόρφωση σε περιπτώσεις ενδοομιλικών τιμολογήσεων (Transfer Pricing) . Για τη συγκεκριμένη διάταξη του άρθρου 171 του ν. 4972/2022 δείτε το σχετικό άρθρο του κόμβου εδώ .

✔ Για την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος (άρθρο 181), την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στις δημόσιες συμβάσεις (άρθρα 158-160) , την επιδότηση πετρελαίου (άρθρο 178), τη φωτογραφική διάταξη για το αφορολόγητο στις γονικές παροχές και με κατάθεση μετρητών εντός 2 ημερών (άρθρο 175), καθώς και τις υπόλοιπες σημαντικές διατάξεις που περιέχει ο νόμος,  δείτε το σχετικό άρθρο του κόμβου εδώ που τις έχει όλες συγκεντρωμένες

 

Έγραψαν :  «Το ακριβώς αντίθετο της Αγίας Τριάδας είναι η Διαβολική Τριάδα, πυρ, συν γυναιξί και θάλασσα. Πράγματα του Σατανά»
(από διαγωνισμό στα Θρησκευτικά – Λύκειο Ξάνθης 1991)

✔ Ας ασχοληθούμε τώρα λίγο με το Υπ. Εργασίας το οποίο το έχουμε παραμελήσει .

Με δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε την περασμένη παρασκευή (δείτε εδώ) ενημερωθήκαμε ότι :  

  • Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε4 (Ετήσιος πίνακας προσωπικού) στο Π.Σ. Εργάνη.  Η προθεσμία υποβολής του ετήσιου πίνακα προσωπικού λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

    Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022 , θα πραγματοποιηθεί η απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες της χώρας (που εντάσσονται στην δεύτερη φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας) και για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δανειζόμενου προσωπικού.

Σε περίπτωση που δεν το θυμόσαστε, σύμφωνα με όλες τις ανακοινώσεις που έχει δημοσιεύσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα το ίδιο το Υπ. Εργασίας, ο σχεδιασμός για διενέργεια της απογραφής των επιχειρήσεων ήταν να ξεκινήσει την 1η.10.2022 και να ολοκληρωθεί εντός 2 μηνών, ήτοι έως 30.11.2022. Δεν φτάνει λοιπόν που μειώθηκε το χρονικό διάστημα για την διεκπεραίωση της απογραφής για την ψηφιακή κάρτα, το Υπουργείο Εργασίας αποφάσισε ότι πρέπει να στείλουμε και φέτος το έντυπο Ε4. Τώρα γιατί χρειαζόμαστε το Ε4 αφού θα κάνουμε απογραφή η οποία περιέχει περισσότερα στοιχεία  από το Ε4, είναι κάτι που δεν το ξέρω. Προφανώς τα πάντα στο επάγγελμά μας τα πρέπει να γίνονται με τον δύσκολο τρόπο («with the hard way» όπως λένε και στην Καρδίτσα).

Την Δευτέρα 19.9.2022 το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με ανακοίνωσή του μας ενημέρωσε ότι είχε διακοπή από την Κυριακή, 18/09/2022 και ώρα 09:30 έως τη Δευτέρα 19/09/2022 και ώρα 10:00 λόγω τεχνικών προβλημάτων, με εξαίρεση τις ελάχιστες περιπτώσεις υποβολών μέσω sms και API.
Αυτό βέβαια το γνώριζαν όλοι και πολύ περισσότερο το γνώριζαν όσοι αντιμετώπισαν το πρόβλημα κατά την περίοδο της διακοπής. Το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ δεν το γνώριζε και μόλις το έμαθε εξέδωσε Δ.Τ. για να μας ενημερώσει ότι το έμαθε.
Επιπροσθέτως για να μην είναι τόσο «φτωχή» η ανακοίνωση, πρόσθεσε και λίγη «σάλτσα» αναφέροντας ότι οι εναλλακτικοί τρόποι (μέσω sms και API) για την υποβολή των εντύπων χρησιμοποιούνται μόνο από μια μικρή μερίδα εργοδοτών…

Στο «τσακ» ήμουν να δώσω και αυτή την εβδομάδα το βραβείο αποτυχίας στο Υπ. Εργασίας, αλλά συγκινήθηκα λόγω της αποχώρησης του Roger Federer από τα κόρτ. Όσοι έχουμε παίξει σε επαγγελματικό επίπεδο τένις (στο playstation) θεωρώ ότι μόνο με σεβασμό μπορούμε να σταθούμε απέναντι στην αποχώρηση αυτού του σπουδαίου αθλητή. 

Έγραψαν :  «Το παιδί που οι γονείς του είναι από την Ύδρα, λέγεται Υδρογόνο.»
(άγνωστος)

✔  Briefing

Μετά από αιτήματα χιλιάδων συναδέλφων από όλο τον κόσμο (εντάξει το παράκανα λίγο, μερικά εκατομμύρια ήταν) αποφασίσαμε να επαναφέρουμε to briefing του κόμβου : Το briefing της ημέρας – Πρόστιμα μη διαβίβασης λιανικών, χαρτόσημο επιχειρηματικών δανείων, Ε9 κ.ά. (23.09.2022)

 
 

Είπα(ν) :   Όσα δεν φτάνει η αλεπού, δεν τα φτάνει ούτε η φώκια

 

Επισημάνσεις

Λύση ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας με ακίνητο

Ο προσδιορισμός του τόπου άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας επί μεταβολής της φορολογικής κατοικίας (σχόλιο επί των ΣτΕ 1242-3/2021 και 1692/2021)

Πρόστιμα αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 – Προθεσμίες υποβολής δηλώσεων ακινήτων

Τέλη χαρτοσήμου εντόκων δανείων επιχειρήσεων – Αφορολόγητο γονικών παροχών – Έκδοση εταιρικών μεριδίων ΙΚΕ υπέρ το άρτιο

Άρθρα Οι τόκοι που εμπεριέχονται στα μισθώματα των συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης του Ν. 1665/1986, που έχουν συναφθεί πριν την 1/1/2014, δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 49 του Ν. 4172/2013 – ΣΟΛ Α.Ε.

 

Έγραψαν :  «Τρεις κύκλοι εφαπτόμενοι ο ένας με τον άλλον δημιουργούν τρίκυκλον»
(Λύκειο Τρίπολης)
 

ΔΕΔ

Η ΔΕΔ ακυρώνει και άλλα πρόστιμα 250 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΥ με αμελητέο ποσό φόρου προς απόδοση

  • Αφού δεν κάνει τα αυτονόητα το υπουργείο κάποιος πρέπει να το κάνει. Το κόστος όμως είναι μεγάλο και για εμάς αλλά και για τη διοίκηση. Τα πρόστιμα του ΚΦΔ χρειάζονται επειγόντως αναθεώρηση…

ΔΕΔ 1911/2022 Καταθέσεις για αύξηση κεφαλαίου – Προθεσμία αύξησης – Τέλη χαρτοσήμου

  • Η παραμονή, των κατατεθέντων χρημάτων σε σχετικό λογαριασμό της οντότητας, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μεταβάλλει το χαρακτήρα της κατάθεσης σε δάνειο και, συνεπώς, δεν δημιουργείται, εκ του λόγου τούτου, υποχρέωση καταβολής και επιπλέον τέλους χαρτοσήμου δανειακής σύμβασης.

ΔΕΔ 1449/2022 Η δαπάνη του ΕΝΦΙΑ εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα αλλοδαπής εταιρίας ιδιοκτησίας ακινήτου για περιπτώσεις που μια επιχείρηση επαναχρεώνει σε τρίτους βάσει σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης

ΔΕΔ 3396/2021 Μεταφορά εμπορευμάτων από χώρα της ΕΕ σε ελληνική εταιρία για αποθήκευση με διατήρηση της κυριότητας

ΔΕΔ 1462/2022 Μη έκδοση στοιχείων η οποία διαπιστώθηκε από την σύγκριση επίσημων και κατασχεμένων ανεπίσημων βιβλίων
[Τα ανεπίσημα βιβλία περιέχουν πάντα τις πραγματικές συναλλαγές]

ΔΕΔ 371/2022 Τέλη χαρτοσήμου επί μισθώματος ακινήτου. Μη νόμιμα επιβλήθηκαν τέλη χαρτοσήμου επί μισθώματος οικήματος που εκμισθωνόταν ως οικοτροφείο και συγκεκριμένα, ως μία λειτουργικά ενιαία κατοικία συλλογικής συμβίωσης ατόμων, με κοινούς χώρους κουζίνας, τραπεζαρίας, αναγνωστηρίου, ψυχαγωγίας, προκειμένου να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες των ποδοσφαιριστών των ακαδημιών της μισθώτριας, καθώς και χώρο γραφείων για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του οικήματος

Έγραψαν :  ΕΡ.: Τι γνωρίζεις για τη Στάση του Νίκα; ΑΠ.: Παλιά είχαν μια στάση κι εκεί κάποιοι νίκησαν, γι’ αυτό την είπαν «Στάση του Νίκα»
(από Ε’ Τάξη του δημοτικού)
 

 

Εργασιακά – Ασφαλιστικά

ΑΠ 987/2022 Σύμβαση μερικής απασχόλησης – Μαχητό το τεκμήριο πλήρους απασχόλησης σε περίπτωση μη έγκαιρης γνωστοποίησης της συμφωνίας αυτής στην Επιθεώρηση

  • Αν η έγγραφη συμφωνία για τη μερική απασχόληση δεν γνωστοποιηθεί στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την κατάρτισή της [όπως η προθεσμία αυτή ίσχυε κατά το χρόνο κατάρτισης της επίδικης σύμβασης (1.4.2009)], τεκμαίρεται ότι καλύπτει σχέση εργασίας, με πλήρη απασχόληση (Η ως άνω προθεσμία των δεκαπέντε (15) ημερών μειώθηκε σε οκτώ (8) ημέρες από την έναρξη ισχύος του ν. 3846/2010). Έτσι, δημιουργείται τεκμήριο πλήρους απασχόλησης υπέρ του εργαζομένου, δίχως να παραβλάπτονται τα δικαιώματα του εργοδότη και το οποίο (τεκμήριο) προϋποθέτει έγκυρη (έγγραφη) συμφωνία μερικής απασχόλησης και αφορά μόνο την περίπτωση μη έγκαιρης γνωστοποίησης της συμφωνίας αυτής στην Επιθεώρηση Εργασίας (ΑΠ 703/2020, ΑΠ 202/2015).
    Το ως άνω τεκμήριο είναι μαχητό, αφού δεν ορίζεται το αντίθετο στον νόμο (άρθρ. 338 παρ.2 του ΚΠολΔ) και συνεπώς ανατρέπεται, αν αποδειχθεί ότι οι έγγραφες αυτές συμβάσεις αφορούσαν πράγματι μερική και όχι πλήρη απασχόληση (ΑΠ 904/2020, ΑΠ 811/2012, ΑΠ 1097/2003).
    Στο ελάχιστο, δε, περιεχόμενο της σχετικής γραπτής ατομικής σύμβασης, που αφορά μερική απασχόληση, ανήκει η ρύθμιση του χρόνου εργασίας, του τρόπου κατανομής της εργασίας και των περιόδων εργασίας, καθώς και η ρύθμιση της αμοιβής, ενώ η παροχή της εργασίας από τον μερικώς απασχολούμενο πρέπει να είναι συνεχόμενη και να γίνεται μία φορά την ημέρα (ΑΠ 904/2020, ΑΠ 261/2016).

ΑΠ 216/2020 Συμβάσεις μεταξύ αθλητών υδατοσφαίρισης και αθλητικού σωματείου που δεν διατηρεί τμήμα αμοιβόμενων αθλητών (ΤΑΑ)

  • Η σύμβαση  μεταξύ αθλητή του Αθλητικού Σωματείου που δεν διατηρεί ΤΑΑ (τμήμα αμειβομένων αθλητών), συνάπτεται στα πλαίσια του ερασιτεχνικού αθλητισμού και δεν έχει το χαρακτήρα συμβάσεως εξαρτημένης εργασίας, αλλά πρόκειται για ιδιόμορφη σύμβαση στην οποία, κατά τις επιταγές του ανωτέρω Νόμου, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του καταστατικού του σωματείου ή του σχετικού ειδικού κανονισμού της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας.

Πότε πληρώνονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Οκτωβρίου

ΕΡΓΑΝΗ: Ανακοίνωση για υπεύθυνες δηλώσεις-ορθές επαναλήψεις «Πρώτο Ένσημο» και ανοιχτό πρόγραμμα 150.000 θέσεων εργασίας

➤ Πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών: Η απόφαση για τη δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας. η απόφαση  →  84253/13.9.2022

myteka.gov.gr – «Ατομικός κουμπαράς»: Ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης εισφορών και αποταμίευσης

➤ Δημόσιοι υπάλληλοι: Διευκρινίσεις για τη χορήγηση αδειών ανατροφής τέκνου σε νεοδιοριζόμενο/η και άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου →  ΔΙΔΑΔ/Φ.69/215/οικ. 14695/20-09-2022

Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 32/2022 Τροποποίηση του περιεχομένου της αίτησης και του καταλόγου των στοιχείων, εγγράφων και δικαιολογητικών εξωδικαστικού μηχανισμού. Κοινοποίηση των διατάξεων της KYA υπ’ αρ. 122836 ΕΞ 2022/01-09-2022 (ΦΕΚ Β’, 4696/08-09-2022)

 

Έγραψαν :  «Ο γλάρος είναι αποδημητικό πουλί. Το καλοκαίρι πάει στην παραλία, το χειμώνα στις ακτές. Ενδιαμέσως στους σκουπιδότοπους και λιμάνια. »
(Γυμνάσιο Καβάλας, 1988)

 

ΣτΕ – Αποφάσεις ΔΕΕ

ΣτΕ 2330/2021 Η ΠΟΛ 1080/1994 ρητά υπέδειξε ορισμένη συμπεριφορά στην απορροφώσα εταιρία ως σύμφωνη με τις διατάξεις του ν. 2166/1993 (σύνταξη απογραφής και ισολογισμού μετασχηματισμού για την απαλλαγή από την καταβολή φόρου μεταβιβάσεως ακινήτων)

ΣτΕ 2518/2021 Η περίπτωση αναγραφής ανακριβούς τιμήματος σε συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου εμπίπτει στην περίπτωση της ανακριβούς έκδοσης στοιχείου κατά τη διάταξη της παρ. 10 του άρθρου 5 του ΚΒΣ

ΣτΕ 2332/2021 Συνέπειες μερικής εικονικότητας (υπερτιμολόγηση)

ΣτΕ 2515/2021 ΚΒΣ – Ορθή ερμηνεία της παράβασης της περίπτωσης β’ της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν. 3888/2010 (μη επίδειξη των θεωρημένων βιβλίων σε έλεγχο)

ΣτΕ 2001/2021 Προϋποθέσεις μη δέσμευσης του Ελληνικού Δημοσίου από την κατ’ άρθρο 44 του ν. 1892/1990 συμφωνία επιχείρησης με τους πιστωτές

ΣτΕ 1242/2021 Μεταφορά φορολογικής κατοικίας: Η διατήρηση της ιδιότητας διαχειριστή ΟΕ δεν μπορεί να εξομοιωθεί με φυσική παρουσία στην Ελλάδα για μακρά χρονικά διαστήματα

ΣτΕ 1243/2021 ΠΟΛ 1260/2014 παρ. 2: Σε περίπτωση προσκομίσεως των κατά νόμο απαιτούμενων για την απόδειξη της μεταβολής της φορολογικής κατοικίας δικαιολογητικών, μόνη η συμμετοχή στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση ημεδαπών εταιρειών δεν αποτελεί επαρκές στοιχείο για τον χαρακτηρισμό του ενδιαφερόμενου ως φορολογικού κατοίκου Ελλάδας

➤  ΣτΕ 2758/2021 Μεταβολή φορολογικής κατοικίας: Το μισθωτήριο και το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας συνεκτιμώνται με τα λοιπά υποβληθέντα στοιχεία

➤  Υπόθεση C‑227/21 Το άρθρο 168 του ΦΠΑ αντιτίθεται σε εθνική πρακτική βάσει της οποίας, στο πλαίσιο της πώλησης ακινήτου μεταξύ υποκειμένων στον φόρο, δεν αναγνωρίζεται στον αγοραστή το δικαίωμα έκπτωσης του καταβληθέντος φόρου προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ) επί των εισροών για τον λόγο και μόνον ότι αυτός γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ότι ο πωλητής αντιμετώπιζε οικονομικές δυσχέρειες ή βρισκόταν σε κατάσταση αφερεγγυότητας και ότι το γεγονός αυτό μπορούσε να έχει ως συνέπεια ότι ο πωλητής δεν θα απέδιδε ή δεν θα ήταν σε θέση να αποδώσει τον ΦΠΑ στο Δημόσιο Ταμείο.

 

Ερ.Απ. :  «ΕΡ.: Τι γνωρίζετε για τον βυζαντινό ρυθμό; ΑΠ.: Οι βυζαντινοί ό,τι κι αν έκαναν το έκαναν με ρυθμό, γι’ αυτό ονομάστηκε βυζαντινός ρυθμός.»
(από τάξη Ε’ Δημοτικού)
 


 

Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις


ΣΑΔΦ και πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας αλλοδαπής: Διευκρινίσεις και οδηγίες ΑΑΔΕ

Άσκηση του επαγγέλματος τελωνειακού αντιπροσώπου: Οι νέες διατάξεις του ν. 4955/2022

Γνωστοποίηση της τιμής ελαιολάδου ελαιοκομικού έτους 2022-2023, για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονία


Υπόδειγμα ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ γονέα και Επιμελητή/τριας στο πλαίσιο της Δράσης «Νταντάδες της Γειτονιάς»

  • Με τις διατάξεις της απόφαση αυτή καθορίζεται το υπόδειγμα του ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ του γονέα και του/της Επιμελητή/τριας της παρ. 5 του άρθρου 41 του ν. 4837/2021 (Α’ 178), στο πλαίσιο της Δράσης «Νταντάδες της Γειτονιάς», το οποίο θα καταρτίζεται και κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής.

    Η πιλοτική εφαρμογή της Δράσης «Νταντάδες της Γειτονιάς» εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (ΕΠΑΝΑΔ ΕΔΒΜ) της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

     H απόφαση :83413/9.9.2022

223/3/8-9-2022 Έγκριση μετάφρασης στην ελληνική γλώσσα του Διεθνούς Προτύπου :

 

Λοιπές αποφάσεις

84489/13.9.2022 Αύξηση συντάξεων με προσωπική διαφορά

 Δ1α/ΓΠ.οικ.53937/23.9.2022 Παράταση ισχύος της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.51236/8.9.2022 κοινής υπουργικής απόφασης περί έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας έως και τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 06:00.

 Δ.15/Δ’/82062/16.9.2022 Συμπληρωματική οριοθέτηση πληγεισών από φυσική καταστροφή περιοχών των Περιφερειακών Ενοτήτων Κέρκυρας και Ιθάκης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων [Συμπληρωματική οριοθέτηση πληγεισών περιοχών για διευκολύνσεις καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στην Κέρκυρα και την Ιθάκη]

 Δ.15/Δ’/86043/19.9.2022 Οριοθέτηση πληγεισών από φυσική καταστροφή περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας [Διευκολύνσεις καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για περιοχές στην Ηλεία]

Δ.15/Δ’/86023/19.9.2022 Οριοθέτηση πληγεισών από φυσική καταστροφή περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου [Διευκολύνσεις καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για περιοχές στη Λέσβο]

60924/19-09-2022 Λογιστική αποτύπωση της εκτέλεσης δανειακών συμβάσεων που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ

 284273/Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./Α325/6.9.2022 Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση της 11ης Αυγούστου 2021, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης [Στεγαστική συνδρομή και οριοθέτηση περιοχών για αποκατάσταση ζημιών σε κτήρια από τη χαλαζόπτωση της 11ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Δράμας]

 ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/93866/1393/16-09-2022 Τροποποίηση (2η) της υπό στοιχεία Α.Π. ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/61929/864 (Β’ 3099/17.06.2022) απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Προκήρυξη του προγράμματος “Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή” που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020»  [«Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» – Τροποποίηση της απόφασης προκήρυξης του προγράμματος]

 284889/Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./Α325/14.9.2022 [Εφάπαξ ενίσχυση έναντι στεγαστικής συνδρομής για ζημιές σε κτήρια από την πυρκαγιά της 19ης Ιουλίου 2022 σε περιοχές του Βορείου Τομέα Αθηνών και Ανατολικής Αττικής]

284274/Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε/Α321/06-09-2022 Ορισμός προθεσμίας υποβολής αιτήσεων σχετικά με τη χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Ελλάδας από τον Μάιο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2021 [Στεγαστική Συνδρομή: Προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ζημιές σε κτήρια που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της χώρας από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 2021]

832594/21.9.2022 Συμπληρωματική Δημόσια Πρόσκληση 7Β/2022 για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 2.000 ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου» [Επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου – Αιτήσεις για 300 διαθέσιμες θέσεις]

ΔΔΑΔ Ε 1090180 ΕΞ 2022 Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΔΔΑΔ Ε 1191816 ΕΞ 2018/28-12-2018 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Καθορισμός των οργάνων, των κριτηρίων και της διαδικασίας Διαχείρισης Απόδοσης των υπαλλήλων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 4389/2016 (Α’ 94)» (Β’ 6225).

ΔΔΑΔ Ε 1090191 ΕΞ 2022 Καθορισμός ημερομηνίας έναρξης αξιολόγησης για την αξιολογική περίοδο 2021 σύμφωνα με την περ. δ’ της παρ. 6 του άρθρου 26 της υπό στοιχεία ΔΔΑΔ Ε 1191816 ΕΞ 2018/28.12.2018 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ «Καθορισμός των οργάνων, των κριτηρίων και της διαδικασίας Διαχείρισης Απόδοσης των υπαλλήλων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 4389/2016 (Α’ 94)» (Β’ 6225).

 Δ.ΟΡΓ.Α 1089912 ΕΞ 2022 Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ. ΟΡΓ. Α 1003049 ΕΞ 2022/14-1-2022 (Β’ 142) απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ως προς τον ανακαθορισμό των οργανικών θέσεων προσωπικού ορισμένων Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.

Λοιπές Ειδήσεις

Ηλεκτροκίνηση: Στόχος για 25.000 φορτιστές πανελλαδικά μέχρι το 2030

ΔΕΕ – GDPR – Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Ο χρήστης πρέπει να έχει πλήρη επίγνωση του ότι, με ρητή πράξη, δημοσιοποιεί δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα

Προσωπικός Ιατρός: Ένταξη όλων των παθολογικών ειδικοτήτων

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Διπλάσιο πλεόνασμα τον Ιούλιο λόγω τουρισμού αλλά αύξηση ελλείμματος στο επτάμηνο

Δήμος Αθηναίων – Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες: Άνοιγμα οικογενειακής μερίδας, μεταδημότευση, ρύθμιση οφειλών, οικοδομικοί φάκελοι

Δημόσιο: Άδειες ανατροφής τέκνων – Διευκρινίσεις ΥΠΕΣ

Σε 938.361 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων αναζητούντων εργασία για τον μήνα Αύγουστο

Από 24 Οκτωβρίου οι αιτήσεις στη δράση «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» του «Ελλάδα 2.0»

Δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης – Υπ. Ανάπτυξης: «Επιταχύνεται και απλοποιείται η διαδικασία πιστοποίησης»

ΔΥΠΑ: «Προτεραιότητα η ένταξη των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας για τις Ευρωπαϊκές Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόληση

1.700 έλεγχοι σε επιχειρήσεις του κλάδου διανομής – Eπιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 373.150,00 ευρώ

 Από 26 Σεπτεμβρίου η λειτουργία της νέας εφαρμογής ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων στο ΣτΕ

Καλή συνέχεια σε όλους.
 

 

Source