Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Το σχόλιο της Δευτέρας – Είμαστε παίκτες ή πιόνια στο σκάκι της ζωής;

Επιμέλεια:
Καρποδίνης Δημήτρης
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλή εβδομάδα
και καλό μήνα σε όλους
Είμαστε παίκτες ή πιόνια στο σκάκι της ζωής;

Αρχές Δεκέμβρη και οι πρώτες λέξεις που ξεπηδάνε από το μυαλό μου είναι άγχος, συνεχείς αλλαγές, πιεστικές
καταληκτικές ημερομηνίες, ψηφιακός μετασχηματισμός και παρατάσεις. Άραγε με τόσο μετασχηματισμό θα έρθει κάποτε ο καιρός που θα είμαστε πιο χαλαροί; Δύσκολο να το απαντήσει κανείς και πολύ δυσκολότερο να γίνει πραγματικότητα αυτό. Πολλές οι υποχρεώσεις, τα καθημερινά πρέπει, και καθημερινά γεμάτοι από φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Τελικά όλα είναι επιλογές. Οι επιλογές μας κάθε μέρα, κάθε στιγμή, μικρές ή μεγάλες καθορίζουν την παρτίδα στο σκάκι της καθημερινής μας ζωής. Δεν μας καθορίζουν τα γεγονότα που μας συμβαίνουν, αλλά η αντίδραση μας σε αυτά. Μπορεί να συμβεί το ίδιο γεγονός σε δύο άτομα και να το αντιμετωπίσουν εντελώς διαφορετικά. Επομένως το πως προσεγγίζουμε την πραγματικότητα αυτό είναι που κάνει τη διαφορά στην καθημερινότητα της ζωής μας.

Τα πάντα είναι θέμα επιλογών και θέμα στάσης. Η τελική νίκη για τον καθένα από εμάς είναι διαφορετική, καθώς μπορεί να έχουμε διαφορετικές προτεραιότητες, επιθυμίες ή μπορεί να έχουμε και τις ίδιες με
τον συνάνθρωπό μας αλλά σε διαφορετική σειρά ή σε διαφορετικό βαθμό.

Αν βελτιώσουμε τον τρόπο που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τα πράγματα, θα βελτιωθεί η ζωή μας και θα είμαστε πιο χαρούμενοι. Οι καθημερινές επιλογές μας καθορίζουν τις μάχες της παρτίδας στο σκάκι της ζωής,
είτε είμαστε παίκτες είτε πιόνια.

Στο σκάκι, δεν υπάρχουν χρόνοι (στο ερασιτεχνικό). Στη ζωή όμως υπάρχουν. Στόχος είναι να κερδίσεις την παρτίδα της ζωής δίνοντας περισσότερο ποιοτικό χρόνο στον εαυτό σου και να ευχαριστηθείς την καθημερινότητα με την κάθε νίκη ή την κάθε ήττα . Άλλωστε η ήττα είναι ήττα μόνο όταν δε μαθαίνεις τίποτα από αυτή.

Στα δικά μας τώρα το θέμα της περασμένης εβδομάδας ήταν η παράταση στην απογραφή την οποία έδωσε το υπ. Εργασίας (σαν να μας έγινε χάρη) μέχρι 20/12 επισημαίνοντας, πως δεν θα υπάρξει άλλη. Προφανώς τους καθυστερούμε και θέλουν να ξεκινήσουν άμεσα ελέγχους για πάταξη της αδήλωτης εργασίας. Αυτή η μείωση του γραφειοκρατικού βάρους με ξεπερνάει καθώς επιβαρύνει τα μικρά λογιστικά γραφεία με κόστος που δύσκολα θα αντέξουν σε χρόνους υλοποίησης και κόστος διεκπεραίωσης. Νομίζω πως είναι περισσότερο σαφές από ποτέ, πως μόνο ενωμένοι ως κλάδος θα έχει ιδιαίτερο βάρος η γνώμη μας και είναι λυπηρό που εμείς οι ίδιοι με την ασυντόνιστη στάση μας υποτιμούμε την δύναμη μας και την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια.
Παρατείνεται έως τις 20 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την ψηφιακή απογραφή του χρόνου εργασίας στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»
Η κοροϊδία του υπ. Εργασίας για την ψηφιακή απογραφή

Πλησιάζουμε στο τέλος μιας πολύ δύσκολης χρονιάς και οι αλλαγές συνεχίζουν να έρχονται με καταιγιστικό ρυθμό. Μας περιμένουν όμως και άλλες και το 2023 δεν θα είναι εύκολο (υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στις ενδοοκοινοτικές συναλλαγές (μέσω παρόχου), αλλαγές στο vies, αλλαγές στο one stop shop στις λιανικές διασυνοριακές συναλλαγές, εφαρμογή ψηφιακής κάρτα, συνέχεια
Mydata…).

Σημαντικά θέματα εβδομάδος


Παρατείνεται έως τις 20 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την ψηφιακή απογραφή του χρόνου εργασίας στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»

Η κοροϊδία του υπ. Εργασίας για την ψηφιακή απογραφή

ΛΣΑ: Το Υπουργείο Εργασίας καταστρέφει τις επιχειρήσεις με το πρόσχημα της «Προστασίας της Εργασίας»

ΠΟΦΕΕ: Χάρισμά σας η παράταση κ. Χατζηδάκη…

Δείτε σε μαγνητοσκόπηση το εργατικό webinar: Απογραφή, ψηφιακό ωράριο & κάρτα εργασίας

 MyData – Αποκλίσεις και αυτά που έρχονται το 2023

Το 2021 ήταν η χρονιά που δόθηκε βάρος στις διαβιβάσεις εσόδων ενώ το 2022 είναι χρονιά προσαρμογής εκπαίδευσης με  βάρος στις λογιστικοποιήσεις και διαβιβάσεις αντικριζόμενων και μη εξόδων ώστε να αναδειχτούν προβλήματα που τυχόν θα εμφανιστούν.

Για αυτό και από Δεκέμβριο θα έχουμε διαθέσιμη την

ανοικτή πιλοτική προ συμπλήρωση περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ
για προσαρμογή και δική μας εκπαίδευση.

Εφόσον η οντότητα θα χαρακτηρίζει έξοδα αυτά θα εμφανίζονται στην περιοδική δήλωση ώστε να βλέπουμε την εικόνα μας στο mydata με στόχο να διορθώσουμε τα τυχόν λάθη μας στις διαβιβάσεις που διενεργούμε. Σε επόμενη υλοποίηση θα εμφανιστούν στις περιοδικές δηλώσεις και τα ειδικότερα θέματα ΦΠΑ (π.χ. άρθρο 39, 45 κλπ ).

Θα βοηθούσε στα συγκεντρωτικά ποσά που απεικονίζονται στους κωδικούς του εντύπου περιοδικής δήλωσης να υπάρχει από την ΑΑΔΕ ανάλυση ποσών αυτό θα διευκόλυνε όλους μας αλλά ακόμα είναι η αρχή και το βάρος πρέπει να πέσει στην λογιστικοποίηση εξόδων.  Σημαντικότερο θέμα που υφίσταται στον χαρακτηρισμό των αντικριζόμενων εξόδων και αγορών αφορά τον χαρακτηρισμό εξόδων αντικριζόμενων παραστατικών όπου ο εκδότης διαβιβάζει αναλυτικά ( και όχι ως σύνοψη ανά συντελεστή ΦΠΑ που αναφέρει η  Α.1138 ) τις γραμμές του παραστατικού που εκδίδει και ο λήπτης καλείται να το χαρακτηρίσει μέσω της λογιστικής του εγγραφής σε ένα λογαριασμό Γενικής Λογιστικής σε μία γραμμή ανά συντελεστή ΦΠΑ. Πιστεύω σύντομα θα έχουμε ξεκάθαρη θέση ως προς τον χειρισμό τέτοιων περιπτώσεων άλλωστε πρόστιμα δεν υπάρχουν παρά μόνο στη μη συμμετοχή της εταιρείας στο όλο project.

Σίγουρα όλα τα παραπάνω δημιουργούν κόστος στις επιχειρήσεις και στα λογιστήρια καθώς εκτός της εκπαίδευσης που είναι απολύτως απαραίτητη υπάρχουν και ιδιαίτερα θέματα που προκύπτουν είτε τεχνικά είτε μέσα από τις πρακτικές και την ροή των διαδικασιών στα λογιστήρια που ακολουθεί η κάθε μία. Σκοπός είναι να δούμε όχι το ποιος φταίει αλλά τι φταίει για να διορθωθεί, επομένως και στο θέμα που λέγεται πρόστιμα είμαι της γνώμης πως πρέπει η διοίκηση της ΑΑΔΕ να δώσει περισσότερο χρόνο προσαρμογής, εκπαίδευσης και να μην τιμωρήσει αυτούς που συμμετέχουν διαβιβάζοντας μερικώς ή από τεχνική αδυναμία.

Αρχές του 2023 θα έρθει τροποποίηση της Α.1138 που θα αναφέρει για τις διαβιβάσεις λιανικών μέσω ΦΗΜ, από 04/2023 θα έρθει το Ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής με σημαντική βαρύτητα στην ψηφιακή διακίνηση να δίνεται στην επιβεβαίωση από τον Λήπτη του Δελτίου ενώ πρέπει να αλλάξει η υποχρεωτικότητα σε τελωνεία ή δημόσιο που ζητούν σε hard copy το Δελτίο αντί να το λαμβάνουν και να το αποδέχονται σε άυλη μορφή. Υπάρχουν νομοτεχνικά θέματα που προκύπτουν από την ψηφιακή διακίνηση αγαθών όπως π.χ. θα είναι αποδεικτικό το ηλεκτρονικό Δελτίο σε ένα δικαστήριο; θα υπάρχει προσβασιμότητα στο internet σε απομακρυσμένες περιοχές;
πρέπει όλα τα προϊόντα να είναι ζυγισμένα;
Σίγουρα θα αναδειχτούν και πολλά περισσότερα θέματα που χρήζουν διευκρινήσεων και πρέπει να ξεκαθαριστούν ώστε να μην δημιουργούνται ανησυχίες χωρίς λόγο.

Μέσα του 2023 θα έχουμε ανακοινώσεις και λεπτομέρειες ως προς την υποχρεωτικότητα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης προς το Δημόσιο στις B2G συναλλαγές χωρίς όριο και θα συμπαρασύρει κατά την γνώμη μου (σε δεύτερο χρόνο υποχρεωτικά) και τις Β2Β συναλλαγές. 

Πολλοί συνάδελφοι ρωτούν για τις Αποκλίσεις, Παραλήψεις αλλά και τα πρόστιμα στις προθεσμίες διαβίβασης συναλλαγών του 2021. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως για τα έσοδα δεν θα προβούμε σε συμφωνίες με το συνοπτικό βιβλίο αλλά να ξέρουμε πως όλα τα παραστατικά εσόδων
έχουν λάβει ΜΑΡΚ. Αυτό θα έχει ουσία όταν θα δούμε από πλευράς ΑΑΔΕ το αναλυτικό βιβλίο που είναι το λογιστικό βιβλίο. Τα αντικριζόμενα παραστατικά εξόδων ως λήπτες εξυπηρετεί να τα διαβιβάζουμε για το 2021 συγκεντρωτικά ( ως παραστατικό αποκλίσεων ή παραλήψεις ) ανά ΑΦΜ με το συνολικό αρχικό ποσό της συνολικής καθαρής αξίας των παραστατικών ( όχι την διαφορά ) και κατά προσέγγιση το ΦΠΑ χωρίς υποχρέωση διαβίβασης για τα έξοδα, φόρους, τέλη, παρακρατήσεις, κρατήσεις και έλεγχο ως προς το πλήθος παραστατικών. Η διαβίβαση παράληψης ή απόκλισης για το 2021 λόγω της συγκεντρωτικής διαβίβασης που επιτρέπεται μόνο για το 2021 δεν διαφέρει ουσιαστικά και αποκτά ουσία η διαφορετικότητα της έννοιας παράληψη ή απόκλιση όταν το 2022 θα υποχρεωθούμε αναλυτικά να τις στέλνουμε ανά παραστατικό.

➤ Προαιρετικά για το 2021 δεν στέλνουν αποκλίσεις/παραλήψεις σε αντικριζόμενα έξοδα, συναλλαγές για τις ακόλουθες περιπτώσεις:
 ✻  Νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικά και δεν τηρούν Βιβλία ( όπως σύλλογοι, ιεροί ναοί, μονές και σωματεία. Προσοχή δεν αφορά τις αστικές μη κερδοσκοπικές ).
 ✻  Αγρότες ειδικού καθεστώτος
 ✻  Δημόσιο – ΝΠΔΔ που δεν τηρούν τα Ε.Λ.Π.
 ✻  Ατομικές επιχειρήσεις που δεν τηρούν βιβλία και υπάγονται στο άρθρο 39. – Αφορά αυτές που έχουν κύκλο εργασιών μέχρι 10.000€

Επίσης δεν στέλνουμε αποκλίσεις για :
 ✻  Ενοίκια ακινήτων που αφορούν ιδιόχρηση ή Δωρεάν παραχώρηση της οντότητας.
 ✻  Παραστατικά που αφορούν Εκκαθαρίσεις ( Παράδειγμα Εκκαθάρισης )
 ✻  Παραστατικά από συναλλαγές εσόδων από ενοίκια και αφορούν ιδιόχρηση και εν γένει συναλλαγές που δεν διασταυρώνονται καθώς συναλλασσόμαστε με φυσικά πρόσωπα ( π.χ. έχουμε εκμισθωτή φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματία μη υπόχρεο στο mydata ή παραστατικά για φόρους διαμονής )
 ✻  Δεν στέλνουμε αποκλίσεις για συναλλαγές ( αφορά μέχρι και το 2022 ) σε μη αντικριζόμενες (Τράπεζες, ΔΕΚΟ – Παράδειγμα ΔΕΗ, Διόδια ) οντότητες ή μη αντικριζόμενα παραστατικά. Προσοχή δεν αναφέρομαι στις ΑΠΕ αποδείξεις πώλησης εισιτηρίων που αυτά διαβιβάζονται κανονικά γιατί αφορούν παραστατικά 11.2 & 2.1
 ✻  Συναλλαγές σε αντικριζόμενα παραστατικά όπου με τον εκδότη προμηθευτή μας σωρευτικά η απόκλιση είναι μικρότερη των 100€ ( Προσοχή δεν αφορά την περίπτωση που π.χ. εμείς ως λήπτες να έχουμε καθαρή αξία -90€ και ο εκδότης +90€ => καθώς προκύπτει 180€ διαφορά καθαρής αξίας )
 ✻  Εάν υπάρχει διαφορά π.χ. στο ΦΠΑ ενώ η καθαρή αξία είναι σωστή – Δεν είναι απαραίτητο να στείλουμε

Προαιρετικά στέλνουμε χαρακτηρισμούς εξόδων αλλά προτείνω να ασχοληθείτε με χαρακτηρισμούς εξόδων σε συναλλαγές του 2022. Ακόμα δεν υπάρχει η δυνατότητα αποστολής αποκλίσεων παραλήψεων μέσω της ειδικής φόρμας καταχώρησης και πολλές εταιρείες λογισμικού δεν έχουν ετοιμάσει τις αναφορές αποκλίσεων. Μάλλον τελικά αυτό θα επηρεάσει την προθεσμία ως προς τον καταληκτικό χρόνο (31/12/2022) υποβολής της υποχρέωσης των αποκλίσεων.

Σε όλες τις παραπάνω διαβιβάσεις αποκλίσεων ή παραλήψεων δεν υπάρχει (από τους λήπτες παραστατικών για το 2021) η υποχρέωση διαβίβασης χαρακτηρισμών ενώ εάν δεν στείλεις καθόλου αποκλίσεις, παραλήψεις αποτελεί στοιχείο πληροφοριακού χαρακτήρα με γενικό συνολικό πρόστιμο 100€. Να θυμίσω στις ΜΥΦ το πρόστιμο χρεωνόταν με καταχωρήσεις ανά ημέρα ενώ το πρόστιμο του mydata για το 2021 αφορά το έτος/ΑΦΜ. Πολύ σημαντικό και ασχέτως mydata  πρέπει να δείτε συνάδελφοι τα έξοδα σας εάν είναι μεγαλύτερα σε αξία από την αξία που διαβιβάζουν οι προμηθευτές σας ( ERP > MYDATA ) καθώς μπορεί να υπάρχουν λάθος ή διπλές καταχωρήσεις στην Λογιστική σας.
Εντός του 2023 θα νομοθετηθούν πρόστιμα ως προς την μη συμμετοχή ή την εκπρόθεσμη διαβίβαση για τους εκδότες παραστατικών και υπάρχει μία αυξημένη τάση κατάργησης των χειρόγραφων και όλο και περισσότερο να ενταθούν οι διαβιβάσεις σε πραγματικό ή σύντομο χρόνο (την επόμενη ημέρα από την έκδοση – όχι την επόμενη εργάσιμη ) καθώς οδεύουμε στα επόμενα χρόνια προς την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Προ-συμπλήρωση δηλώσεων ΦΠΑ

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ από το myDATA – Θα παραμείνουν κλειστές από Πέμπτη 1.12.2022 έως και τη Δευτέρα 5.12.2022 Ή απόφαση → Α.1170/2022

  • Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, προβλέπεται ότι για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 5.12.2022 και εφεξής και αφορούν φορολογικές περιόδους από 1.1.2022 και έπειτα, η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ, με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ και τον λογιστικό χαρακτηρισμό τους από τις υπόχρεες σε δήλωση επιχειρήσεις.

    Ειδικά, ως προς τις εισροές ΦΠΑ, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών δαπανών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, όλες οι δαπάνες προσυμπληρώνονται στον κωδικό 361 (Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας). Δεν περιλαμβάνονται στην προσυμπλήρωση οι δαπάνες από παραστατικά που έχουν εκδοθεί από επιχείρηση με δραστηριότητα (ΚΑΔ), για την οποία σύμφωνα με το νόμο δεν παρέχεται έκπτωση του ΦΠΑ (πχ δαπάνες στέγασης, τροφής, ποτών, φιλοξενίας, ψυχαγωγίας, μετακίνησης κλπ).

    Η προσυμπλήρωση θα είναι διαθέσιμη για όλες τις δηλώσεις έτους 2022 που υποβάλλονται από 5.12.2022. Αφορά δηλαδή τόσο τις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις περιόδου Νοεμβρίου 2022 κι εφεξής, όσο και τις αρχικές εκπρόθεσμες και τροποποιητικές δηλώσεις προηγούμενων μηνών έτους 2022.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Η απόφαση για τα δικαιολογητικά, τη διατήρηση προσωπικού, τον υπολογισμό επιστρεπτέου μέρους κ.ά.

  • Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση (ΓΔΟΥ 85/2022)  με την οποία τροποποιούνται οι αποφάσεις για την επιστρπτέα προκαταβολή.

    α)  Η 1η βασική αλλαγή έχει σχέση με την διατήρηση προσωπικού και την διευκόλυνση που δόθηκε :
    Εάν το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μικρότερο κατά μία μονάδα και άνω από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την ………….θεωρείται ότι δεν τηρήθηκε η ανωτέρω υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων, ενώ εάν το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μικρότερο κατά λιγότερο από μία μονάδα από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την ………………. θεωρείται ότι τηρήθηκε η ανωτέρω υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων (όπου τελίτσες οι σχετικές ημερομηνίες για τη διατήρηση προσωπικού ανάλογα με την κάθε απόφαση).


    β) Σε ό,τι αφορά την υποχρέωση για την υποβολή δηλώσεων 2019 και 2020 έως την 31η 3.2022, προστέθηκαν νέες περιπτώσεις που καλύπτουν και άλλες διαχειριστικές χρήσεις εκτός από την χρήση 1.1 έως 31.12.

    Συγκεκριμένα:

    Ειδικά για τις κάτωθι περιπτώσεις ισχύουν τα εξής:
    i) Για επιχειρήσεις με διαχειριστική χρήση από 1 Νοεμβρίου ως 31 Οκτωβρίου ή και από 1 Δεκεμβρίου ως 30 Νοεμβρίου το ύψος των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών προκύπτει από τον κωδικό 500 της κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Ε3) της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 και 2020, αντίστοιχα, όπως έχουν υποβληθεί μέχρι την 31η.05.2022.
    ii) Για επιχειρήσεις που έκαναν αλλαγή της διαχειριστικής περιόδου εντός του 2019, η σύγκριση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2020 της επιχείρησης διενεργείται σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019, με τον κωδικό 500 του εντύπου Ε3 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 που αφορά τη νέα διαχειριστική περίοδο.
    iii) Για επιχειρήσεις που έκαναν αλλαγή της διαχειριστικής περιόδου εντός του 2019, όταν μέρος των εισοδημάτων είχε δηλωθεί στο φορολογικό έτος 2018, η σύγκριση των εσόδων πραγματοποιείται με αναγωγή του συνόλου των δηλωθέντων εισοδημάτων των φορολογικών ετών 2018 και 2019 σε δωδεκάμηνη βάση.
    iv) Για επιχειρήσεις που έκαναν αλλαγή της διαχειριστικής περιόδου εντός του 2020, η σύγκριση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019 της επιχείρησης διενεργείται σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2020, με τον κωδικό 500 του εντύπου Ε3 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 αναγόμενο σε δωδεκάμηνη βάση.
    v) Για επιχειρήσεις που εκ παραδρομής αναγνωρίστηκε το μη επιστρεπτέο ποσό ως έσοδο του φορολογικού έτους 2020, και έχει υποβληθεί μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022 τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 αποκλειστικά για την αιτία αυτή, η επιχείρηση μπορεί να υποβάλει μέσω της εφαρμογής «τα αιτήματά μου» της διαδικτυακής πύλης myaade.gov.gr στον κατάλογο της «διαδικασίας» της
    «θεματικής ομάδας» Εισόδημα με επιλογή «Επανυπολογισμός επιστρεπτέου ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής» αίτηση από την 30η Νοεμβρίου μέχρι και την 7η Δεκεμβρίου 2022 προκειμένου να διενεργηθεί εκ νέου ο υπολογισμός του επιστρεπτέου ποσού, κατόπιν μηχανογραφικής διασταύρωσης των κωδικών των εντύπων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 από την ΑΑΔΕ.
    Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων θα πρέπει να έχει διαγραφεί το συνολικό ποσό του κωδικού 481 του εντύπου Ν και στην περίπτωση της τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, να έχει τροποποιηθεί ο υποκωδικός 011 του κωδικού 144, και παράλληλα και για τις δυο περιπτώσεις, θα πρέπει να έχει μειωθεί ισόποσα ο κωδικός 560 του πίνακα Ζ1 του εντύπου Ε3. Για τις ανωτέρω περιπτώσεις i ως και v, εφόσον έχει ήδη διενεργηθεί ο υπολογισμός του επιστρεπτέου ποσού και έχει ήδη βεβαιωθεί αυτό μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022, το επιστρεπτέο ποσό επανυπολογίζεται. Μετά τον επανυπολογισμό, το επιστρεπτέο ποσό που βεβαιώθηκε μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022 διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης όπως αυτό υπολογίζεται εκ νέου. Ο νέος τίτλος είσπραξης εξοφλείται σύμφωνα με την παρ. 3. Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού των ανωτέρω περ. α και β της παρ. 3 ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

    γ) Δόθηκε η παράταση που είχε προαναγγελθεί με το Δ.Τ. έως 30.12.2022 για την υποβολή δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

    δ) Παρατείνεται έως τις 31/01/2023, η καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής με τις ανάλογες τροποποιήσεις με τις ανάλογες προσθήκες/μεταβολές σε όλες τις αποφάσεις και ορίζεται ότι:

    Σε περίπτωση βεβαίωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων διενεργείται εκ νέου υπολογισμός.
    Εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου 2022 και μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης όπως αυτό υπολογίζεται σύμφωνα με τα ισχύοντα στην κάθε απόφαση για τα ποσοστά επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ο νέος τίτλος είσπραξης εξοφλείται σύμφωνα με τις δόσεις που προβλέπονται  στο σχετικό άρθρο της κάθε απόφασης. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.
    Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 30ης Δεκεμβρίου 2022 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης όπως αυτό υπολογίζεται  σύμφωνα με τα ισχύοντα στην κάθε απόφαση για τα ποσοστά επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ο νέος τίτλος είσπραξης εξοφλείται με βάση τις δόσεις που προβλέπονται στο σχετικό άρθρο της κάθε απόφασης.
    Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού  ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.
    Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 30ης Δεκεμβρίου 2022 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης σύμφωνα με το άρθρο 9, η παράταση του πρώτου εδαφίου θεωρείται ως μη χορηγηθείσα και εφαρμόζεται το άρθρο 6 του ν. 4978/2022 (Κ.Ε.Δ.Ε.) επί του ποσού που βεβαιώθηκε μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022, από 1 Δεκεμβρίου 2022.»

    Δείτε τις αποφάσεις ΓΔΟΥ 94/2.5.2020, ΓΔΟΥ 148/3.7.2020, ΓΔΟΥ 233/2020, ΓΔΟΥ 281/13.11.2020, ΓΔΟΥ 19/25.1.2021, ΓΔΟΥ 232/1.3.2021, ΓΔΟΥ 420/23.4.2021  κωδικοποιημένες όπως ισχύουν

  Η Κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας (Δείτε το ΦΕΚ και το κείμενο όπως δημοσιεύθηκε στον κόμβο)

  • Μεταξύ άλλων, η κωδικοποιημένη εργατική νομοθεσία περιλαμβάνει τις βασικές ρυθμίσεις για τη σύμβαση εργασίας, την έννοια και το περιεχόμενό της, την κατάρτιση και την καταγγελία της, τον χρόνο εργασίας (ωράριο και άδειες) και την αμοιβή, κ.ά.

    Το κωδικοποιημένο κείμενο θα κυρωθεί με Προεδρικό Διάταγμα, με την ίδια διαδικασία που εφαρμόστηκε για την κωδικοποίηση της εκλογικής και της πολεοδομικής νομοθεσίας.

    Θα ακολουθήσει εντός του Δεκεμβρίου η κωδικοποίηση της νομοθεσίας για το συλλογικό εργατικό δίκαιο, τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και τη διοικητική εποπτεία της αγοράς εργασίας.


!!!!!!!   Η κωδικοποίηση δεν επιφέρει καμία τροποποίηση, προσθήκη ή κατάργηση διατάξεων, αλλά συγκεντρώνει τις υφιστάμενες διατάξεις όπως ισχύουν, με λογική και θεματική συνέχεια προκειμένου να διευκολύνεται η αναζήτηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Σε περίπτωση που υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο κείμενο του Κώδικα και στην αρχική διάταξη που έχει κωδικοποιηθεί, αυτή που θα εφαρμοσθεί θα είναι η αρχική διάταξη
Το ΦΕΚ δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής.

  Ενδικοφανείς προσφυγές: Σε λειτουργία η ψηφιακή υποβολή – Οδηγίες για την χρήση της εφαρμογής  Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις Ενδικοφανείς προσφυγές – Ψηφιακή υποβολή

Πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις: Διαδικασία υπαγωγής και διευκρινίσεις e-ΕΦΚΑ Η απόφαση  Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 36/2022

  Επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου – Δικαιούχοι όσοι έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων έως και την 30η Οκτωβρίου 2022

Ήρθε ο καιρός να ασχοληθούμε και με το πραγματικό επάγγελμά μας    Συγκρότηση Συμβουλευτικής Επιτροπής ΕΛΤΕ με γνωστικό αντικείμενο την ελεγκτική, λογιστική και φορολογία – Υποβολή αιτήσεων έως 9 Δεκεμβρίου

  • Η ΕΛΤΕ ως εθνική εποπτική αρχή του ελεγκτικολογιστικού επαγγέλματος, η οποία είναι αρμόδια για τη θέσπιση και την εποπτεία της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής των λογιστικών και ελεγκτικών προτύπων, αναζητά υποψηφίους για τη νεοσύστατη Συμβουλευτική Επιτροπή με γνωστικό αντικείμενο την ελεγκτική, λογιστική και φορολογία, από διάφορα επαγγελματικά υπόβαθρα για να υποστηρίξουν το έργο της.

    Οι ενδιαφερόμενοι εμπειρογνώμονες καλούνται να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022 στο email: [email protected] προσκομίζοντας το βιογραφικό τους σημείωμα και αναφέροντας στοιχεία επικοινωνίας.

    Για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη Συμβουλευτική Επιτροπή της ΕΛΤΕ παρακαλούμε πατήστε εδώ.
     

 Πόθεν έσχες: Παράταση υποβολής δηλώσεων μέχρι 15 Ιανουαρίου 2023 [Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος (4998/2022)].

 Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων: Αναστολή πρόσβασης του κοινού από 1η Δεκεμβρίου 2022 έως και 31η Ιανουαρίου 2023 Η απόφαση  → 174950 ΕΞ 2022

Επισημάνσεις – αρθρογραφία – ΔΕΔ

Άρθρα Φορολογική αντιμετώπιση της αποζημίωσης άδειας ειδικού σκοπού – ΣΟΛ ΑΕ

Μεταβίβαση ακινήτων : πότε δεν απαιτείται προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας

ΔΕΔ – Νέες ακυρώσεις προστίμων για εκπρόθεσμη δήλωση απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας με αμελητέα ποσά προς απόδοση

Δεν οφείλεται δημοτικό τέλος για τη δαπάνη καταχώρισης στον Χρυσό Οδηγό

Άρθρα Γονικές παροχές και κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί

ΔΕΔ: Η έκπτωση ΦΠΑ που ισχύει για τη ναύλωση επαγγελματικών τουριστικών σκαφών – Δεν έχουν εφαρμογή οι απαλλαγές για μεταφορές προσώπων με κόμιστρο, αλλά αφορούν αποκλειστικά σε ολικές ναυλώσεις του σκάφους

ΔΕΔ Α 1693/2022 Μέθοδος της αρχής των αναλογιών – Ζημιογόνα επιχείρηση επί σειρά ετών και μη δυνατότητα φορολογούμενου να καλύψει τις δαπάνες διαβίωσής του

Τα νέα της ΑΑΔΕ

myPROPERTY: Σε λειτουργία οι ψηφιακές τροποποιητικές δηλώσεις κληρονομιών

ΑΑΔΕ: Και τελωνειακές υπηρεσίες στις ψηφιακές εφαρμογές «Τα Αιτήματά μου» και «Τα Ραντεβού μου»

myBusinessSupport: Επιχορήγηση κόστους διανομής εντύπων και δημοσιογραφικού χαρτιού: Αιτήσεις 3ου τριμήνου 2022

Προσθήκη νέων ΚΑΔ με απόφαση της ΑΑΔΕ

Με τη νέα απόφαση Α 1167/2022 της ΑΑΔΕ προστίθενται οι ακόλουθοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) στην ΠΟΛ.1133/2008:

Κ.Α.Δ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
74.90.15.01 Υπηρεσίες συμβούλου ασφαλούς μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων
85.52.11.03 Υπηρεσίες σχολών πολυπολιτισμικών χορών
86.22.19.36 Ιατρικές υπηρεσίες ειδικότητας στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής
86.90.11.01 Υπηρεσίες μαιευτικής
86.90.14.01 Υπηρεσίες διασώστη – πληρώματος ασθενοφόρου
93.19.13.08 Υπηρεσίες οδηγού βουνού
Η απόφαση  →  Α.1167/2022


 

Νομοθεσία


 Νέος νόμος 4998/2022 – Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος με την παράταση της προθεσμίας υποβολής δλώσεων πόθεν έσχες

Τροπολογία – Μεταφορά στα έτη 2023 και 2024 των ημερών αδείας ετών 2020 και 2021 που δεν χορηγήθηκαν στο προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων του κατά το έτος 2022

 


ΣτΕΔΕΕ -Α.Π.

ΣτΕ 2017/2021 Προϋποθέση για την λήψη μέτρων διασφάλισης συμφερόντων του Δημοσίου είναι και η μη παραγραφή των προς διασφάλιση αξιώσεων του Δημοσίου

ΣτΕ 16/2022 Ασφάλιση πλανόδιων λαχειοπωλών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 1.5.2014 – Συνταγματική και σύμφωνη με ΕΣΔΑ η εργοδοτική εισφορά του εκάστοτε παραχωρησιούχου που κατέχει το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης Λαϊκών Λαχείων

ΣτΕ 121/2022 Μεταφορά φορολογικής κατοικίας (παροχή εξ αποστάσεως υπηρεσιών καθηγητή)

ΣτΕ 902/2022 Αντικατάσταση απολεσθέντος ασφαλιστικού βιβλιαρίου και αναγνώριση χρόνου ασφάλισης

Eίναι δυνατόν να μην επιτραπεί στον δεύτερο αγοραστή ενός αγαθού να εκπέσει τον καταβληθέντα φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) εισροών, επειδή γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει την ύπαρξη απάτης περί τον ΦΠΑ την οποία είχε διαπράξει ο αρχικός πωλητής κατά την πρώτη πώληση, μολονότι και ο πρώτος αγοραστής γνώριζε για την απάτη . Η απόφαση  →Yπόθεση C‑596/21

ΣτΕ 2722/2021 Μεταφορά φορολογικής κατοικίας καθηγητή που διατηρεί θέση μέλους ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο

ΣτΕ 1442/2021 Συνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης Τ.Ε.Α.Π.Ο.Ζ.Ο.

Εργατικά Ασφαλιστικά

ΔΥΠΑ: Παράταση αιτήσεων έως 28/12 για το πρόγραμμα 3.220 νέων επιχειρηματιών 30-45 ετών σε 6 περιφέρειες με επιχορήγηση 14.800 € Η απόφαση 114870/1.12.2022

Υπ. Εργασίας: Τέσσερις νέες δράσεις για άτομα με αναπηρία – Νέα προγράμματα από τη ΔΥΠΑ

Πυρκαγιές Αυγούστου 2021 – Υπολογισμός εισφορών Δώρου Πάσχα 2022 για συμβάσεις εργασίας που τέθηκαν σε αναστολή από 01.02.2022 έως 30.04.2022. Η απόφαση Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 37/2022

e-ΕΦΚΑ: Πανελλαδική έρευνα για τις συντάξεις fast track και την πρόσληψη ιδιωτών σε θέσεις διευθυντών

Η νέα ΣΣΕ των εργαζομένων στα ναυτιλιακά πρακτορεία και ναυτιλιακές επιχειρήσεις

Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 3.000 ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω. Η απόφαση 110359/22.11.2022

  Στις 5 Δεκεμβρίου ξεκινά η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και Δώρου Χριστουγέννων από τη ΔΥΠΑ

   111490/2022 Τροποποίηση της υπ’ αρ. 78564/26-8-2022 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Πρόγραμμα προεργασίας για 10.000 ανέργους νέους, ηλικίας 18-30 ετών» (Β’ 4530)

 ✔  Ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων που υπέστησαν ζημία λόγω φυσικής καταστροφής σε περιοχές της Ηλείας. Η απόφαση 558545/Σ.174682/25-11-22

 

Λοιπά ενδιαφέροντα

Προσωρινή συμφωνία για τα νέα μέτρα προστασίας καταναλωτών από χρέη πιστωτικών καρτών, υπεραναλήψεις και ακατάλληλα δάνεια

Επίδομα θέρμανσης: Περισσότεροι από 940.000 πολίτες έχουν υποβάλει αίτηση – Στις 9 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Ψηφιακά η έκδοση άδειας πολιτικού γάμου. Η απόφαση  49806 ΕΞ 2022

Καλάθι του νοικοκυριού: Στο 94,7% των προϊόντων οι τιμές μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές την 5η εβδομάδα εφαρμογής του

«Επανεκκίνηση Εστίασης» και «Επανεκκίνηση Τουρισμού»: Νέα δυνατότητα υποβολής αιτήματος επαλήθευσης

Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας: Και μέσω Προξενικών Αρχών η εγγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού

Συνήγορος του Πολίτη – Μειωμένα μισθώματα Covid: Παραμένουν σε εκκρεμότητα περιπτώσεις δικαιούχων χωρίς να έχουν νεότερη ενημέρωση

Παρατείνονται μέχρι 31 Μαρτίου 2023 οι αιτήσεις ρύθμισης ανεξόφλητων οικονομικών αξιώσεων παραμεθορίου

ΕΛΤΕ – Υποβολή Εκθέσεων για την Εταιρική Βιωσιμότητα (CSRD)


 

Λοιπές αποφάσεις

ΕΣΠΑ 2021-2027: Κανόνες επιλεξιμότητας δαπανών. Η απόφαση  →114947/29.11.2022

Λήψη μειωμένης σύνταξης στους δημοσίους υπαλλήλους – Κοινοποίηση διατάξεων άρθρου 20 ν. 4997/2022. Η απόφαση  →Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 38/2022

Έννοια της παροχής υπηρεσιών από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία – Η απαλλαγή ΦΠΑ δεν καταλαμβάνει υπηρεσίες των οποίων οι τιμές ή/και οι όροι με τους οποίους αυτές προσφέρονται έχουν αποτελέσει αντικείμενο μεμονωμένης διαπραγμάτευσης ή εμπορικής συμφωνίας ή ειδικής προσφοράς στο πλαίσιο διαγωνιστικών διαδικασιών ή άλλου είδους αναθέσεων σε αυτά. Η απόφαση  →Ε.2081/2022

Ρύθμιση ανεξόφλητων οικονομικών αξιώσεων παραμεθορίου – Παράταση υποβολής αιτήσεων. Η απόφαση  → 111852/24-11-2022

Παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών σε Ηράκλειο και Λασίθι – Διεύρυνση προσώπων-δικαιούχων. Η απόφαση  → Α.1169/2022

Γ.Π. οικ. 68677/29.11.2022 Σύσταση Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV λοίμωξη – Ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων, των εργαστηριακών εξετάσεων ποσοτικού προσδιορισμού HIV-1 RNA και άλλων εξετάσεων παρακολούθησης της HIV λοίμωξης.

174990 ΕΞ 2022 Τροποποίηση της υπό στοιχεία 72642 ΕΞ 2022/26.05.2022 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών «Καθορισμός διαδικασίας και όρων χορήγησης δανείων Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βάσει του Προσωρινού Πλαισίου της Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις για την στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19, Τμήμα 3.13» (Β’ 2613).

ΔΤΔ Γ 1124515 ΕΞ 2022 Προσωρινή απαγόρευση εξαγωγής προϊόντων υλοτομίας για καύση – Κοινοποίηση διατάξεων των άρθρων 37 και 38 του ν. 4994/2022

O ΔΕΛ Θ 1124902 ΕΞ 2022 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 17 και 24 του ν. 4995/2022 (Α’216/18.11.2022)

 

Αρωγή – Φυσικές καταστροφές


Επιχορήγηση πληγέντων σε περιοχές του Δήμου Πάτμου – Κλιμακωτός υπολογισμός της ενίσχυσης. Η απόφαση  → 174792 ΕΞ 2022

Επιχορήγηση πληγέντων από τις πλημμύρες της 10ης Οκτωβρίου 2021 σε περιοχές του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας στην Εύβοια. Η απόφαση  174080 ΕΞ 2022

Επιχορήγηση πληγέντων από την πλημμύρα της 17ης Ιουνίου 2020 σε περιοχές του Δήμου Δράμας – Τροποποίηση της 47326 ΕΞ 2022 Η απόφαση  174112 ΕΞ 2022

Προθεσμίες μηνός ….. είναι τόσες πολλές που …. ας μας λυπηθεί ο Θεός μας
Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Δεκεμβρίου 2022

Καλή δύναμη.

Source