Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Το σχόλιο της Δευτέρας: «Η Απόκλιση», «Η Προσυμπλήρωση» και «Η Ιστορία»

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα.

 

« Πιστεύω ότι το μέλλον δεν είναι παρά ξανά το παρελθόν, που μπαίνει από άλλη πόρτα»

(Arthur WingPinero, 1855-1934, Άγγλος θεατρικός συγγραφέας )

The Accountant. Unique work (Ο Λογιστής. Μοναδική δουλειά.  ).

Acrylic and ink on canvas. Maurizio D’Egidio

Παρασκευή απόγευμα, είχα την τιμή και την ευκαιρία να «προπαγανδίσω» πάλι, σε  Συνέδριο της Π.Ο.Φ.Ε.Ε (9/11/22), ένα θέμα σχετικό με την Ιστορία της Λογιστική.

Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση :  «Η Ιστορία της Συλλογικότητας των Λογιστών »

Αργότερα πέρασα από το γνωστό «Καφενείο των Λογιστών», για να ενημερωθώ για τα θέματα (αποκλίσεις, προσυμπλήρωση, κ.λπ),που αναλυτικά αναφέρω κατωτέρω.

  •   Κεφάλαιο Πρώτο : «myDATA» ( «Προσυμπληρώση», «Αποκλίσεις», κ.λπ


Η κατάσταση στο «myDATA» και στο «e-send» σήμερα έχει ως εξής :

✔ Έτος 2021 – Δεδομένα και Προθεσμίες Διαβίβασης

Δεδομένα που διαβιβάζονται :

Α. Έσοδα (Χονδρικές & Λιανικές Συναλλαγές) – Η προθεσμία έληξε 30/6/2022

Β. Έξοδα (Αποκλίσεις) – Η προθεσμία λήγει 31/12/2022 ( Οι προβλέψεις μιλούν για εκ νέου παράταση) ….

Πρόστιμο (συνολικά)  100 ευρώ…..

Για όλες τις Προθεσμίες δείτε :   myDATA – Οι αλλαγές με την Α.1090/2022 – Οι χρόνοι διαβίβασης για τα έτη 2022 – 2023 και οι υποχρεώσεις για τις συναλλαγές του 2021

✔ Αναμένεται το «Ποινολόγιο», γιατί χωρίς ποινές δεν «υπάρχουν» προθεσμίες διαβίβασης (άγνωστος ο χρόνος έκδοσης, πάμε για αρχές 2023 και μάλλον μόνο για τα έσοδα. Έτσι είπαν στο «Καφενείο των Λογιστών» ).

«Αποκλίσεις» 2021

 Στο «Καφενείο των Λογιστών», για το θέμα αυτό μεταξύ άλλων είπαν : 

Από τα τρίγωνα κάλαντα των ΜΥΦ πήγαμε στις πράσινες, κόκκινες, κίτρινες ενδείξεις για τις αποκλίσεις των myDATA 2021.
Πήγα και εγώ να δοκιμάσω να δω τις αποκλίσεις…, παντού Ολυμπιακούς (κόκκινο), πουθενά πράσινο (Παναθηναϊκός). Προτιμώ να κάνω αναδάσωση για να δω πράσινο παρά να κάτσω να αλλάξω τις εγγραφές.

Κατά το έλεγχο των αποκλίσεων (εξόδων) για το 2021 μπορεί να συναντήσουμε τα ακόλουθα : 

1. Να μην έχει διαβιβάσει ο εκδότης ένα τιμολόγιο το οποίο έχουμε καταχωρήσει εμείς στα βιβλία μας (μη διαβίβαση).
2. Να μην έχουμε καταχωρήσει εμείς κάποιο τιμολόγιο το οποίο έχει διαβιβάσει ο εκδότης.
3. Να έχουμε διαφορά σε παραστατικό το οποίο έχει μεν διαβιβαστεί από τον εκδότη προμηθευτή και το έχουμε επίσης καταχωρήσει στα βιβλία μας, πλην όμως έχει διαφορά είτε σε αξία είτε σε άλλα στοιχεία (ημερομηνία/αριθμός τιμολογίου, κ.λπ.) (απόκλιση ή σχεδόν απόκλιση).

Για την μη διαβίβαση τα πράγματα είναι απλά, μάλλον όσοι ασχοληθούν θα τα στείλουν μέσω των προγραμμάτων (εφόσον τσεκάρουν το όριο ανά αντισυμβαλλόμενο).
Για την απόκλιση,  πιάσ’ τ’ αβγό και κούρευ’ το…

Εάν όμως ανακαλύψουμε ότι δεν έχουμε καταχωρήσεις εμείς κάποιο παραστατικό  στα βιβλία της επιχείρησης το οποίο έχει στείλει ο εκδότης (προμηθευτής) στην πλατφόρμα;
Λύσεις:
– Κριτήριο σημαντικότητας των ΕΛΠ. Εάν το ποσό είναι μικρό τότε το περνάμε το 2022 για να συμφωνήσουμε με τον προμηθευτή και απλά το αναμορφώνουμε (δεν το εκπίπτουμε) με το Ε3 της χρήσης 2022.
– Εάν το ποσό είναι σημαντικό τότε το περνάμε και πάλι το 2022 και ακολουθούμε την διαδικασία της διόρθωσης λάθους για το 2021, τροποποιητική δήλωση δηλαδή και στην συνέχεια τροποποίηση των συγκριτικών οικονομικών καταστάσεων του 2021 όταν θα συντάξουμε τις οικονομικές καταστάσεις του 2022. Φυσικά ακολουθούν και οι απαραίτητες διευκρινίσεις στο προσάρτημα με το τι αλλάξαμε αναλυτικά  (βλέπε και απόφαση  και άρθρο Γεωργίου Στ. Αληφαντή  Διόρθωση λογιστικού λάθους )

Πάντως μια «παλιά καραβάνα», του Καφενείου είπε : «Από που θα τσεκάρουν τις «αποκλίσεις»;  «Μόνο όταν θα γίνει έλεγχος». Εγώ θα τσεκάρω μέσω της μηχανογραφικής εφαρμογής φυσικά («επισκόπηση» επιστημονικά) , τι μεγέθους αποκλίσεις έχω και θα δω τι θα κάνω. Ή ότι είπε ό προηγούμενος, ή τίποτα… »

Πάντως είπε ένας τρίτος «Θα πάρει παράταση κάνα δυο μήνες»

Προσυμπλήρωση δηλώσεων ΦΠΑ

myDATA: Σε λειτουργία η προσυμπλήρωση δηλώσεων ΦΠΑ

Η προσυμπλήρωση είναι διαθέσιμη για όλες τις δηλώσεις έτους 2022 που υποβάλλονται από 5.12.2022. Αφορά δηλαδή τόσο τις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις περιόδου Νοεμβρίου 2022 κι εφεξής, όσο και τις αρχικές εκπρόθεσμες και τροποποιητικές δηλώσεις προηγούμενων μηνών έτους 2022.

Δηλαδή αν μπείτε να συμπληρώσετε την Δήλωση Φ.Π.Α Νοεμβρίου 2022, θα δείτε προσυμπληρωμένα όλα τα στοιχεία, που έχουν διαβιβαστεί από την επιχείρηση ή τους προμηθευτές της.

Επίσης αν μπείτε για να κάνετε τροποποίηση σε οπουδήποτε δήλωση Φ.Π.Α. του 2022, θα δείτε και τις προσυμπληρωμένες (κατά myDATA) δηλώσεις.

Η ορθή και ακριβής συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσης Φ.Π.Α. συνιστά υποχρέωση και ευθύνη του υποκείμενου στο φόρο. Η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση του υποκειμένου στο φόρο κατά την υποβολή της δήλωσής του και δεν είναι δεσμευτική γι’ αυτόν. Τα προσυμπληρωμένα ποσά στους κωδικούς της δήλωσης ΦΠΑ δύνανται να τροποποιούνται από τον υποκείμενο στον φόρο.

Στο «Καφενείο των Λογιστών», για το θέμα αυτό μεταξύ άλλων είπαν : 

→ Θα είναι πια δύσκολο, να διαπράξεις το «αμάρτημα του ετεροχρονισμού του Φ.Π.Α.»
→ Θα ανακαλύπτεται  σχετικά εύκολα ένα «εικονικό» τιμολόγιο το οποίο ο εκδότης δεν διαβίβασε στο myDATA
→ Ρε παιδιά κάναμε και καμιά «γρήγορη δήλωση» και στο επόμενο διορθώναμε. Τώρα ….
→ «Ψωμί» θα έχει η περίπτωση της απόφασης Α.1170/2022 : «Ειδικά ως προς τις εισροές ΦΠΑ, εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών δαπανών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, όλες οι δαπάνες προσυμπληρώνονται στον κωδικό 361 (Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας), εξαιρουμένων εκείνων που προέρχονται από παραστατικά με εκδότη οντότητα που έχει δηλώσει Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) σχετικό με το άρθρο 30 παρ. 4 ΚΦΠΑ. (ν. 2859/2000). »

Πάντως η διαδικασία αυτή θα επιφέρει σημαντική αύξηση των κρατικών εσόδων από Φ.Π.Α.

Στο τέλος όλοι οι θαμώνες συμφωνήσαμε ότι οι δύο λέξεις ( «Απόκλιση» και «Προσυμπλήρωση»), θα συναγωνίζονται σε χρήση τις δύο έως τώρα κυρίαρχες λέξεις (Προθεσμία και Πρόστιμο) του «Λογιστικού Λεξιλογίου»……….

Ένα χρήσιμο βοήθημα του Λεωνίδα Κορρέ

Πρακτικό βοήθημα ΦΠΑ myDATA – Εξαιρέσεις από τον ΦΠΑ

«Ψηφιοποιήσης» συνέχεια …..

α) Α.1098/2022 .. Υλοποίηση επί της αρχής «είσπραξη μέσω κάρτας -υποχρεωτική έκδοση απόδειξης από Φ.Η.Μ.

Η απόφαση ισχύει από 01/01/2023. (;;;)

Απλώς συνδέεις τα  Ψιψιψίνια με τα  Κοκοψόψαρα…

β) Ηλεκτρονική τιμολόγηση και ψηφιακές αναφορές σε πραγματικό χρόνο για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές – Η Ε.Ε. παρουσίασε τις νέες προτάσεις για τον ΦΠΑ

Οι κύριες δράσεις που προτείνονται θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν επιπρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ έως και 18 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ παράλληλα θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, να αναπτυχθούν.

Δείτε όλα τα θέματα: https://www.taxheaven.gr/widgets/mydata

Le Comptable (Ο Λογιστής), Painting by Christopher Lecoutre

  •  Κεφάλαιο Δεύτερο : Ν. 4935/2022  – Αγρότες [ «Συμβολαιακή Γεωργία», κ.λπ ]

 ✔ Ν. 4935/2022  Μείωση Φόρων σε Αγρότες – «Συμβολαιακή Γεωργία»

➤  Με το Ν. 4935/2022, εισάγονται «νέου τύπου» φορολογικά κίνητρα, στις περιπτώσεις μετασχηματισμών και συνεργασιών επιχειρήσεων και επίσης.

 Οι τρεις (3) κατηγορίες  φορολογικών κινήτρων είναι : 

1. Απαλλαγές στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων, με την δημιουργία «νέας εταιρείας», [ Εκκρεμεί «διευκρινιστική» εγκύκλιος ]

2. Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος σε περιπτώσεις «συνεργασίας» (περιλαμβάνει και Αγρότες), [ Εκκρεμεί «διευκρινιστική» εγκύκλιος ]

→ Υπενθυμίζω ότι οι φορολογικές απαλλαγές των ανωτέρω περιπτώσεων (1&2) αρχίζουν «η απαλλαγή από τον φόρο εφαρμόζεται για έως εννέα (9) φορολογικά έτη, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος της ημερομηνίας ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού εταιρειών οποιασδήποτε μορφής ή της ημερομηνίας πραγματοποίησης εισφοράς ατομικής επιχείρησης σε οποιασδήποτε μορφής. εταιρεία ή της ημερομηνίας έναρξης της οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας.»

3. Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος, κατά 50%, στην περίπτωση φυσικών προσώπων, κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. [ Εκκρεμεί επιπλέον «διευκρινιστική» εγκύκλιος ]

→ Υπενθυμίζω ότι οι φορολογικές απαλλαγές της περίπτωσης αυτής «εφαρμόζεται για κέρδη που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής

Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουμε, στο μακράν από όλους τους άλλους «Ομιχλώδη» Νόμο, της τελευταίας δεκαετίας.

Συμβολαιακή γεωργία

Διαβάζω από το ημερολόγιο του taxheaven :

➤ έως τις 31.12.2022 πραγματοποιείται η υποβολή στοιχείων στην εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε. των σχετικών συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας, για πωλήσεις προϊόντων που έχουν διενεργηθεί ή θα διενεργηθούν εντός του 2022,

Και θυμήθηκα το «Σχόλιο» της 21 Νοέμβριου 2022, όπου έγραφα :

➤ « Ένα από τα προαπαιτούμενα της μείωση φόρου των Αγροτών, είναι και η ενημέρωση, μιας ειδικής πλατφόρμας, η οποία είχε προαγγελθεί για τις 15/11/2022, αλλά… Συμβολαιακή γεωργία: Την πρώτη βδομάδα του Δεκεμβρίου ξεκινά η παραγωγική λειτουργία της εφαρμογής στην ΑΑΔΕ

Φίλος κακεντρεχής, μου είπε ότι αυτή πρώτη εβδομάδα λήγει την παραμονή των εορτών.

Βέβαια μέσω της ανωτέρω ανακοίνωσης μας λένε ότι :

«Για τον σκοπό αυτό, θα δοθεί επαρκής χρόνος στους φορολογούμενους για την εκπλήρωση των σχετικών τους υποχρεώσεων και την υποβολή των στοιχείων των συμφωνητικών.»

(Άρα θα δοθεί παράταση για την υποβολή, μάλλον κατά τις προβλέψεις της «Τσιγγάνας» στην οποία τελικά υποσχέθηκα να εντάξω σε «Συμβολαιακή»,  έως 31/1/2023 και ώρα 23,59).

Το νου σας : Μην υποσχεθείτε σε κανένα αγρότη την υπαγωγή του στην μείωση, απλώς ενημερώστε τον…..

➤ Σε ερωτήματα σχετικά με το περιεχόμενο των συμφωνητικών, πέρα από την ερμηνευτική  127754 ΕΞ 2022 -. , θα μας «καθοδηγήσουν» και οι ζητούμενες από την «υπ’ άνοιγμα πλατφόρμα », πληροφορίες.

Επιδοτήσεις Αγροτών

α) myBusinessSupport – Παγετός: Επαναλειτουργεί έως τις 13/12 για επιχειρήσεις – Εκδήλωση ενδιαφέροντος και δικαιολογητικά

Οι ξεχασμένοι, [Ημαθία, Πέλλα, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινας και Λάρισα] μην ξαναξεχαστούν……………….

β) ΥΠΑΑΤ: Επιστροφή ΕΦΚ στους αγρότες που ενεγράφησαν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων έως 30/10

Πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

γ) Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές: Δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης για όσους απορρίπτονται

Λήπτες ενίσχυσης των οποίων η αίτηση χρηματοδότησης, που υποβλήθηκε έως την καταληκτική ημερομηνία και ώρα απορρίπτεται, δύνανται μετά την έκδοση της σχετικής απορριπτικής Απόφασης να υποβάλουν μία και μοναδική νέα αίτηση χρηματοδότησης. Η αίτηση αυτή μπορεί να υποβληθεί μέχρι και την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 15:00».

  •  Κεφάλαιο Τέταρτο: «Platforma News» 

➤  Νέα πλατφόρμα εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

Δημιουργείται πλατφόρμα κράτησης ραντεβού (τηλεφωνικού ή τηλεδιάσκεψης) με την ονομασία «myEGDIX.live.gov.gr», η οποία, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), παρέχει σε ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα απομακρυσμένης πληροφόρησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα.

  • Κεφάλαιο Πέμπτο: Ενισχύσεις & μέτρα λόγω covid-19, θεομηνιών, πολέμου και όχι μόνο


Επιστρεπτέα Προκαταβολή έως τις 30.12.2022  πραγματοποιείται η υποβολή δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Α.Α.Δ.Ε., από επιχειρήσεις – δικαιούχους που δεν έχουν υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής,

Δυνατότητα υποβολής ανδρομικά των αιτήσεων ενίσχυσης μεταφορικού κόστους εκδοτικών επιχειρήσεων στην πλατφόρμα myBusinessSupport

Eπιχορήγηση του μεταφορικού κόστους για τη διανομή εντύπων, καθώς και του κόστους δημοσιογραφικού χάρτου εκδοτικών επιχειρήσεων που εκδίδουν εφημερίδες και περιοδικά τοπικής, περιφερειακής και πανελλήνιας κυκλοφορίας

Η τροπολογία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ σε ένστολους

Xορήγηση, στο σύνολο του ένστολου προσωπικού του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022, ύψους εξακοσίων (600) ευρώ, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις. Η εν λόγω παροχή δεν προσμετράται στο ανώτατο όριο αποδοχών και διέπεται από ειδικό φορολογικό καθεστώς.

Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν: Παράταση υποβολής αιτήσεων μέχρι 20 Ιανουαρίου 2023

Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) ορίζεται η Τετάρτη 12.10.2022 και ώρα 10:00 με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 20.01.2023 και ώρα 15:00.

  

  •  Κεφάλαιο Έκτο : Προθεσμίες


Καταρχήν δείτε: Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Δεκεμβρίου 2022

Επισημαίνω ορισμένες από αυτές:

 έως τις 20.12.2022 πραγματοποιείται η υποβολή στο Π.Σ. Εργάνη απογραφικής δήλωσης στοιχείων οργάνωσης του χρόνου εργασίας, της εργασιακής σχέσης και λοιπών στοιχείων, των εργαζομένων στις λοιπές, πλην των τραπεζών και των σούπερ μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους, επιχειρήσεις,

➤έως τις 30.12.2022 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης και σχετικών δικαιολογητικών, για την υπαγωγή στον ειδικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην ημεδαπή, φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα (βάσει του άρθ. 5Γ του Κ.Φ.Ε.),

➤έως τις 31.12.2022 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης στον e-Ε.Φ.Κ.Α. για μεταβολή ασφαλιστικής κατηγορίας από το επόμενο ημερολογιακό έτος, ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοτελώς απασχολούμενων και αγροτών,

➤έως τις 31.12.2022 πραγματοποιείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, για τη δήλωση των ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας φορολογικού έτους 2020, για τα οποία δεν προσκομίστηκαν τα σχετικά δικαιολογητικά έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021,

➤ έως τις 31.12.2022 πραγματοποιείται η υποβολή αποδείξεων λιανικής πώλησης στην ψηφιακή πλατφόρμα myData της Α.Α.Δ.Ε., από τους πωλητές αγαθών προς μη εγκατεστημένους στο εσωτερικό της χώρας ή στο εσωτερικό άλλου Κ-Μ της Κοινότητας ταξιδιώτες που αναχωρούν για χώρα εκτός Κοινότητας, από την Ελλάδα ή μέσω άλλου Κ-Μ, για τα αγαθά που παραδίδονται και μεταφέρονται στις προσωπικές τους αποσκευές και απαλλάσσονται από τον Φ.Π.Α. (taxfree),

[ SOS ] έως τις 31.12.2022 πραγματοποιείται η απόδοση τελών χαρτοσήμου για έντοκα δάνεια και λοιπές χρηματοδοτήσεις (όπως οι εγγραφές του τέταρτου εδαφίου της παρ. 5γ του άρθ. 15 του Κ.Ν.Τ.Χ. (Π.Δ. της 28ης Ιουλίου 1931), οι εχέγγυες πιστώσεις, οι πιστώσεις σε ανοικτό λογαριασμό και οι πιστωτικές κάρτες, από εταιρείες μη τράπεζες) και στους απορρέοντες συμβατικούς τόκους, για πράξεις που έχουν συναφθεί από 1.1.2021 έως 23.9.2022.

Επίσης σχετικά με τις Προθεσμίες

Υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) όταν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμπίπτει με αργία ή Σαββατοκύριακο

ΠΟΦΕΕ: Αίτημα παράτασης για την υλοποίηση των προγραμμάτων ΛΑΕΚ 1-49 έτους 2022

Αιτούμαστε την παράταση της προθεσμίας υλοποίησης έως τις 31 Μαρτίου 2023.

 

  •  Κεφάλαιο Έβδομο : Ε.Λ.Τ.Ε / Σ.ΛΟ.Τ – Εταιρικό Δίκαιο / ΓΕΜΗ

ΕΛΤΕ

ΕΛΤΕ: Μελέτη για την Οδηγία 2006/43 και τον Κανονισμό 537/2014 του ελεγκτικού επαγγέλματος

Η μεταρρύθμιση είχε τέσσερις στόχους:

– Ενίσχυση της διαφάνειας για τους επενδυτές.

– Ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας των ορκωτών ελεγκτών λογιστών έναντι των ελεγχόμενων οντοτήτων.

– Προώθηση του ανταγωνισμού σε μια εξαιρετικά συγκεντρωμένη αγορά που κυριαρχείται από τους «Big Four» και

– Ενδυνάμωση της πανευρωπαϊκής εποπτείας.

ΕΛΤΕ: 12η συνάντηση της υποομάδας Επιθεωρήσεων – Inspections subgroup (ISG) του CEAOB

Τα μέλη της ομάδας ISG του CEAOB και της ομάδας διεθνών ελεγκτικών προτύπων συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο και τους εκπροσώπους του Διεθνούς Συμβουλίου Προτύπων Ελέγχου και Διασφάλισης (IAASB) για να συζητήσουν τις πρόσφατες δραστηριότητές τους και τις δυνατότητες βελτίωσης των διεθνών προτύπων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που έθεσαν οι επιθεωρητές.

Ετήσιες Μονάδες Εργασίας – ΕΜΕ

Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ – Διευκρίνιση για τον υπολογισμό των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (ΕΜΕ)

Διευκρινίζεται ότι ο υπολογισμός των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (ΕΜΕ) αφορά την απασχόληση σε όρους εξαρτημένης εργασίας. Ως εκ τούτου επιχειρήσεις (όπως π.χ. κάποιες ατομικές επιχειρήσεις) οι οποίες δεν έχουν κάνει πρόσληψη σε εργαζόμενο, για κάποιο χρονικό διάστημα εντός του έτους 2021, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής

Ορισμός ΜΜΕ- Τι είναι οι μονάδες ΕΜΕ- Κατηγορίες ΜΜΕ – Αυτόνομη, συνεργαζόμενη, συνδεδεμένη εταιρία

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – «Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»: Παράταση υποβολής Ετήσιας Έκθεσης  

  •  Κεφάλαιο Όγδοο : Φορολογία – Νομοθεσία, Νομολογία και Άρθρα

 

( “Accountant,” (Λογιστής) by Jan Kos )

   Νομοθεσία

Νέος νόμος 5000/2022 – Δείτε αναλυτικά τις σημαντικότερες διατάξεις – Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ – Αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα – Αναστολή φόρου υπεραξίας

→ Παρατείνονται έως τις 30.6.2023 οι μειωμένοι και υπερμειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ Επιπλέον, προβλέπεται ότι από την 1η.1.2023 έως και τις 30.6.2023 τα εισιτήρια κινηματογράφων υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 6%.

ΦΠΑ – Αναλυτικά τα αγαθά και υπηρεσίες για τα οποία παρατείνεται ο μειωμένος και ο υπερμειωμένος συντελεστής μέχρι την 30η.6.2023

→ Παρατείνεται, μέχρι το τέλος του 2024, η δυνατότητα υπαγωγής στο καθεστώς αναστολής του Φ.Π.Α. στα ακίνητα.

→ Παρατείνεται, έως τις 31.12.2024, η αναστολή του φόρου υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

→ Παρατείνεται, έως τις 31.12.2024, η έκπτωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 40%, για τις δαπάνες που καταβάλλουν οι πολίτες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων τους.

→ Συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο της εναλλακτικής φορολόγησης του άρθρου 5Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Επιπλέον, προβλέπεται ότι ειδικά για το φορολογικό έτος 2022, παρατείνεται έως τις 15.12.2022 η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης.

→ Παρατείνεται, μέχρι τις 31.12.2024, το καθεστώς φορολογίας μεταβίβασης των οχημάτων δημόσιας χρήσης του άρθρου 10 του ν. 2579/1998, το οποίο λήγει στις 1.12.2022.

→ Διευκολύνονται τα φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες να υπαγάγουν τις βεβαιωμένες στην Φορολογική Διοίκηση οφειλές τους σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής του ν. 4152/2013, μέσω της συνέχισης της αναστολής ισχύος από 28.10.2022 έως και 27.10.2023, της διάταξης που αφορά στις προϋποθέσεις πιστοποίησης ανεξάρτητου εκτιμητή και την παροχή εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας.

Διατακτικές σίτισης

Διατακτικές σίτισης- Τι θα ισχύσει στη φορολογία και την ασφάλιση – Αύξηση στα 7 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα

Οι διατακτικές σίτισης που χορηγούνται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή από τους εργοδότες στους εργαζομένους, εμπίπτουν στην έννοια των παροχών σε είδος οι οποίες δεν θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ούτε υπόκεινται σε κοινωνικοασφαλιστικές ή άλλες κρατήσεις, εφόσον είναι ονομαστικές, χορηγούνται σε μηνιαία βάση από τον εργοδότη στους εργαζομένους για την κάλυψη των αναγκών διατροφής τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, η αξία τους δεν υπερβαίνει το ποσό των επτά (7) ευρώ ανά εργάσιμη μέρα και ανταλλάσσονται μόνο με γεύματα, έτοιμα φαγητά, τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση, ροφήματα, σε συμβεβλημένο δίκτυο καταστημάτων, στη βάση συμβάσεων μεταξύ του εκδότη των διατακτικών σίτισης και των καταστημάτων, στις οποίες ρυθμίζεται ο τρόπος αποδοχής και ανταλλαγής των διατακτικών σίτισης από τους δικαιούχους εργαζομένους.

Αρθρογραφία

Η επαναφορά του εξωλογιστικού προσδιορισμού εισοδήματος με την μέθοδο των έμμεσων τεχνικών ελέγχου ( Καλομοίρα Κωτσαλά)

 Τα μακροχρόνια υπόλοιπα εμπορικών λογαριασμών δεν χαρτοσημαίνονται ως δάνεια (Τατιάνα Ψαριανού)

 Συμπληρωματικά στοιχεία του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας παρατείνουν την παραγραφή; (Γιώργου Δαλιάνη, με τη συνεργασία του Διονύση Σαμόλη και της Νίκης Χατζοπούλου )

Μίσθωση κατοικίας από εταιρεία για τη στέγαση του προσωπικού της και θέματα χαρτοσήμου

ΔΕΔ – ΣτΕ

Τεχνητή διευθέτηση – Ίδρυση εταιρίας στην Βουλγαρία για την απόκτηση φορολογικού πλεονεκτήματος

Ταμειακή διευκόλυνση αποτελούν οι μεταχρονολογημένες επιταγές που εκδόθηκαν όταν δεν υφίσταται έννομη σχέση μεταξύ του εκδότη και των ληπτών τους

Πρόστιμο 2.500 ευρώ λόγω διαφυγής ΦΙΧ κατά τη διενέργεια ελέγχου διακίνησης

ΣτΕ – Άρθρο 5Γ ΚΦΕ: Στην αρμοδιότητα των διοικητικών δικαστηρίων οι διαφορές που προκαλούνται από δικαστική αμφισβήτηση πράξεων περί απόρριψης αιτήματος αλλοδαπού φυσικού προσώπου για μεταφορά της φορολογικής του κατοικίας

ΣτΕ 2018/2021 Προϋπόθεση για την λήψη μέτρων διασφάλισης συμφερόντων του Δημοσίου είναι και η μη παραγραφή των προς διασφάλιση αξιώσεων του Δημοσίου

ΣτΕ 173/2022 Cash pooling: Πότε παραγράφεται η υποχρέωση καταβολής τελών χαρτοσήμου και της παρεπόμενης εισφοράς υπέρ ΟΓΑ

ΣτΕ 1912/2021 Προϋπόθεση επιστροφής ΦΠΑ σε αλλοδαπή εταιρία για υπηρεσιες που της παρασχέθηκαν από επιχειρήσεις υποκείμενες στο φόρο στο εσωτερικό της Χώρας

Διάφορα

ΦΠΑ – Δεν οφείλεται το εσφαλμένως χρεωθέν μέρος του ποσού του ΦΠΑ που έχει αναγραφεί σε τιμολόγιο εάν δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος απώλειας φορολογικών εσόδων λόγω του ότι οι αποδέκτες της υπηρεσίας δεν έχουν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ εισροών

Νέοι κανόνες διαφάνειας απαιτούν από τους παρόχους υπηρεσιών να αναφέρουν τις συναλλαγές σε κρυπτοστοιχεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες φορολογικής διαφάνειας για όλους τους παρόχους υπηρεσιών που διευκολύνουν τις συναλλαγές σε κρυπτοστοιχεία για τους πελάτες που διαμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμπληρώνουν τον κανονισμό για τις αγορές κρυπτοστοιχείων (MiCA) και τους κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. ΔΕΕ – Καταπολέμηση επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού: Η επιβαλλόμενη στους δικηγόρους υποχρέωση ενημέρωσης των άλλων εμπλεκόμενων ενδιαμέσων δεν είναι αναγκαία και προσβάλλει το δικαίωμα σεβασμού της επικοινωνίας με τον πελάτη τους

Tax Flash 104 – Δημοσίευση από το ΔΕΕ απόφασης στις συνεκδικασθείσες υποθέσεις C-37/20 και C-601/20 αναφορικά με το μητρώο πραγματικών δικαιούχων στο Λουξεμβούργο

  • Κεφάλαιο ‘Ένατο : Ασφαλιστικά & εργατικά – Νομοθεσία – Νομολογία και αρθρογραφία

 

«Ψηφιακή Εργασία» ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

Δείτε μαγνητοσκοπημένο το δωρεάν εργατικό webinar: Ψηφιακή κάρτα εργασίας και ψηφιακό ωράριο

Υπ. Εργασίας: Η ψηφιακή κάρτα φέρνει μείωση ασφαλιστικών εισφορών – Δεν θα εφαρμόσουμε το μέτρο με τον ίδιο τρόπο παντού

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Συνάντηση Α. Στρατινάκη με ασφαλιστικές εταιρίες και εταιρίες security

………………………….

Δείτε όλα τα θέματα: https://www.taxheaven.gr/widgets/erganicard

Η Κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας

Π.Δ.80/2022 ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 80 Κώδικας Ατομικού Εργατικού Δικαίου

Διασύνδεση ΓΕΜΗ και e-ΕΦΚΑ: Στοιχεία εγγεγραμμένων επιχειρήσεων και στοιχεία μελών ΔΣ και εκπροσώπων

Εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2021 – Στις 12/12 τίθεται σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα για τα πιστωτικά υπόλοιπα

Εργόσημο: Ένταξη των απασχολούμενων ως Επιμελητών/τριών της Δράσης “Νταντάδες της Γειτονιάς”

 

Πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών 24 δόσεων: Και ηλεκτρονικά η αίτηση ένταξης για οφειλέτες με ενεργή πάγια ρύθμιση 12 δόσεων

ΑΠΔ 2023 – Οι περίοδοι υποβολής για το νέο έτος

Διευκρινίσεις σχετικά με την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΤΕΚΑ

Η κύρια αλλαγή συνίσταται στο γεγονός ότι οι εργοδότες θα πρέπει να εξοφλούν πλήρως το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικών και εργαζομένου) χωρίς να διενεργείται συμψηφισμός με τις αναλογούσες επιδοτήσεις.

  • Κεφάλαιο Δέκατο : Ανακοινώσεις Συλλόγων

Ένωση λογιστών Χίου: Αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 5ης Δεκεμβρίου

Σύλλογος Οικονομολόγων Έβρου: Θεσμικά ατοπήματα

Διαμαρτυρία Ενώσεων και Συλλόγων λογιστών Πελοποννήσου προς το Υπ. Εργασίας για την απογραφή στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

Επιστολή διαμαρτυρίας Συλλόγων και Ενώσεων λογιστών: ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, απογραφική διαδικασία και χειρισμοί του Υπουργείου Εργασίας

  •   Κεφάλαιο Ενδέκατο : Διάφορα αλλά σημαντικά


Πλαφόν 3% στις εμπορικές μισθώσεις

ΚΕΕΕ: Παράταση αναπροσαρμογής επαγγελματικών μισθώσεων με όριο το 3% και για το 2023

ΠΟΜΙΔΑ: Μονομερής και κοινωνικά άδικη η παράταση του πλαφόν 3% στις εμπορικές μισθώσεις!

ΟΕΕ: Τέσσερις κορυφαίοι οικονομολόγοι συζητούν για τον Προϋπολογισμό του 2023

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2022 Ώρα 12:00 Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 8, Αθήνα).

Γ. Χριστόπουλος: Τι συγκεκριμένα ζητά η Κυβέρνηση από τις τράπεζες

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες καλούνται να πάρουν η Τράπεζα της Ελλάδος και οι συστημικές Τράπεζες, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού……….

19037/08-12-2022 Σύσταση και λειτουργία Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου και Επιτροπής Ελέγχου στις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές

115875/05-12-2022 Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 3.900 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών

Η τροπολογία για το καλάθι του Άι Βασίλη – Ποιες επιχειρήσεις αφορά το μέτρο

Θεσπίζεται η υποχρέωση για τις οριζόμενες επιχειρήσεις πώλησης παιδικών παιχνιδιών, αποστολής στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καταλόγου καταναλωτικών προϊόντων παιδικών παιχνιδιών («Ο σάκος του Άη Βασίλη») που διατίθενται προς πώληση σε προσιτή τιμή, συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας…

  • Η Μαγεία του Ποδοσφαίρου

« Γιατί φώλιασε το ποδόσφαιρο μέσα στην ψυχή μου; Γιατί ξέφευγες από τις βαριές αγροτικές δουλειές; Γιατί ήταν το μοναδικό πεδίο που μπορούσες να ξεχωρίσεις από τα άλλα παιδιά, χωρίς τη μεσολάβηση άλλου, όπως γινόταν με το δάσκαλο στο σχολείο; Γιατί ονειρευόσουνα να γίνεις μεγάλος παίκτης και να φτάσεις τα είδωλα του Παπαϊωάννου, του Δομάζου, του Σιδέρη και του Κούδα που έβλεπες στα «επίκαιρα» του σινεμά που ερχόταν στο χωριό και ήταν το μοναδικό παράθυρο για να μάθεις τον άλλο κόσμο πέρα από το μικρό σου χωριό; Και προσπαθούσαμε μετά να κάνουμε τα ίδια κόλπα που έκαναν και αυτοί…

Ποδόσφαιρο (δηλαδή σκέτο μπάλα): μπάλες αυτοσχέδιες από χοντρό χαρτί, από σακούλα λιπασμάτων ή από κουρέλια δεμένες με σύρμα γύρω – γύρω (φτάνει να μην έβρισκες το πόδι σου το δέσιμο του σύρματος…), φούσκα από γουρούνι, μικρό τόπι, πλαστική μπάλα – ο θρίαμβος της προόδου εκείνες τις εποχές – και για λίγο διάστημα δερμάτινη μπάλα, βαριά, με κορδόνι (αν σε πετύχαινε ο κόμπος άλλα βάσανα…), παπούτσια; συνήθως χωρίς παπούτσια, για να μη χαλάσουν τα παπούτσια, ξυπόλητοι, ή τα πιο πρόχειρα, τα παραπεταμένα από άλλους…

Κράτησα στην ψυχή μου τη «μπάλα» που σου δίνει τη δυνατότητα να θυμάσαι ένα γκολ που ήταν το νικητήριο σε ένα κρίσιμο παιχνίδι με “εκείνο” το χωριό, που σου θρέφει την ακόρεστη επιθυμία να βλέπεις κάθε μέρα ποδόσφαιρο και να συνδέεσαι με την παιδική σου ηλικία, με την πραγματική σου πατρίδα και να συντρίβεις τον χρόνο που νομίζει ότι είναι των πάντων ολετήρας, των πάντων κριτής, να συνδέεις την πραγματικότητα με τη φαντασία και να μεταπλάθεις τις μικροχαρές σε μικρονοήματα της ζωής…» ( Του Νίκου Τσούλια  https://anthologio.wordpress.com/2011/08/17/%CE%AF-%CE%AF-12/ )

 

Η πρώτη εμφάνιση του μάγου της μπάλας Πελέ σε Μουντιάλ ήταν σε ηλικία μόλις 17 χρονών στη Σουηδία, και είχε προκαλέσει αίσθηση καθώς ήταν αυτός που σε τόσο νεαρή ηλικία συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η Βραζιλία να κατακτήσει για πρώτη φορά στην Ιστορία της το Παγκόσμιο Κύπελλο..

(Πηγή : https://www.xiakoslaos.gr/athlitika/180433/spania-fotografia-tou-pele-apo-to-pagkosmio-kypello-pou-ton-anedeixe/  )

●●●

(Πηγή : https://www.photocontest.gr/articles/mia-apo-tis-pio-gnostes-fotografies-toy-fetinoy-moyntial )

●●●

Η μεγάλη φορολογική “τρύπα” του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ( Του Νίκου Σακελλαρίου)

 Μία άλλη μορφή αμοιβών που υπόκεινται σε φορολογία με διαφορετικούς συντελεστές είναι οι χορηγίες. Οι φορολογικές αρχές θεωρούν ότι μέσα από τις χορηγίες μπορούν να χαθούν δισεκατομμύρια ευρώ ή δολάρια.  Εκεί οι διάσημοι ποδοσφαιριστές (και οι λογιστές τους) μπορούν να ‘παίξουν’ με ένταξη συμβολαίων και αμοιβών υπό την μορφή χορηγιών (έχουν φορολογικές εκπτώσεις)………….

 

●●●

Καλή Συνέχεια με Υγεία και Δύναμη

ΥΓ. Πρόβλεψη τσιγγάνας για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Κροατία….

Source