Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Το σχόλιο της Δευτέρας – Η Μάτα η ντομάτα και τα myData

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα καλή εβδομάδα.

Το σημερινό «σχόλιο» διέπεται από μία καθολική αποποίηση ευθύνης. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι εντελώς τυχαία και ό,τι θα διαβάσετε δε βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αλλά αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας και υπέρμετρης φαντασίας του αρθρογράφου.
Το σημερινό «Σχόλιο της Δευτέρας»  καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, στο μέτρο του εφικτού, ώστε να περιλαμβάνει όσο το δυνατό πιο ανακριβείς και αναξιόπιστες πληροφορίες, ωστόσο δε δίνει κανενός είδους εγγύηση, ούτε δίνει οποιαδήποτε υπόσχεση αναφορικά με την ανά πάσα στιγμή ακρίβεια, ενημερότητα ή πληρότητα των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό. Αν περιέλθουν στην αντίληψή σας σφάλματα ή παραλήψεις αγνοήστε τα. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι αναλαμβάνετε κάθε κίνδυνο που πιθανό να προκύψει από την ανάγνωση του σημερινού σχολίου. Συστήνω ρητά να συμβουλευτείτε τον ψυχολόγο σας, τον λογιστή σας ή τον λογιστή του γείτονα, αν έχετε την οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση για την καταλληλότητα ή εφαρμογή της οποιασδήποτε πληροφορίας εμπεριέχεται στο σημερινό άρθρο.
Επίσης, το σημερινό άρθρο δεν αποτελεί προϊόν ή εμπόρευμα ή υλικό συσκευασίας ή αναλώσιμο. Ακόμη, όλα τα παρακάτω κείμενα δεν διέπονται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας, επιτρέπεται ελεύθερα η μη αναπαραγωγή ή η μη αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο ή η μη συρραφή τμήματος, μερών ή ολόκληρου του κειμένου από οποιονδήποτε τρίτο ή συγγενή όλων των βαθμών όπως περιγράφονται στον νόμο 2961/2001.
Τέλος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοκιμάσετε να συντάξετε παρόμοια κείμενα στο σπίτι σας. Η συγγραφή του έχει γίνει με τη βοήθεια ειδικών σε τέτοια θέματα, οι οποίοι εκπαιδεύονται χρόνια, έχουν αποκτήσει εμπειρία και ειδικές εξειδικευμένες ικανότητες για την συγγραφή τέτοιων κειμένων.

Το θέμα της εβδομάδας

Κάτι μου θυμίζει η “έναρξη” διευκρινίσεων σχετικά με τα rapid/PCR τεστ των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Αφού είδαμε την απόφαση μετά από σχεδόν ένα μήνα (για το δημόσιο δημοσιεύθηκε στις 12.9.2021) ακολούθησαν την περασμένη εβδομάδα:
α) η ανακοίνωση του υπ. Εργασίας (δείτε την εδώ)
β) και η πρώτη διευκρίνιση για τις υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών (δείτε την εδώ).
Η διευκρίνιση βεβαία αναφέρεται μόνο στο πότε θα ανοίξει το σύστημα για την υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων και αυτό που αναμένουμε είναι να δούμε είναι πόσα κλικ θα χρειάζονται πάλι για την υποβολή της νέας αυτής δήλωσης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Ελπίζω να μη ξεπεράσουμε τον αριθμό των διευκρινίσεων που δόθηκαν κάπου, κάπως, κάποτε, (στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν) σχετικά με τις βεβαιώσεις μετακίνησης.
Στην ουσία τώρα της απόφασης η υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να υποβάλλεται από Τρίτη έως Παρασκευή κάθε εβδομάδα και θα αφορά φυσικά την προηγούμενη εβδομάδα. Δηλαδή:
Για την εβδομάδα 19.20 έως 24.10 η δήλωση θα υποβληθεί έως 05.11 (κατ εξαίρεση για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής)
Για την εβδομάδα 25.10 έως 31.10 η δήλωση θα υποβληθεί έως 05.11.
Για την εβδομάδα 01.11 έως 07.11 η δήλωση θα υποβληθεί έως 12.11
 

  • Υπάρχουν 3 ειδών δημόσιοι υπάλληλοι:

    Οι υπάλληλοι που πραγματικά δουλεύουν.
    Οι υπάλληλοί που πραγματικά δε δουλεύουν.
    Και οι υπάλληλοι που μας δουλεύουν.

 

Το θέμα του μήνα, του τριμήνου, το εξαμήνου, του έτους και της δεκαετίας

myDATA

Από που να τελειώσω και που να ξεκινήσω. Το συγκεκριμένο έργο, όσο προχωράει, τόσο πιο αργά θα εφαρμόζεται. Είναι ο λεγόμενος νόμος του «Lore» (μη ψάξετε στο Google δε θα τον βρείτε).
Εγώ πάντως εδώ και μερικές ημέρες είχα αναθέσει στον Πίκο Απίκο
, τον γνωστό δημοσιογράφο της Φρουτοπίας, να βρει πως θα διαβιβαστούν τα ενοίκια όταν ο εκδότης είναι επιχείρηση και ο ενοικιαστής ιδιώτης.  Στην μάχη για την αναζήτηση τρόπου διαβίβασης είχαν παίσει ο Bλάσης το Βλίτο και ο Βρασίδας το Κρεμμύδι. Τελικά τη λύση μου την έδωσε ο Θάνος το κολοκυθάκι που μου έστειλε γραπτώς το εξής: Σε περίπτωση ενοικίου από επιχείρηση σε ιδιώτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί το παραστατικό 8.1 με ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου 9 μηδενικά (καθώς είναι ιδιώτης).

  • Υπάρχουν 3 ειδών λογιστές:

    Αυτοί που δεν ξέρουν και γνωρίζουν ότι δεν ξέρουν.
    Αυτοί που δεν ξέρουν αλλά νομίζουν ότι ξέρουν.
    Και αυτοί που ξέρουν αλλά γνωρίζουν επίσης τι ακριβώς δεν ξέρουν.


Την περασμένη εβδομάδα γράφτηκε στην εφημερίδα
«Τρέχα Γύρευε» από τον Αιμίλιο το μήλο ότι ορισμένες τράπεζες προωθούν προγράμματα των εταιριών «Λεμονοστιφέν» και  «Κομποστάλ» για τα myDATA. Να δείτε που λίγο καιρό οι πάροχοι θα ονομάζονται «Συστημικές επιχειρήσεις».

  • Υπάρχουν 3 ειδών συνδικαλιστικές οργανώσεις:

    Αυτές που κάνουν το παν για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του κλάδου τους.
    Αυτές που κάνουν το παν για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των διοικήσεών τους.
    και αυτές που κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα άλλων.

 

myDATA και influencer

Το αποφάσισα, θα αλλάξω επάγγελμα. Με τα χρηματικά ποσά που είδα ότι “βγάζουν” ορισμένες τηλε-περσόνες από το
instagram και το YouTube αποφάσισα να  γίνω influencer για τα myDATA. θα λανσάρω τιμολογιέρες και ERP. Ενίοτε μπορεί να προωθώ και παρόχους.  Ο τιμοκατάλογος που σκέφτομαι  είναι ο εξής:
-1000 ευρώ για 2 λεπτά video παρουσίασης της τιμολογιέρας στο κανάλι μου στο YouTube με option για ένα επιπλέον λεπτό.
500 ευρώ για φωτογραφία στο instagram που θα δείχνει εμένα ως Μαρουλίτα σε υπολογιστή να χρησιμοποιώ την τιμολογιέρα και να διαβιβάζω στην πλατφόρμα myDATA με νάζι.
-1000 ευρώ (είναι λίγο πιο ακριβή αυτή λόγω επικινδυνότητας) με φωτογραφία εμένα σαν τον Ανανία το πεπόνι, πάνω σε τρακτέρ να χαρακτηρίζω τις λιανικές συναλλαγές του esend .

Ημερίδες για myDATA

– Μην ξεχάσετε σήμερα έχει Διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΒΕ στις 25/10: «myDATA και πρατήρια υγρών καυσίμων (Θεωρία και πράξη)».

– Μην ξεχάσετε αύριο έχει Δωρεάν διαδικτυακή ημερίδα για τα MyData από τον κόμβο. Θα συμμετέχουν ο Φώντας το σκληρό καρύδι, καθώς και ο Φραγκίσκος το φραγκόσυκο.

Χωρίς σχόλια

Η Πιπεριά η φαρμακόγλωσσα μας έστειλε την περασμένη εβδομάδα μία ανακοίνωση :  Π.Δ.Σ.Ο. Ιονίων Νήσων: myDATA – Μύθοι (…της ΑΑΔΕ) και πραγματικότητα ενώ ταυτόχρονα η Μαρουλίτα το μαρούλι διέρρευσε ένα ακόμη άρθρο στη γνωστή εφημερίδα «Τρέχα Γύρευε» το οποίο λίγο πολύ ανέφερε ότι το καταστροφικό σκουλίκι Ερετζούμ Τριανταμίας έχει αποστολή να επιτεθεί στα mydATA.

Δείτε τέλος myDATA: Χρήσιμος οδηγός για δικηγόρους.

Και σήμερα δείτε : myDATA – Τα απαραίτητα βήματα κατά την  αρχική εφαρμογή

Δηλώσεις


Θα ρωτήσετε φυσικά, τι νέο μπορεί να υπάρχει για τις δηλώσεις αφού τελειώσαμε. Αμ δε, εμείς μπορεί να τελειώσαμε την αποστολή, οι εφορίες όμως έχουν χιλιάδες δηλώσεις τις οποίες δεν έχουν εκκαθαρίσει εξαιτίας των κωδικών 735 και 727.
Του χρόνου βέβαια δεν θα έχουμε τέτοια προβλήματα γιατί οι δηλώσεις θα εκκινήσουν από αρχές Μαρτίου και θα τελειώσουν τον Ιούνιο.  [Γ. Πιτσιλής: Από Μάρτιο οι φορολογικές δηλώσεις ο στόχος της ΑΑΔΕ] [ΟΕΕ: Πρωτοβουλία για την έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων].
Εάν πραγματικά τα καταφέρει η ΑΑΔΕ να “ανοίξει” τις δηλώσεις τον Μάρτιο με όλα τα στοιχεία συμπληρωμένα από όλους τους φορείς εγώ θα της «βγάλω το καπέλο».
Προσωπικά δεν το θεωρώ ακατόρθωτο, αλλά γα να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να συμβεί μια σειρά από μη τυχαία γεγονότα με συγκεκριμένη χρονολογική σειρά και ημερολογιακή ακρίβεια που σπάνια συμβαίνει στη χώρα μας:
– Ολοκλήρωση των εκκαθαρίσεων των δηλώσεων του 2020 οι οποίες λιμνάζουν στις εφορίες όπως προανέφερα.
– Οριστικοποίηση νέων εντύπων Ε3,Ε1,Ν (να θα έχουμε και φέτος μικροαλλαγές).
– Ανάρτηση των βεβαιώσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του ιδιωτικού τομέα.
– Ανάρτηση των βεβαιώσεων από όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα.
– Δημοσίευση των εγκυκλίων για τον τύπο και το περιεχόμενο.
– Ολοκλήρωση των αλλαγών στην πλατφόρμα των δηλώσεων από την ΔΗΛΕΔ.


 

Έχετε μήνυμα στο ΜyAADE σας


Το τελευταίο διάστημα έρχονται σημειώματα στα email φορολογούμενων για να μεταβούν στην ενότητα e-Κοινοποιήσεις ώστε να δουν εισοδήματα (ή αναδρομικά) τα οποία αφορούν το 2015 και τα οποία είχαν “ξεχάσει” να δηλώσουν.
Στο αναλυτικό μήνυμα της ΑΑΔΕ αναφέρεται επίσης ότι εάν εντός 30 ημερών δεν έχει τακτοποιηθεί η συγκεκριμένη εκκρεμότητα, τότε η ΑΑΔΕ θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες πράξεις και θα επιβάλει τα σχετικά πρόστιμα.
Όπως καταλαβαίνετε η ΑΑΔΕ θέτει σε εφαρμογή την απόφαση Α.1178/2021 Έκδοση πράξεων εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τέλους επιτηδεύματος και φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα φορολογικά έτη 2015 και επόμενα, καθώς φτάνουμε στο τέλος του 2021 και το 2015 παραγράφεται.

 

 

Τα νέα της AADE



ΑΑΔΕ – Νέα ψηφιακή ενημέρωση κίνησης

Σε συνέντευξή που έδωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία μια νέα ψηφιακή υπηρεσία, η ψηφιακή ενημέρωση κίνησης, μέσα από την οποία οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να βλέπουν για κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο, τι ποσά πλήρωσαν και για για ποιες υποχρεώσεις (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, κ.λπ.), τι ποσά συμψηφίστηκαν και με ποιους φόρους, πόσα καταβλήθηκαν στους λογαριασμούς τους, και τι ποσά καταβλήθηκαν ως υπερεισπράξεις.
Πάλι θα χριστώ αυτοβούλως νονός και θα προτείνω μερικά ονόματα: myPoutaksodepsa  ή myPartetaola  ή myTi_sto_kalo_plirono. Εάν όμως η ΑΑΔΕ είχε χιούμορ θα έδινε το όνομα  myMazitafagame

Με ανακοίνωση της η ΑΑΔΕ μας ενημέρωσε για τις 4 νέες ψηφιακές απλοποιημένες φόρμες οι οποίες είναι οι εξής:
1. H «Αίτηση για χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής», γνωστή και ως Α100.
Αντικαθιστά το έντυπο Α9 taxis και χρησιμοποιείται, εφόσον δεν είναι εφικτή η έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας με αυτοματοποιημένο τρόπο.
2. H «Αίτηση απόδοσης τελών χαρτοσήμου, Α200, η οποία αποτελεί νέα ενοποιημένη φόρμα για την απόδοση των τελών χαρτοσήμου.
3. H «Δήλωση απόδοσης ΑΦΜ και μεταβολής ατομικών στοιχείων», Δ210.
Απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα, και αντικαθιστά το Μ1, ενσωματώνοντας και το Μ7, για τις περιπτώσεις, που απαιτείται η συμπλήρωσή του.
4. H «Δήλωση έναρξης, μεταβολής, διακοπής εργασιών επιχείρησης», Δ211.

Με την ίδια ανακοίνωση η ΑΑΔΕ μας ενημέρωσε ότι μέχρι τέλος του έτους σχεδιάζεται να επικαιροποιηθούν και να μετατραπούν σε επεξεργάσιμη μορφή pdf περίπου 40 επιπλέον ψηφιακές φόρμες. myEntypa οσμίζομαι.


 

  • Μη εύλογη απορία: Δηλαδή εάν το παιδί είναι τελείως διαφορετικό από τους γονείς του τι λέμε, το μήλο έπεσε κάτω από την αχλαδιά;

 

 

Επί του πιεστηρίου

  Η απόφαση με τα μέτρα που ισχύουν από 25.10.2021 έως 08.11.2021

 

Επισημάνσεις


 
Ε9 – Τα παρακολουθήματα της πολυκατοικίας. Οι βοηθητικοί χώροι της μονοκατοικίας

 Οι απαλλαγές από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης όπως ισχύουν σήμερα. Τι αναμένεται να νομοθετηθεί

 Κοιν.Σ.Επ.: Φορολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα

  • Υπάρχουν 3 ειδών αρθρογράφοι:
    Αυτοί που πραγματικά μελετούν για ώρες/μέρες και αρθρογραφούν.
    Αυτοί που αντιγράφουν κομμάτια των ανωτέρω και προσθέτοντας μερικές φράσεις τα παρουσιάζουν σαν δικά τους άρθρα.
    Και αυτοί που βαριούνται να κάνουν είτε το ένα είτε το άλλο και απλώς αναπαράγουν ό,τι βρουν.

 

 

Δακτύλιος

Δακτύλιος: Εξαιρούνται ηλεκτρικά, υβριδικά, τα από κατασκευής φυσικού αερίου και υγραερίου και Euro 6 που εκπέμπουν ρύπους κάτω από 120 gr CO2
Εξαιρέσεις για γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, ΑΜΕΑ – Περικοπές για τα κόμματα και τους βουλευτές – Ψηφιακή έκδοση άδειας δακτυλίου

  Από χθες είναι σε λειτουργία το daktylios.gov.gr για τα φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα
 

  • Υπάρχουν τριών ειδών πολιτικοί:
    Αυτοί που νοιάζονται για την καρέκλα τους.
    Αυτοί που δε νοιάζονται για την καρέκλα τους, αλλά για τις καρέκλες γενικώς.
    Αυτοί που δε νοιάζονται για τίποτα.


 

Διάλειμμα

Σε τιμή-ρεκόρ πωλήθηκε μισοκατεστραμμένο έργο του Banksy

  • Υπάρχουν 3 ειδών άνθρωποι:
    Αυτοί που έχουν λεφτά και ξέρουν τι να τα κάνουν.
    Αυτοί που έχουν λεφτά και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν.
    Και αυτοί που δεν έχουν λεφτά, αλλά εάν είχαν θα ήξεραν τι να τα κάνουν.

 

  • Μη εύλογη απορία: Εάν ένα νόμισμα έχει πάντα δύο πλευρές τα κρυπτονομίσματα πόσες έχουν.

 



Επανένταξη πληγέντων από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 στις ρυθμίσεις 100 και 120 δόσεων


 
myBusinessSupport: Άνοιξε για επανένταξη των πληγέντων στις ρυθμίσεις 100 και 120 δόσεων μέχρι 29 Οκτωβρίου

 

Σχετικά με τον Covid-19

1. Μείωση ενοικίων

Πίστωση ποσού συνολικού ύψους 14,2 εκατ. ευρώ σε 22.588 ιδιοκτήτες ακινήτων για μειωμένα μισθώματα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021
Μειωμένα ενοίκια: Πίστωση ποσού συνολικού ύψους 9,2 εκατ. ευρώ σε 5.618 ιδιοκτήτες ακινήτων για μειωμένα μισθώματα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021

2. Αποφάσεις με μέτρα


ΔΙΔΑΔ/Φ.69/186/οικ.19888/19-10-2021 Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού (64η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ)

Λειτουργία του Δημοσίου από 09.10 και ώρα 06:00 έως και 25.10 και ώρα 06:00 – Υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου

Δ1α/Γ.Π.οικ.65630/21.10.2021 Προϋποθέσεις εισόδου στη Χώρα προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Εργασιακά – Ασφαλιστικά


Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 59/2021 Κοινοποίηση της διάταξης του άρθρου 72 του ν. 4837/2021 σχετικά με την παράταση της προθεσμίας υποβολής αίτησης για δεύτερο στάδιο υπαγωγής σε ρύθμιση του ν. 4611/2019  [Παράταση προθεσμίας υποβολής αίτησης για δεύτερο στάδιο υπαγωγής σε ρύθμιση του ν. 4611/2019 – Κοινοποίηση της διάταξης του άρθρου 72 ν. 4837/2021]

 Η απόφαση για την εξειδίκευση των μέτρων κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία

  • Οι επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 20 άτομα υποχρεούνται να διαβουλεύονται εντός της επιχείρησης, να υιοθετούν και να δημοσιοποιούν στον χώρο εργασίας πολιτική για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία – Υπόδειγμα πολιτικής

 Σε πλήρη λειτουργία ο Πύργος Ελέγχου στον e-ΕΦΚΑ για την παρακολούθηση των εκκρεμών συντάξεων Στόχος να εκδίδονται 3 συντάξεις ανά υπάλληλο την ημέρα

 myEFKAlive: Νέες διαδικασίες και επέκταση λειτουργίας στα νησιά του Ιονίου και του Βορειοανατολικού Αιγαίου


Οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών και καταβολή σύνταξης – Παραδείγματα

 

Αρθρογραφία κόμβου
 



Άρθρα Στο ψηφιακό μικροσκόπιο «e-send» οι αποδείξεις λιανικής πώλησης



Άρθρα Απεικόνιση των επιδοτήσεων παγίων δαπανών και του κεφαλαίου κίνησης από τις Περιφέρειες στη δήλωση ΦΠΑ


Άρθρα Δεν υπάρχει εικονικότητα τιμολογίου ως προς το πρόσωπο


Άρθρα Ετήσιος πίνακας προσωπικού

 

Δ.Ε.Δ.

Αποφάσεις της Δ.Ε.Δ. με τίτλους/επικεφαλίδες όπως τις παρουσιάζουν τα ΜΜΕ.

Η Δ.Ε.Δ. “χαρίζει” χρέη

ΔΕΔ Α 1993/2021 Μη υπάρχοντος ποσού φόρου προς καταβολή δεν έχει εφαρμογή το άρθρο 58Α του ν. 4174/2013 αλλά το άρθρο 54

Πότε τα ξενοδοχεία δεν χρειάζεται να κόβουν Δ.Α.
✏ ΔΕΔ Α 2453/2020 Διακίνηση ιματισμού ξενοδοχείου δεν επιβάλλει την έκδοση δελτίου αποστολής

Πότε η εφορία δεν μεταφέρει τις ζημιές.
✏ ΔΕΔ Α 1859/2021 Μη δυνατότητα μεταφοράς ζημιάς εντός πενταετίας λόγω εκκρεμούς δικαστικής απόφασης

Το παρεμπόριο της μπύρας από τις καφετέριες.
✏ ΔΕΔ Θ 1502/2021 Έμμεσες τεχνικές ελέγχου – Σχέσης της τιμής πώλησης προς το συνολικό όγκο κύκλου εργασιών σε καφετέρια

Πότε πληρώνει με τόκο η εφορία
✏ ΔΕΔ Α 2072/2020 Μη επιβολή ΦΣΚ για αύξηση εταιρικού κεφαλαίου θυγατρικής, σε ποσοστό 100% του κεφαλαίου της, με μοναδικό εταίρο ανώνυμη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία – Επιστροφή εντόκως αχρεωστήτως καταβληθέντος φόρου – Ημερομηνία εκκίνησης τοκοφορίας

ΣτΕ – Νομικά
 

✏ Γνωμοδότηση ΝΣΚ 152/2021 Δυνατότητα επαναδιορισμού, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 27 του ν. 4194/2013 «Κώδικας Δικηγόρων», δικηγόρου που έχει απωλέσει αυτοδίκαια τη δικηγορική ιδιότητα και έχει διαγραφεί από το μητρώο του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου, εφόσον δεν έχει τηρήσει την υποχρέωση της παραγράφου 2 του άρθρου 27 του ν. 4194/2013 «Κώδικας Δικηγόρων»

✏ Ατομική Γνωμοδότηση ΝΣΚ 135/2021 Εάν για τον υπολογισμό του δικαιώματος της κανονικής άδειας των απασχολούμενων, δυνάμει της προσωρινής διαταγής του Προέδρου Πρωτοδικών Αθηνών, που εκδόθηκε κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, η απασχόλησή τους θεωρείται συνεχής στον ίδιο εργοδότη [Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)] ή εάν παρόλο που η απασχόληση των εν λόγω προσώπων διέπεται από τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, το δικαίωμά τους θα υπολογισθεί με βάση το χρόνο απασχόλησής τους, όπως θα ίσχυε σε περίπτωση σύναψης νέας σύμβασης εργασίας

✏ Γνωμοδότηση ΝΣΚ 111/2021 Παραγραφή απαιτήσεων κατά του Ελληνικού Δημοσίου που βεβαιώθηκαν με τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Διακοπή ή μη της παραγραφής με την υποβολή αίτησης για την πληρωμή της απαίτησης
 

✏ ΣτΕ – Αλληλέγγυα ευθύνη: Προδικαστικό ερώτημα σχετικά με την επιρροή ενδικοφανούς προσφυγής νομικού προσώπου στην ατομική ειδοποίηση που αποστέλλει η φορολογική αρχή
 

✏  Γνωμοδότηση Εισαγγελίας Αρείου Πάγου αρ. 22/2021 Ερώτημα για το αν το άρθρο 5 ν. 2619/1998 (Σύμβαση Συμβουλίου Ευρώπης), που προβλέπει την μη επέμβαση στο ανθρώπινο σώμα χωρίς ελεύθερη συναίνεση, υπερισχύει των άρθρων 205-207 ν. 4820/2021, που επιβάλλουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό (εξαναγκάζουν τη συναίνεση)




 

Νομοθεσία


Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις εταιρείες ΚΤΕΛ – Προϋποθέσεις για αύξηση εάν τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά

Νέος νόμος 4843/2021 – Για την ενεργειακή απόδοση και θέματα σχετικά με τα προγράμματα χρηματοδότησης κινήτρων ενεργειακής απόδοσης

Μετασχηματισμός εταιριών με αρνητικά ίδια κεφάλαια

 



 

Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις
 

Συμφηφισμός clawback με δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης – Η διαδικασία και οι προθεσμίες

  • Περίληψη : Με την απόφαση αυτή καθορίζονται η διαδικασία, οι όροι και οι προϋποθέσεις συμψηφισμού αυτόματης επιστροφής clawback με ποσοστά επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής.
    Καθορίζονται επίσης το ανώτατο όριο ποσού για τις δαπάνες περιόδου 01.10.2021-31.12.2023.], καθώς και οι προθεσμίες υποβολής αιτημάτων συμψηφισμού.

Πρόστιμα για παραβάσεις παραβίασης, παραποίησης ΦΗΜ – Διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ

  • Περίληψη : Περιεχόμενο της εγκυκλίου είναι η παροχή διευκρινίσεων για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 54 ΣΤ Κ.Φ.Δ., με το οποίο ορίζονται πρόστιμα για παραβάσεις παραβίασης ή παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (Φ.Η.Μ.), καθώς και έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης από ΦΗΜ, ο οποίος δε λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές.

Αφορολόγητο δωρεών και γονικών παροχών – Πληρωμή ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2021 – Μείωση συντελεστή ΦΣΚ – Αναστολή επιβολής τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση. Οι φορολογικές διατάξεις του ν. 4839/2021
Η εγκύκλιος για το αφορολόγητο δωρεών και γονικών παροχών – Πληρωμή ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2021 – Μείωση συντελεστή ΦΣΚ – Αναστολής επιβολής τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση

  • Περιεχόμενο της εγκυκλίου είναι η κοινοποίηση:
    α) της τροποποίησης των διατάξεων για την πληρωμή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2021,
    β) της τροποποίησης των διατάξεων για τη φορολόγηση των δωρεών και γονικών παροχών με την καθιέρωση αφορολόγητου ποσού,
    γ) της μείωσης του συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου από 1% σε ποσοστό 0,5% επί της αξίας που φορολογείται.
    δ) της αναστολής από 1ης Οκτωβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022 της επιβολής του τέλους στην συνδρομητική τηλεόραση.
    ε) της μείωσης από 1ης.1.2022 του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, σε 10% επί κάθε μηνιαίου λογαριασμού κάθε σύνδεσης, αντί της ισχύουσας κλίμακας 12%-20% καθώς και του τέλους συνδρομητών καρτοκινητής τηλεφωνίας, σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί της αξίας του χρόνου ομιλίας των καρτοκινητών τηλεφώνων, αντί του ισχύοντος ποσοστού 12%. Αμφότερα τα τέλη συνδρομητών κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας ορίζονται σε μηδέν τοις εκατό (0%), για φυσικά πρόσωπα ηλικίας δέκα πέντε (15) έως και είκοσι εννέα (29) ετών, μετά και την δημιουργία ειδικής εφαρμογής προσβάσιμης μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ).
    στ) της καθιέρωσης ακατάσχετου, ασυμψήφιστου και αφορολόγητου της αποζημίωσης των ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων, που δεσμεύθηκαν αναγκαστικά για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών δημόσιας υγείας από την έξαρση του κορωνοϊού COVID-19.
    ζ) της υποχρέωσης επιστροφής και συμψηφισμού ποσών έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που έλαβαν φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αντιμετώπιση ζημιών από το σεισμό που εκδηλώθηκε την 27η Σεπτεμβρίου 2021 σε περιοχές της Κρήτης, σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων χορήγησης.
    η) της καθιέρωσης αφορολόγητου και ακατάσχετου των ενισχύσεων προς τους πληγέντες από το σεισμό που εκδηλώθηκε την 27η Σεπτεμβρίου 2021 σε περιοχές της Κρήτης.



Διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ σχετικά με τις μεταβολές που επήλθαν στη διαδικασία πτώχευσης για την είσπραξη οφειλών πτωχών οφειλετών του Δημοσίου

  • Περίληψη : Στην εγκύκλιο παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με τις βασικές μεταβολές που επήλθαν, από τη σκοπιά της είσπραξης δημοσίων εσόδων, στη διαδικασία πτώχευσης με το ν. 4738/2020 (Α’207), όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με το ν. 4818/2021 (Α’124) και οδηγίες για την εφαρμογή των νέων διατάξεων από τη Φορολογική Διοίκηση.


Φορολογικές αποθήκες και αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης ενεργειακών προϊόντων – Η νέα απόφαση διαδικασιών και προδιαγραφών ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροώνΗ απόφαση  : Α.1230/2021


Πυρόπληκτοι φοιτητές: Στέγαση, σίτιση και μετεγγραφές δικαιούχων – Όλα τα δικαιολογητικά
 – Η απόφαση  : 129480/Ζ1/12-10-2021
 

 

Λοιπές αποφάσεις

Α.1229/2021 Τροποποίηση της υπό στοιχεία Φ.31/13/3.6.2003 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών (Β΄ 816) «Σύσταση και λειτουργία φορολογικών αποθηκών κοινοτικών οχημάτων»

Ε.2191/2021 Γνωστοποίηση της τιμής ελαιολάδου ελαιοκομικού έτους 2021-2022, για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας

109648/8.10.2021 Τροποποίηση της υπ’ αρ. 6965/21.01.2021 υπουργικής απόφασης «Κατανομή στους αρμόδιους φορείς των ποσών των ενισχύσεων των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στo καθεστώς ’’Γενική Επιχειρηματικότητα’’ του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016, του έτους 2018» (Β’ 184).


104325/18.10.2021 Συμπληρωματική δημόσια πρόσκληση 14/2021 προς παρόχους βιβλιοπωλείων/εκδοτικών οίκων για υποβολη αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα χορήγησης επιταγών αγοράς βιβλίων έτους 2021

Από Τρίτη, 19.10, οι υποβολές αιτήσεων από παρόχους βιβλιοπωλείων-εκδοτικών οίκων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Χορήγησης Επιταγών Αγοράς Βιβλίων έτους 2021 – Συμπληρωματική Δημόσια Πρόσκληση

Αρωγή


Δ.15/Δ’/80643/19-10-2021 Οριοθέτηση πληγεισών από φυσική καταστροφή περιοχών της Περιφέρειας Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης
Διευκολύνσεις καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για περιοχές στο Ηράκλειο Κρήτης
ΑΡΩΓΗ: Σε λειτουργία η δεύτερη φάση για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης
Παράταση έως 15 Νοεμβρίου για τις αιτήσεις των σεισμόπληκτων της Κρήτης – Τροποποιήσεις στις αρχικές αποφάσεις

Λοιπές ειδήσεις με ενδιαφέρον που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα

Ορισμός της 26ης Οκτωβρίου ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας για τη Θεσσαλονίκη

Δωρεάν εισιτήρια σε χιλιάδες νέους για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη
Όλοι οι νέοι ηλικίας 18 ετών της ΕΕ μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για δωρεάν εισιτήρια μέχρι τις 26 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το ΕΚ και την πρωτοβουλία «Ανακαλύψτε την ΕΕ»

Κ. Πιερρακάκης: Νέες εφαρμογές που καλύπτουν από το δακτύλιο και την κίνηση στους δρόμους μέχρι τις μεταβιβάσεις και τα άυλα συναινετικά διαζύγια
Έρχονται ψηφιακές λύσεις με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη


myBusinessSupport: Επιχορήγηση μεταφορικού κόστους για διανομή εντύπων: Σε λειτουργία οι αιτήσεις για το Β’ τρίμηνο

Ελ.Συν. 1477/2021 Σχετικά με τη συνταγματικότητα της παρακράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ACCA και της ΕΛΤΕ για τη βελτίωση του ελέγχου, του λογιστικού επαγγέλματος και της εταιρικής διακυβέρνησης

Διαγραφή προστίμου Covid-19 μετά από παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη

Υπ. Εργασίας: Πέντε νέα κοινωνικά μέτρα κατά της δημογραφικής κρίσης
Ομιλία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο συνέδριο του Economist

Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα μέχρι τις 10 Νοεμβρίου
Μέρος του επιδόματος θα δοθεί ως προκαταβολή, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, σε αυτούς που είχαν πάρει επίδομα θέρμανσης πέρυσι

Κοινός φορτιστής: Οφέλη για καταναλωτές και περιβάλλον
Η ΕΕ σχεδιάζει να διευκολύνει τη ζωή των καταναλωτών και να μειώσει τα απόβλητα με τη χρήση ενός USB-C κοινού φορτιστή για τα κινητά και άλλες παρόμοιες ηλεκτρονικές συσκευές

Δωρεάν εισιτήρια σε χιλιάδες νέους για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη
Όλοι οι νέοι ηλικίας 18 ετών της ΕΕ μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για δωρεάν εισιτήρια μέχρι τις 26 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το ΕΚ και την πρωτοβουλία «Ανακαλύψτε την ΕΕ»

  • Υπάρχουν 4 ειδών δημοσιογράφοι (ως πρώτη εξουσία τους κράτους χωρίζονται σε περισσότερες κατηγορίες).
    Αυτού που πραγματικά ψάχνουν και κάνουν ρεπορτάζ για να αποκαλύψουν μια είδηση (βλέπε
    Panama papers Pandora papers )
    Αυτοί που κάνουν ρεπορτάζ μέσω google και αντιγράφουν ό,τι κάνει κλικ.
    Αυτοί που βαριούνται να κάνουν ρεπορτάζ και δημιουργούν ψευδείς ειδήσεις.
    Αυτοί που κάνουν ρεπορτάζ ψάχνοντας να δουν ποιοι πληρώνουν πιο πολλά για να τους προωθούν.

Για τις υποχρεώσεις της εβδομάδας συμβουλευτείτε το ημερολόγιο του κόμβου εδώ

 

Καλή συνέχεια

  • Λιαντίνης:
    Κανείς δεν είναι πλούσιος αν είναι άκληρος και καμία δεν είναι ωραία όταν είναι ανόητη και κανένας δεν είναι χαρούμενος όταν είναι κακός.

    Να ζεις με πλήθουσα γύρω σου τη σιωπή και τα λόγια σου, όταν χρειάζουνται, να πέφτουν μετρημένα σαν τις καμπάνες της Μεγάλης Παρασκευής…

    Να γελάς όταν τα πράγματα γίνονται απότομα σοβαρά. Και στο βουβό σχήμα των προσώπων γράφεται μια πολύ μακρινή προσδοκία. Έτσι που να φαίνεται ότι υπάρχει το βάθος. Και να θλίβεσαι, όταν το γελοίο διατρέχοντας όλα τα στάδια έκφρασής του, φτάνει στο αδιέξοδο. Ντρέπεται δηλαδή τον ίδιο τον εαυτό του.

    Να σέβεσαι ένα δέντρο περισσότερο από ένα βιβλίο. Ακόμη και όταν το τελευταίο είναι οι Ωδές του Κάλβου. Κι αν δεις ένα μικρό μυρμήγκι να τραβάει στη δουλειά του, είναι χρήσιμο να συλλογιστείς ότι το έργο που κάνει δεν είναι μικρότερο από μια σπουδαία αγόρευση του μεγάλου Βενιζέλου στη Βουλή.

    Πάντα να τρως την ώρα που λησμόνησες πως πεινάς.

    Γεννιόμαστε μέσα στην υποκρισία. Μεγαλώνουμε μαζί της. Την σπουδάζουμε με ζήλο, την διδάσκουμε με φανατισμό. Και όταν πεθαίνουμε, την αφήνουμε τρίτη Διαθήκη στα παιδιά μας.

    Ο προσωκρατικός αιώνας, είναι η αψηλότερη στιγμή της ανθρώπινης συνείδησης (Λιαντίνης)
    Όταν κοιτάζεις τα βουνά -τον Ταύγετο, τον Ακροκόρινθο, το Δρίσκο- και κουβεντολογάς μαζί τους. Να μην απορείς που δεν σου αποκρίνονται. Η σιωπή τους είναι τα λόγια όλων εκείνων που τα κοίταξαν πριν από σένα.